"Türkiye, Afrika'daki 4 etkin ülkeden biri"

İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi İLHAM’ın 2017-2018 birinci dönem açılış semineri Bera Otel’de düzenlenen program ile gerçekleştirildi
"Türkiye, Afrika'daki 4 etkin ülkeden biri"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve Eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın konuşmacı olduğu seminerde Afrika Kıtası’nın uyanışında Türkiye etkisi konusu masaya yatırıldı.

İLHAM seminerleri İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve Eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın katıldığı ve Afrika Kıtası’nın uyanışında Türkiye’nin etkisi konusu konuşuldu. Programın açılışında konuşan TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı olarak birçok alanda faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiklerini ifade ederek, “Faaliyetlerimizin içinde yerel, ulusal ve uluslararası çeşitli organizasyonlarımız bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin içinde İLHAM da çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü İLHAM’da ilim ve hikmet arayan güzel gençlerle, güzel hocalarımızla beraber oluyoruz.Bugünkü konu başlığımız Afrika’nın uyanışı ancak biz İLHAM’da tüm insanlığın uyanışını hedefliyoruz.Efendimiz teşekkür etmeyi bilmeyen Allah’a şükretmeyi bilmez diyor. Bu bağlamda bu organizasyonların yapılmasında bizlere hem madden hem manen hem de bireysel olarak desteklerini esirgemeyen Selçuklu Belediyemize ve belediyemiz nezlinde kıymetli başkanımız Uğur İbrahim Altay’a şükranlarımızı sunuyoruz.”dedi.

“İLHAM BİR BAŞARI HİKAYESİDİR”

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da TİMAV ile Selçuklu Belediyesi’nin güzel birlikteliğinin önemine dikkat çekerek, “Bu program bize iki şeyi gösteriyor. Çok hızlı karar alarak bir işe başlıyoruz ancak sürdürme konusunda sorun yaşıyoruz. Bu anlamda İLHAM yedinci yılında ve 13. programını yapıyor. Bu konuda başarısını ispatlamış durumda bulunuyor.Bir diğeri de kurumlar arasında ortak çalışmayı pek beceremiyoruz. Başlıyoruz ancak sürdüremiyoruz. Bu program Selçuklu Belediyesi ve TİMAV’ın birlikte çalışabilmesinin güzel bir örneğidir.” şeklinde konuştu.

“GELİŞMİŞ PEK ÇOK ÜLKENİN KAYNAĞI AFRİKADIR”

İlham’ın Afrika Kıtası’nın uyanışında Türkiye’nin etkisi konusundaki seminerde konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve Eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, “Afrika gibi bir konuyu anlatabilmek hakikaten çok zor. Öncelikle Afrika ile çok şey bilmek, bunun yanında dinleyenlerin de konu ile ilgili asgari bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bu çok zor olmasına rağmen çok hızlı gelişmeler sağlıyoruz. Tahminimce 10 sene sonra Afrika’nın her köşesini, bilen, gezen insanlar olacaktır. Pek çok ülke bugün gelişmişse bunun kaynağı Afrika’dadır.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE AFRİKA’DAKİ 4 ETKİN ÜLKEDEN BİRİ”

Türkiye’nin Afrika’daki etkinliğinin gelişiminden bahseden Prof. Dr.Kavas, “Eskiden Afrika ülkelerinin isimlerini bile sayamazken bugün oralarda toplantılar yapar hale geldik. Afrika toplumlarıyla bizim tarihimiz sonradan kesişmesine rağmen son bin yılımızda çok büyük bir etkileşim oluştur. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Afrika’da dört etkin güçten biri haline gelmiştir. Bu da çok kısıtlı imkânlarla başlayan ve her sene kademe kademe yükseltilerek son 12 yılda sürdürülen faaliyetlerle bugün Çin, Hindistan, Brezilya ile birlikte en etkin ülkeler arasında yer almaktadır.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ