Türkiye ile AB'yi sivil toplum yakınlaştırıyor​

Türkiye ile AB arasında 2008'den bu yana yürütülen "Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" kapsamında 350'den fazla projeye yaklaşık 42,5 milyon avro hibe desteği verildi.
Türkiye ile AB'yi sivil toplum yakınlaştırıyor​

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında siyasi ve kültürel diyaloğun sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlendirilmesini amaçlayan "Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" kapsamında 2008'den bu yana Türkiye ve AB üyesi ülkelerde 350'den fazla projeye yaklaşık 42,5 milyon avro hibe sağlandı.

AA muhabirinin AB Bakanlığından aldığı bilgiye göre, AB ile Türkiye arasında devam eden katılım müzakereleri, Türkiye'de reform sürecinin desteklenmesi, AB müktesebatının üstlenilmesi ve uygulanmasıyla Türkiye ve AB arasında siyasi ve kültürel diyaloğun sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlendirilmesinden oluşuyor.

Müzakere sürecindeki teknik çalışmaların yanı sıra sürecin en önemli konularından biri olarak görülen toplumlar arası bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak ve önyargıları kırmak amacıyla AB Bakanlığınca çok sayıda çalışma yürütülüyor.

Bu çerçevede Türkiye ve AB toplumlarını birbirine yakınlaştırmak, karşılıklı anlayışı güçlendirmek, bilgi ve deneyim aktarımı imkanı sağlamak amacıyla hayata geçirilen "AB ile Türkiye arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Programı" 2008'den bu yana Türkiye genelinde ve AB ülkelerinde uygulanıyor.

Program, Türkiye ile AB üyesi ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarını AB ile ilgili konular çerçevesinde bir araya getirerek toplumların birbirini tanımalarını ve bilgi alışverişinde bulunarak kalıcı diyalog kurmalarını amaçlıyor.

Yeni dönemde sivil toplum için dev bütçe sağlanacak

Bu yıl ve gelecek yıllarda kamuoyuna yapılacak yeni hibe çağrılarında önceki yıllardan farklı olarak, sivil toplum kuruluşları AB müktesebatındaki tüm alanlarla ilgili proje hazırlayabilecek. Geçmiş dönemlerde çerçevesi tespit edilen alanlardaki projelerle başvuruluyordu. Programın, bu yıl sonuna doğru başlaması öngörülen 5'inci aşamasında 40'a yakın projeye yaklaşık 6 milyon avro hibe kullandırılacak.

AB Bakanlığı, Türkiye genelinde sivil toplumun ve AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2014-2020 yıllarını kapsayan dönemde 190 milyon avro mali desteği aktörlerin kullanımına sunacak.