"Türkiye ile tamamen işbirliği halindeyiz"

Pakistan Senatosu Savunma Komitesi Başkanı Seyid:- "Türk hükümeti şu an, o okullardaki yönetimin değişmesinin üzerinde çalışıyor. Okullar ve öğrenciler ancak yeni yönetimle faaliyetine devam edecek. Biz Pakistan tarafı olarak Türkiye ile tamamen işbirliği
"Türkiye ile tamamen işbirliği halindeyiz"

ANKARA (AA) - FUAT KABAKÇI - Pakistan Senatosu Savunma Komitesi Başkanı Müşahid Hüseyin Seyid, Pakistan'da faaliyet gösteren Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı okulların durumuna ilişkin, "Okullar ve öğrenciler ancak yeni yönetimle faaliyetine devam edecek. Biz Pakistan olarak Türkiye ile tamamen işbirliği halindeyiz." dedi.

Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Pakistan parlamentosundaki tüm partilerden seçilen heyetin Türkiye'ye destek ziyaretine başkanlık eden Seyid, Pakistan'daki FETÖ okulları hakkında gelinen son durumu ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Seyid, Türkiye'nin FETÖ okullarının kapatılmasına ilişkin talebinin Pakistan tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 2 Ağustos’ta Pakistan’a geldiğinde ve Türkiye’nin Pakistan’daki FETÖ’ye bağlı okulların kapatılması talebini ifade ettiğinde biz bu talebi tamamen kabul ettik. Türk hükumeti şu an, o okullardaki yönetimin değişmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Okullar ve öğrenciler ancak yeni yönetimle faaliyetine devam edecek. Biz Pakistan olarak Türkiye ile tamamen işbirliği halindeyiz." diye konuştu.

Pakistan, FETÖ okullarının aktif biçimde faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Örgütün Pakistan'da 26 okulu, kültür merkezi ve ticaret ağı mevcut. Söz konusu eğitim kurumları bünyesinde 11 binden fazla öğrenci ve bin 500 civarında eğitmen bulunuyor. Pakistan’da 21 yıldır faaliyet gösteren FETÖ'nün, başkent İslamabad'da “Rumi Forum” adı altında da bir kültür derneği var.

- "Türkiye’nin bu konuda yasal değişiklikleri yapmasını bekliyoruz"

Seyid, "Pak-Türk Uluslararası Okulları" olarak adlandırılan 26 FETÖ okulunun Türk Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmasına ilişkin, "Türk hükümeti bu konuda yeni kanunlar ve düzenlemeler yapıyor. Söz konusu süreç tamamlandığında gerekli işlemler uygulanacak. Bu konuda kesinlikle hiçbir sorun yok." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin söz konusu okulların devralınmasına yönelik yasal değişiklikleri yapmasını beklediklerini aktaran Seyid, her iki ülke arasındaki ilişkilerin çok üst düzeyde olduğunu ve ne karar alınmışsa uygulanacağını kaydetti.

- "Okulların devredilmesi konusu pürüzsüz ve hızlı bir şekilde ilerliyor"

Seyid, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pakistan’a geldiğinde bu konu ile ilgili yaptığımız çalışmalardan memnun kaldı. Bu okulların devredilmesi konusu pürüzsüz ve hızlı bir şekilde ilerliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin Pakistan halkını çok endişelendirdiğini dile getiren Seyid, Pakistan parlamentosundaki iktidar ve muhalefet partilerinin tamamının Türkiye'yi desteklemek için bir araya geldiğine dikkati çekti.

- "Türkiye, türbülans ve istikrarsızlığın bulunduğu bölgede bir istikrar adası"

"Türkiye, türbülans ve istikrarsızlığın bulunduğu bölgede bir istikrar adasıdır. Bizler, Türk halkının, siyasi partilerin, parlamentonun, demokrasiyi ve anayasayı savunup, hukukun üstünlüğünden yana tavır koyarak birlik olmasına çok sevindik." diye konuşan Seyid, Türkiye’nin istikrarlı olmasının Pakistan’ın da istikrarlı olması anlamına geldiğini ifade etti.

Ülkesinin meclisiyle, vekilleriyle, partileriyle Türkiye’yi ve Türk milletini desteklediğini vurgulayarak, Türkiye ile tam bir ittifak halinde olduklarını söyleyen Seyid, "Pakistan’daki tüm taraflar, tüm eyaletler, iktidar ve muhalefet partileri tek bir şey adına bir araya geldi: Türkiye için destek ve dayanışma." dedi.

Türkiye'nin, bölge için önemini vurgulayan ve iki ülkenin de Suriye, Irak ve Ortadoğu'nun istikrarlı ve barış içinde olmasını istediğini belirten Seyid, "Türkiye'de herhangi bir konuda, hiçbir şekilde istikrarsızlık olmamalı, seçilmiş hükümet ve demokrasi görevine devam etmeli, bizim istediğimiz bu. Türkiye ve Pakistan’ın çok köklü, tarihi ilişkileri var. Pakistan ve Türkiye sadece İslam ümmeti olarak kardeş değil aynı zamanda demokrasi ülkeleridir." şeklinde konuştu.

 

Kaynak: