Türkiye Dünya Kupasına hazır

Türkiye, şuan düzenlenen Euro 2016’ya ev sahipliği yapma fırsatını tek oyla Fransa’ya kaptırmıştı. Ancak son 13 yılda yaydığı stat projeleri ile Türkiye, 2026 Dünya Kupası’na en hazır aday ülke konumunda oldu.
Türkiye Dünya Kupasına hazır

Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapma hakkını Fransa’ya tek oy fark ile kaybetmişti. 2008 yılında düzenlenen ve Yunanistan ile ortak başvurulan Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapma hedefi ise Avusturya-İsviçre ikilisine kaybedilmişti. Türkiye, ülke olarak, Liverpool’un tarihe geçen 2005 yılındaki tarihi Şampiyonlar Ligi finali ve 2009 Avrupa Ligi finalinden sonra futbolda hiçbir üst düzey turnuvaya ev sahipliği yapamadı. Bir futbol ülkesi olan Türkiye’nin belki de ev sahipliği hedefine varamamasında en büyük eksiklerin başında modern statlara sahip olamaması yatıyordu. UEFA standartlarına uymayan, derme çatma, seyirci için bir çekim noktası olamayan, bakımsız stadyumlar herkesin bildiği bir gerçekti. Türkiye’nin bu makus hali son 13 yılda spor altyapısına dönük önemli yatırımlar ile artık kırıldı.

DEVLET SPORUN KALKINMASINI SAĞLADI

Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 senesine kadar sadece bin 370 tesis hizmete alınmışken, 13 yılda (2002-2015) bin 575 tesis Türk sporunun hizmetine sunuldu. Hem de bu tesisler dünya standardına sahip, dünyaya örnek olacak projeler. Adana’dan Hakkari’ye kadar sporun her alanında yatırım hamleleri Türkiye’yi baştan aşağıya kuşatmış durumda. Son bir yıl içinde Konya, Antalya, Bursa ve nihayetinde İstanbul’da açılan modern statlar bunun somut örnekleri oldu. 13 yılda toplam 3 milyar 250 milyon TL’lik yatırım ise Türkiye’de, sporun gelişmesi noktasında bir devlet idaresinin olduğunun ispatını kanıtladı. Özellikle futbol alanında başarının şansa bırakılmaması için alt yapı çerçevesinde hem nitelik hem de nicelik olarak dikkat çeken yatırımlar Türkiye’de giderek arttı.

HEDEF 2026 DÜNYA KUPASI

Sonuç olarak Türkiye, dünyanın en önemli ve ilgi çeken spor organizasyonu Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için ilk defa bu kadar hazır. Katar’da yapılacak 2022 Dünya Kupası’nın maliyeti için 200 milyar dolar civarında bir rakamdan bahsediliyor. Fransa’da düzenlenen Euro 2016 için ev sahipliği yapan 10 stadın çoğu yine aynı ülkede düzenlenen 1998 Dünya Kupasının mirası. Türkiye son 13 yılda yaydığı stat projeleri ile her iki ülkenin geçtiği yolu da tamamlamış halde 2026 Dünya Kupası’na en hazır aday ülke konumunda. Cumhuriyet’in 103.yılında, Türkiye’de düzenlenecek bir Dünya Kupası Türkiye’nin 21.yüzyıla damga vuran ülkelerden biri olma hedefine değerli bir katkı sağlayacak.
•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU

Kaynak:YENİ HABER