Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu'nda gala yapıldı

MÜSİAD Konya Şubesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen 33 Afrika ülkesinin bakanları, büyükelçileri ve beraberlerinde çok sayıda yabancı iş adamının katıldığı “Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu”nun gala programı gerçekleştirildi
Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu'nda gala yapıldı

yeni-haber-fotogaleri-002-001.jpg

Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Afrika, Türkler olarak bizim her zaman gönül bağımızın olduğu, gitmekten, insanlarıyla temas etmekten mutluluk duyduğumuz bir coğrafyadır" dedi. Afrika'nın söz konusu olduğu yerde, dostluğun, ülkeler arası anlaşmaların, beraberliklerin önünde geldiğini söyleyen Kaan, "Bugün burada, Afrika ülkelerinden 33 değerli büyükelçiyi ağırlıyoruz. Bizim bu organizasyonu düzenlemekteki amacımız, zaten var olan güçlü ilişkilerimizi, ülkelerimiz için fayda oluşturacak eylemlere dökebilmektir. Gönül bağının yanı sıra, Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi yoğun bir şekilde karşılıklı sürdürüyoruz ve her zaman canlı tutuyoruz. MÜSİAD üyesi iş insanlarımız, Afrika’da birçok ülkede İş Konseyi Başkanlıkları yürütmektedir. Bu, ticari ilişkilerimizin ne kadar sağlıklı ilerlediğini göstermesi bakımından önemli bir örnektir. Diğer yandan, bizim “kardeşlik projesi” olarak gördüğümüz Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’ni Ankara’da hizmete açtık. Sizleri, Afrika Kültür Evi’mizin, 12 Mayıs Cumartesi günü ilkini gerçekleştireceği 1. Uluslararası Afrikalı Öğrenciler Bahar Şenliği’ne ve yine devamla 25 Mayıs Cuma günü Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceğimiz Afrika Kültür günleri programımıza davet etmek istiyorum. Katılımlarınız, bizi memnun edecektir" dedi.

"AFRİKA'YA YÖNELİK FAALİYETLERİMİZİ ARTIRDIK"

MÜSİAD olarak 2018 yılını Afrika Yılı ilan ettiklerini belirten Abdurrahman Kaan, "Bu kapsamda da Afrika’ya yönelik faaliyetlerimizi artırmanın yanı sıra, bu faaliyetlerin kamuoyunda bilinirliğini artırarak, Afrika’ya olan ilgiyi yoğunlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu, MÜSİAD olarak Afrikalı dostlarımızı ilk ağırlayışımız değil. Daha önce yine büyükelçilerimizi ve Afrikalı iş insanlarını birçok kez misafir ettik, bu duygularımızı kendileriyle birinci elden paylaştık. Yakın zamanda Ankara’da, Afrikalı ticaret müşavirleriyle bir araya geldik. Karşılıklı ticaretimize yönelik önerilerimizi, mevcut sorunları ve çözüm önerilerimizi paylaştık. Bu toplantımızdan son derece olumlu çıktılar elde ettik ve toplantının notlarını detaylı bir rapor haline getirdik. Bu raporumuz, Dışişleri Bakanlığı’mız vasıtasıyla Afrika kıtasındaki ülkelerde bulunan diplomatik misyonlarımızla paylaşıldı. Yine geçtiğimiz Mart ayında “Afrika Buluşmaları” adıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Afrika ülkelerinden 100 lisans ve yüksek lisans öğrencisini Genel Merkezi’mizde misafir ettik" şeklinde konuştu.

abdurrahman-kaan.jpg

"TÜRKİYE OLARAK ADALETSİZLİĞE KARŞI DURDUK"

Afrika'nın, barındırdığı zengin kaynaklarıyla uzun yıllar boyunca emperyalist ülkelerin esareti altında tutulduğunu ifade eden Kaan, "Vicdanları kanatan acılar yaşandı o topraklarda.  Yaşatılan bu zulüm ve acı da, sanki Afrika’nın kaderiymiş gibi bütün dünyaya kabul ettirilmeye çalışıldı. Biz şimdi burada gönül rahatlığıyla “Afrikalı Kardeşlerimiz” diyebiliyorsak, Türkiye olarak her zaman bu adaletsizliğe karşı durabildiğimiz, sesimizi çıkarmaktan geri durmadığımız içindir. Biz Afrika’nın, başkaları tarafından kendine yazılan kaderi reddedip artık acıdan uzak bir gelecek kurması için yanında yer almak istiyoruz. Bu kapsamda özellikle üzerinde durduğumuz birçok projenin içerisinden sadece ikisini burada kısaca sizlerle paylaşmak isterim. Afrika’da muhtelif ülkelerde hayata geçirmek üzere projelendirdiğimiz Afrika Türk Kültür ve Ticaret Merkezi projemiz ile hem bölge ile ülkemiz arasında sarsılmaz yeni bir bağ kuracak; aynı zamanda ülkemizin ticari ve kültürel birikimini Afrikalı dostlarımızla paylaşacağımız yeni bir zemin daha inşa etmiş olacağız" dedi.

"AHİLİK ÇOK ÖZEL BİR KÜLTÜRDÜR"

"MÜSİAD Konya olarak, Ahilik Kültürü ile üyelerimizin kişisel ve kurumsal vizyonlarına ulaşmalarını sağlayan ve Konya ekonomisini küresel ölçeğe taşıyan bir birliktelik sağlamayı amaçlıyoruz" diyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Ahilik; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürdür. Günümüzün ahileri olan iş adamlarımız için, geçmişte yakılan bir ışıktır. Ahilik kültürünün ilkelerinden en önemlisi bilginin, tecrübenin ve kültürün paylaşımıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Bizim Afrika’ya yönelmemiz, ağırlık vermemiz lazım. Afrika’nın inşası ve ihyası için MÜSİAD, Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle birlikte adım atmalıdır” demiştir. Afrika kıtasının yanında olmak, Afrika ülkelerinin kalkınmasına destek olmak herkesten önce Türkiye’den ve bizden beklenmektedir. Biz de Afrikalı dostlarımızla uzun vadeli bir yol arkadaşlığı yapmayı kendimize hedef seçtik. Türkiye’nin de dünyanın da geleceğinin Afrika’dan geçeceğinin bilincinde olduğumuz için ilk adım olarak Türkiye’de bulunan Afrika ülkelerinin değerli büyükelçilerini 2017 yılının başında 3 gün boyunca Konya’da ağırladık. Ekonomik işbirliği ve Afrika-Konya Stratejik İş Geliştirme toplantılarımız ikili ilişkilerimizi geliştirdiği gibi karşılıklı ticarete de büyük katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

omer-faruk-okka-002.jpg

"ÜLKEMİZİN GELİŞİMİNİN AFRİKA'YA AKTRAILMASINI ÖNEMSİYORUZ"

Bu dönemde birçok Afrika ülkesine iş gezileri düzenlediklerini belirten Okka, "Afrika ülkelerinden gelen iş adamı heyetlerini de şehrimizde misafir ederek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. MÜSİAD olarak Afrika ile ilişkilerimizde, ülkemizin ekonomide yaşadığı değişim ve gelişimin Afrika’ya aktarılmasını önemsiyoruz. Afrika’nın kalkınmasında en önemli kaynaklarından birinin tarım potansiyeli olduğunun farkındayız. Türkiye’nin en geniş tarım arazilerine sahip olan Konya, bu yönüyle Afrika ile önemli bir benzerlik göstermektedir. Konya’nın, tarım ürünlerinin işlenmesinde ve endüstriyel ürüne dönüşümü noktasında sahip olduğu olanaklar Afrika için bir model teşkil etmektedir. Diğer yandan Konya, otomotivden makineye inşaattan tekstile yaygın ve gelişmiş sanayisi ile Afrika için önemli iş fırsatları barındırmaktadır. Amacımız, Konya’da var olan bütün imkanları, Afrika ülkelerinde de olmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, Afrika ülkelerinde Türk Ticaret Merkezi kurmak ve tarım sektöründe yatırım yapmak için de projeler hazırlamaktayız. Afrika ülkelerinde kuracağımız Türk Ticaret merkezleri sayesinde, sanayici ve iş adamlarımız, Afrikalı dostlarımızla çok daha yakın temas içerisinde olacaktır" diye konuştu.

odul-004.jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu'nda gala yapıldı

Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu'nda gala yapıldı