'Türkiye gerçekliği yüksek yatırım notu seviyesinde'

DEİK Başkanı Vardan, "Türkiye gerçekliği yüksek yatırım notu seviyesinde. Makro ekonomik değerlere bakarsak Moody's’in açıklamış olduğu not düşürümü adil değil, Türkiye'ye haksızlık ediliyor." dedi.
'Türkiye gerçekliği yüksek yatırım notu seviyesinde'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad VardanMoody's'in Türkiye'nin kredi notu açıklamasına ilişkin, "Türkiye gerçekliği yüksek yatırım notu seviyesinde. Makro ekonomik değerlere bakarsak Moody's’in açıklamış olduğu not düşürümü adil değil, Türkiye'ye haksızlık ediliyor" ifadelerini kullandı.

DEİK Başkanı Vardan yaptığı yazılı açıklama ile Moody's'in Türkiye'nin kredi notu açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye gerçekliğinin yüksek yatırım notu seviyesinde olduğunu belirten Vardan, özellikle 2001 krizinden sonra ülke ekonomisinde çok ciddi dönüşüm sağlandığını ve yüksek büyüme kaydedildiğini anımsatarak, 2008 küresel krizinden sonraki performansın ise dünyanın hemen her ülkesi tarafından hayranlıkla izlendiğini hatırlattı.

Vardan, Türkiye'nin içinde ve etrafında cereyan eden bunca terör olayı ile Suriye-Irak'ta süregelen savaşların ülkeye yansımasına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülke içindeki seçim süreçlerimize ve bunların üstüne 15 Temmuz darbe girişimine rağmen ülkemiz 27 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. G20, AB, OECD ülkelerine kıyasla da ekonomik performansı, hala diriliğini ve dinamizmini muhafaza ediyor. 2016'nın ilk 8 ayında bütçemiz fazla verdiği gibi, AB tanımlı kamu borçlarının Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı ekonomi yönetimimin başarılı bir şekilde mali disiplini uygulamaları neticesinde yüzde 30'lar seviyesinde.

Ki bu oran Japonya’da yüzde 200'ün, birçok AB ülkesinde ise yüzde 100'ün üzerinde. Dolayısıyla bütün bu makro ekonomik değerlere bakarak Moody's’in açıklamış olduğu not düşürümünün hiç de adil olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca bu Moody's’in birkaç gün önce yaptığı açıklamaya da ters düşüyor ve bizce Türkiye'ye haksızlık ediliyor. Biz, özellikle darbe girişiminden sonra tüm halkıyla, medyasıyla, iş dünyasıyla, tüm siyasi partileriyle demokrasisine ve ülkesine sahip çıkan bir milletin evlatları olarak, ilgili kurumlardan bu önemli duruşun, yatırımlara da olumlu tesir yapacağının bilinmesi gerektiğini söylüyoruz. "

Türkiye'nin temel dinamiklerinin ve hükümetin açıkladığı teşvik paketinin büyümeyi desteklediğini belirten Vardan, "Başta kamu maliyesi olmak üzere daha önceleri sorun olan alanlar son derece sağlam. Türkiye olarak reform ajandasına sahip çıkarak yine notumuzu yükselteceğimize inanıyoruz. Kamu ve özel sektör beraber çalışarak, moralimizi bozmadan açıklanan programları kararlılıkla uygulayarak yine yatırım yapılabilir notlar alacağımızı biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.