'Türkiye ciddi değişim içerisinde'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Uluslararası sermayeyi de ülkeye çekerek büyümekte olan Türkiye'nin ciddi değişim içerisinde olduğunu söyledi.
'Türkiye ciddi değişim içerisinde'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin idaresine konan güçlü iradenin büyümenin önünü açtığını belirterek, "İstikrarın olduğu yerde yatırımcı var. Siyasi irade, enerji sektörü ile alakalı yatırımcıların önünü açtı. Uluslararası sermayeyi de ülkeye çekerek büyümeye karar veren Türkiye ciddideğişim içerisinde" dedi.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu (WFER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) evsahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Bakan Yıldız, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılımıyla başladı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'da doğalgazı en ucuz, elektriği ise en ucuz kullanan ilk üç ülkeden biri olduğunu belirterek, "Son 12 yılda Türkiye Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke, 2023 hedefleri ile ise en az iki katına çıkacak. Bu süreçte özel sektörle kamu yer değiştirdi. Bütün bunların aslında hem kanun mevzuatlarla düzenlenmesi hem de rekabetçi bir ortamda yapılması gerekiyor idi. Kanuni düzenlemeler yapıldı, EPDK ise mevzuat yönetmelikleri düzenledi ve özel sektörle kamu yer değiştirdi ve bu değişim devam edecek" diye konuştu. 

Yıldız, kamunun enerji alanında zorda kalmadığı sürece yatırım yapmama kararı aldığını ve bütçeden alınan payların sağlık, adalet ve emniyet gibi sosyal alanlarda daha çok kullanılacağını söyledi. 

Türkiye'nin enerji sektöründe uluslararası yatırımları çekerek büyümeye karar verdiğini aktaran Yıldız, "Dünya ve Türkiye büyüyor, Türkiye dünyadan daha hızlı büyüyor ve değişiyor. Bu durum, enerji stratejilerinin çok daha dikkatli yönetilmesini gerektiriyor. Burada Türkiye'nin avantajı siyasi istikrarı. Bu ülkenin idaresine konan güçlü irade bu büyümenin önünü açtı. İstikrarın olduğu yerde yatırımcı var. Siyasi irade, enerji sektörü ile alakalı yatırımcıların önünü açtı. Uluslararası sermayeyi de ülkeye çekerek büyümeye karar veren Türkiye ciddi değişim içerisinde. Türkiye'nin politikaları liberalleşen ve serbestleşen karakter içerisinde. Siyaset, vatandaşını koruyan aynı zamanda yatırımcının önünü açan bir politika sergilemek zorunda, istismarın her türlüsü kötü özellikle bu sektörde hem bizler hem EPDK çok dikkatliyiz. Üreticinin ucuz tüketicinin pahalı bulduğu paradoksu yönetmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldız, hem Türkiye'nin hem dünyanın büyüdüğünü fakat Türkiye'nin büyümesinin dünyadan daha hızlı gerçekleştiğine işaret etti ve politikaların bu büyümeyi devam ettirecek şekilde belirleneceğini kaydetti.

Dört gün sürecek forum kapsamında 100'den fazla konuşmacı sunum yapacak, 24 farklı oturum düzenlenecek.