"Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz"

"Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz"

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, Türkiye'nin anavatanları olduğunu belirterek, "Türk, Pomak, Çingene, Tatar ve hatta Bulgar başı sıkıştığı zaman Türkiye’de derman arıyor. Bu hep böyle devam etmiştir. Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz. " dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) davetlisi olarak Ankara'ya gelen Bulgaristan Müslümanlarının dini lideri Haci, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bulgaristan'da resmi otoritenin toplam Türk ve Müslüman sayısını 700-800 bin civarında göstermesini eleştiren Haci, ülkesinde en az 1,5 milyon Türk ve Müslüman yaşadığının altını çizdi. Haci, “Bulgaristan politikası Müslümanların sayısın hep az göstermektir ama Allah’a şükür biz hep varız." dedi.

- "Türkiye’mize teşekkür ediyoruz"

Bulgaristan’da Todor Jivkov liderliğindeki rejimin 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikası dönemiyle bugün ülkesindeki Müslüman Türklerin durumu arasında kıyaslama dahi yapılamayacağına işaret eden Haci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı sıkıntılar halen devam ediyor. Asimilasyon politikası bazı durumlarda halen ciddi anlamda devam etmektedir. Ama en azından herkes istediği ismi alabilir, camiye gitmek isteyen gidebilir, yurt dışına gitmek isteyen yurt dışına gidebilir. Müslümanların varlığını hiç kimse inkar etmiyor. Bu da bizim için büyük bir fırsat. Biz her şeyden önce Allah’ımıza şükrediyoruz ediyoruz, sonra da Türkiye’mize teşekkür ediyoruz." 

Komünist rejimin hakim olduğu dönemde insanların bir kısmının dinden uzaklaştırıldığını belirten Haci, kendilerinin İslam dinini yeniden öğretmeye çalıştıklarını ifade etti. Haci, "Şunu vurgulamak istiyorum; son yıllarda gençler tarafından dinimize, camilerimize, namazımıza çok büyük bir teveccüh var. Bu da bizi çok sevindiriyor. Ve inanıyoruz ki ileriye doğru daha güzel olacak inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye Anavatan"

"Türkiye anavatandır." diyen Haci, 500 yıl boyunca Osmanlı devletinin içinde varlıklarını devam ettirdikleri için Bulgaristan'daki din anlayışı, örf ve adetlerin Türkiye ile aynı olduğuna işaret etti. Haci, "Türk, Pomak, Çingene, Tatar ve hatta Bulgar başı sıkıştığı zaman Türkiye’de derman arıyor. Bu hep böyle devam etmiştir. Dolayısıyla Türkiye güçlü olunca biz de daha rahat oluruz." şeklinde konuştu.

Başmüftü Haci, Bulgaristan'daki Müslümanların dini eğitimine yönelik katkılarından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA'ya minnettar olduklarını dile getirerek, yaptıkları çalışmalar hakkında şöyle konuştu:

"Bulgaristan’daki din eğitimini 3 İmam Hatip Lisesi, Sofya’da Yüksek İslam Enstitüsü ve yaz döneminde 700 civarında Kur’an Kursu vasıtasıyla yürütüyoruz. Bazı yerlerde senelik de Kur’an Kurslarımız var. 28 devlet okulunda da din dersi okutuyoruz. Gerçekten çok yetersiz. Gönül ister ki daha güzel bir hizmet verelim ama maalesef Bulgar devleti şuanda bu kadar müsaade ediyor." 

Ülkesindeki toplam cami ve mescit sayısının bin 500 civarında olduğu bilgisini paylaşan Haci, söz konusu ibadethanelerin bir kısmının Osmanlı döneminden kalma, diğerlerinin de yeni inşa edilen camiler olduğunu aktardı. Başmüftü Haci, TİKA’nın yardımıyla halen iki caminin restore edildiğini ve ileriye dönük başka camilerin de restorasyona ihtiyacı olduğunu kaydetti.

- Doktorasını Türkiye'de yaptı

İlk kez 1997'de Bulgaristan Başmüftüsü seçilen Haci, 1962 yılında Draginovo (Koru Ova) köyünde dünyaya geldi. 1997'de Ürdün Yermük Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim dalında doktorasını tamamladı. Halen, seçilmiş olarak, Başmüftülük görevini devam ettiriyor.