Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki adımları hız kesmeden devam ediyor. Uzman analist Dr. Can Kasapoğlu, 2024 yılında Türkiye'nin askeri kabiliyetteki kritik eşiğinin KAAN'la aşılacağını söyledi.
Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak

Savunma sanayii alanında Türkiye'nin attığı adımlar dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. KAAN 2024 yılına damga vuracak.

Hudson Enstitüsü kıdemli analisti Dr. Can Kasapoğlu, Türk savunma sanayisi çalışmalarını geniş bir perspektifle ele alarak, geliştirilen silahların Türkiye'nin askeri kapasitesi açısından önemini içeren dikkat çeken bir analizi kaleme aldı.

Türk savunma sanayisinde 2023 yılı kritik silah sistemleri testlerinin ön plana çıktığı bir yıl oldu. 2024 de ise kuşkusuz Türk hava gücü modernizasyonunun en çok dikkat çekecek ajandası, KAAN’ın ilk uçuşu olacaktır.

KEMANKEŞ'İN ATIŞ TESTLERİ

Sözlerine şöyle devam eden Kasapoğlu; Türk savunma sanayisinde önem verdiğimiz bir diğer gelişme, KEMANKEŞ’in atışlı testlerinin gerçekleştirilmesidir. KEMANKEŞ, KIZILELMA ve TB-2 gibi Baykar çözümlerine kıyasla manşetlerde nispeten geri planda kalsa da bu satırların yazarının en çok kıymet verdiği kategorik çözümlerden biridir.

Zira, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Kızıldeniz’deki mevcut güvenlik durumu gibi örnekler, dolanan mühimmat (kamikaze dron) segmentinin SİHA/İHA pazarında çok özel bir yer tuttuğu tezini doğruluyor.

GELECEK SAVAŞLARDA KRİTİK BİR YER TUTACAK

Harekat tasarısı açısından, karma hava taarruz paketlerinde çeşitli füzelerle birlikte yer alarak, harp sahasındaki durumu düşman hava savunması için daha karmaşık hale getiren kamikaze sistemleri geleceğin savaşlarında daha da kritik bir yer tutacaktır.

Dahası, KEMANKEŞ’in aynı zamanda insansız sistemlere sertifiye bir kamikaze dron olması da ayrıca önemlidir. KEMANKEŞ, sadece bir kinetik taarruz sistemi olarak değerlendirilmemelidir. Nitekim, sistemin gelişmiş sensörleri KEMANKEŞ’i, enformasyon üstünlüğü hususunda da avantajlı bir çözüm haline getirdi.

ASKERİ KABİLİYETTE KRİTİK EŞİK KAAN İLE AŞILACAK

2024 yılında kuşkusuz Türk hava gücü modernizasyonunun en çok dikkat çekecek ajandası, 5'inci nesil taktik havacılık unsuru olarak tasarlanan KAAN’ın ilk uçuşu olacaktır.

KAAN projesi, bir sistemler sistemi manzumesine karşılık geliyor.

Sözü edilen manzume, görev bilgisayarlarından düşük görünürlüklü dizayn niteliklerine, aviyoniklerden silah sistem sertifikasyonlarına, AESA radarından 5'inci nesil hava harekat kabiliyetine kadar uzanıyor.

Bu noktada karşımıza 2024’ün henüz şekillenmekte olan, en önemli 2'nci askeri havacılık gündemi çıkıyor.

Söz konusu gündem, bir süredir masada olan ara çözüm ihtiyacının, hazır alım yoluyla karşılanmasıdır.

Kaynak:AA