Türkiye 5. sırada... Avrupa'nın yeşil enerji kaynağı

Küresel markaların dünyadaki etkinliğinin araştırıldığı “PwC 2023 Raporu” Türkiye'nin yenilenebilir enerjide AB ülkelerinin baş tedarikçisi olduğunu ortaya koydu. Rapora göre Türkiye yeşil enerji yatırımında dünyada 12. Avrupa'da 5. sıraya yükseldi.
Türkiye 5. sırada... Avrupa'nın yeşil enerji kaynağı

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlar sonuç verdi. Küresel markaların uluslararası etkinliklerini araştıran Pricewaterhouse Coopers'ın (PwC) 2023 raporuna göre, Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarının büyüklüğü açısından dünyada 12. Avrupa'da ise 5. sıraya yükseldi. Son 10 yılda yenilenebilir enerjiye odaklanmanın Türkiye’yi pek çok ülkenin önüne geçirdiğinin altını çizen araştırma, Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğuna da işaret ediyor.

"PwC 2023 raporu", Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında dünyada 12. Avrupa'da ise 5. sırada olduğunu ortaya koydu.

EN BÜYÜK PAY GÜNEŞ ENERJİSİNİN

Söz konusu rapor, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide atağının “Yeşil Dönüşüm Taahhüdü” ile birlikte geçen yıl mayıs ayındaki Ulusal Enerji Planı’nda ortaya konulduğuna vurgu yapıyor. Bu plan “Ulusal Enerji Planı, 2053 Net Sıfır Emisyon” hedefine ulaşmak için 2035’e kadar yapılması gerekenleri belirliyordu. Bu çerçevede Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında Haziran 2023'te yüzde 53 olan pay, 2035 yılında yüzde 65 olarak tahmin ediliyor. Güneş enerjisinin yenilenebilir kurulu güç içinde yüzde 53 ile en büyük paya sahip olacağı öngörülüyor.

Rapora göre Türkiye'de yeşil enerji yatırımlarının ağırlıklı bir bölümü güneş enerjisinde.

ELEKTRİKTE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Raporda Ulusal Enerji Planı’ndaki termal enerjiye bağlılığın azaltılması ve 2030 sonrası elektrikte yenilenebilir enerji payını artırma hedefine de vurgu yapılıyor. 2035'te Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin 500 TWs’i aşacağı ve sanayi ile hizmet sektörlerinin Türkiye yıllık elektrik tüketiminin yüzde 50’den fazlasını oluşturacağı tahmin ediliyor.

PİYASADA ETKİLİ 20 ŞİRKET VAR

Rapordaki verilere göre, Türkiye’de yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu gücü 250 MW’tan fazla olan 20 şirket bulunuyor. Bu şirketler çoğunlukla hidroelektrik santralleri işletiyor. Büyük piyasada varlık gösteren şirketler açısından yalnızca rüzgar, güneş ve jeotermal enerji santrallerine yatırım yapanların az olduğu belirtiliyor.

Rapora göre Türkiye yenilenebilir hidroelektrik yatırımlarında Avrupa ikincisi.

HİDROELEKTRİKTE AVRUPA 2'NCİSİ OLDUK

Avrupa’da kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi 2011’den bu yana yüzde 6,6 artarak 2022’de 765 GW’a ulaşırken, Türkiye, Avrupa’nın en büyük beşinci yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip ülke konumunda. Türkiye, Avrupa’da son altı yılda yenilenebilir enerji kurulu güç artışında üçüncü sırada yer alıyor. Hidroelektrik enerji kapasitesi sıralamasında ise Avrupa’da Norveç’in ardından ikinci sırada geliyor.

YEŞİL HİDROJEN TEDARİKÇİSİ ÜLKE

Söz konusu raporda, Avrupa’nın hidrojen üretimi yatırımları konusundaki genişlemeci yaklaşımının ve Almanya’nın hidrojen projelerini finanse etme konusundaki motivasyonunun, Türkiye’nin başlıca AB ülkeleri için güçlü bir yeşil hidrojen tedarikçisi olarak önünü açtığı belirtiliyor.

TÜRKİYE STRATEJİK BİR KONUMDA

Yeşil enerji yatırımları bulunan Enerjisa CEO'su Murat Pınar, Türkiye'nin coğrafi avantajlarına dikkati çekerek, söz konusu araştırmayla ilgili haberglobal.com.tr'ye şunları söyledi: “Türkiye'nin enerjide ticaret merkezi olma potansiyeli oldukça yüksek. Aynı zamanda Avrupa'ya enerji sağlayan boru hatları ve deniz geçişleri üzerinde de stratejik bir konuma sahibiz. Bununla birlikte, Türkiye enerji altyapısını geliştirmek için büyük yatırımlara devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların artması, enerji verimliliği çalışmalarının yürütülmesi ve enerji ihracatı olanaklarının çeşitlendirilmesi gibi adımlar, Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olma hedefini ulaşmasını büyük oranda destekleyeceğine inanıyoruz.”

KÖRFEZ'DEN YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI

Türkiye'nin enerji sektörü, Körfez ülkeleri ile büyük yenilenebilir enerji yatırımları için işbirliği kararı aldı. Körfez'den bazı ülkelerin 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projelerine ilgi duyduğu ifade edilirken, bu doğrultuda ilk adım ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi. Türkiye'nin 2035 yılına kadar 5 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımı hedefi doğrultusunda BAE, 3 GW'lık yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nin yatırım fonu ADQ, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile yenilenebilir enerji projelerinde işbirliği anlaşması imzalamıştı. BAE'nin Özbekistan, Azerbaycan, Karadağ ve Sırbistan'da yenilenebilir enerji yatırımları bulunuyor.

Kaynak: Web Özel

Etiketler :