Turkiye: Istanbul uskoro dobija najveću bolnicu za fizioterapiju u Evropi

Direktor Regionalnog ureda za zdravlje u Istanbulu prof. dr. Kemal Memisoglu kazao je kako će u distriktu Bahcelievler od sredine juna biti otvorena najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi
Turkiye: Istanbul uskoro dobija najveću bolnicu za fizioterapiju u Evropi

Direktor Regionalnog ureda za zdravlje u Istanbulu prof. dr. Kemal Memisoglu kazao je kako će u distriktu Bahcelievler od sredine juna biti otvorena najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi.

Memisoglu je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o investicijama u oblasti zdravstva kada je u pitanju najmnogoljudniji grad u Turkiye, te istakao kako je zdravstvena infrastruktura u Istanbulu u posljednjih 15 godina doživjela značajnu transformaciju.

Podsjetio je kako u gradu od 1971., kada je otvorena bolnica Goztepe do 2010. kada je otvorena bolnica u Pendiku pri Univerzitetu Marmara, u gradu nije bila izgrađena bolnica. Ipak, samo u posljednjih pet godina sistemu je pridruženo 26 velikih bolnica velikog smještajnog kapaciteta.

Memisoglu je istakao kako je samo u vrijeme pandemije COVID-19 otvoreno devet bolnica, među kojima su i dvije koje su projektovane u tri mjeseca. Podsjetio je kako je riječ o bolnicama s više od hiljadu kreveta, toaletima, kupatilima, a posjeduju i jednokrevetne sobe.

Prema njegovim riječima, 2002. godine u Istanbulu su postojale ukupno 64 jednokrevetne bolničke sobe.

”Trenutno je to povećano na 20.000, samo sobe u javnom sektoru. Postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe s toaletom, televizijom, frižiderom, telefonom i internetom. S ovakvom infrastrukturom Turkiye je trenutno ostvarila svoju viziju za budućnost u zdravstvu. Kada kažemo da imamo cilj da Istanbul postane glavni grad kada je u pitanju zdravlje, mislimo da je uz infrastrukturu i ljudski kadar to ostvarivo. Zahtjevi iz inostranstva koji dolaze, pokazuju da ostvarujemo taj cilj“, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako su samim tim i posao, ali i odgovornost mnogo veći.

“Svi moramo opravdati ovakvu infrastrukturu. Trebamo postati brend kada su u pitanju poslovi, nauka, istraživanja i obrazovanje. Jer, ako i imate fizičke strukture, proces je da se ustali ta kultura i da se ponovo izbori sa konkurencijom. Sada prolazimo kroz te procese“, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako je gradska bolnica u Basaksehiru jedna od najboljih u svijetu kada su u pitanju oprema i fizičke strukture.

”Nakon što se ustali i ljudski kadar, ovo mjesto će postati i svjetska lokomotiva s naučnog aspekta“, uvjeren je Memisoglu.

Dodao je kako trenutno u Istanbulu postoje bolnički kreveti za 47.000 pacijenata, a oko 55 posto njih je u javnom sektoru, dok ostalih 45 posto čine univerzitetske i privatne bolnice.

Memisoglu je govorio i o značaju bogate baze podataka za zdravstvo te podsjetio kako u Turkiye od 2014. godine svi imaju pojedinačni portal, a podaci su uvršteni u jedinstven digitalni sistem iz oblasti zdravstvene zaštite.

”Ukoliko podatke iz ove digitalne infrastrukture koristimo u punom značenju, Turkiye bi mogla biti lider u oblasti zdravstva s aspekta tehnologije, znanja i infrastrukture. U veoma bliskoj budućnosti vidjet ćemo da je Turkiye zemlja koja pokazuje pravac kada je u pitanju zdravlje“, rekao je Memisoglu.

Dodao je kako posjeduju tako bogatu bazu podataka, a govorio je i o umjetnoj inteligenciji.

Smatra da bi uz pomoć umjetne inteligencije mogli svijet učiti o bolestima ili upravljanju liječenjem.

”Buduće generacije će to mnogo bolje uraditi. Nadamo se da će Turkiye u decenijama koje dolaze prednjačiti u zdravstvenom sistemu u svijetu, upućivati, ali i biti primjer mnogim praksama“, kazao je Memisoglu.

 

- Bolnica za fizioterapiju svijetu će biti primjer za pružanje usluge -

Prof. Dr. Kemal Memisoglu govorio je i o fazi do koje je došla bolnica za fizioterapiju koja se gradi na Bahcelievleru.

Istakao je kako će bolnica imati 620 kreveta.

”Usluge ćemo početi pružati od sredine juna. Zvanično otvorenje će biti nešto kasnije. To je najveća bolnica za fizioterapiju u Evropi. Ipak, ne treba je posmatrati samo kao bolnicu za fizioterapiju. Tu će se voditi i rehabilitacija, ali i učenje ljudi koji su izgubili određeni ud, ili ga ne mogu koristiti, kako živjeti na taj način. Pored toga, obavljat će se i prve terapije za pacijente koji su doživjeli moždani udar, ali i njih i njihove bližnje podučavati kako da žive s posljedicama”, rekao je Memisoglu.

Prema njegovim riječima, bit će dostupne i prostorije za bavljenje sportom, bazen, te svaki drugi vid infrastrukture što će biti primjer bolnice za fizioterapiju u svijetu.

Dodao je kako će bolnica, na koju su iznimno ponosni kada je u pitanju fizioterapija, pružati velike usluge ljudima iz Istanbula, Turkiye i svijeta.

Govorio je i o centrima porodične medicine koji su otvoreni nedavno u Istanbulu, a nada se da će ove godine biti otvoreno i nekoliko desetina novih što će biti značajno ne samo za pacijente iz ovog grada nego i cijele države.

 

- Zdravstveni turizam: Plastična hirurgija, onkologija, transplantacija kose, oftamologija… -

Prof. Dr. Kemal Memisoglu smatra da bi zdravstveni turizam mogao biti velika prilika za Turkiye.

Podsjetio je kako mnogi pacijenti dolaze u Turkiye na liječenje.

”Naročito je velika potražnja kada su u pitanju plastična hirurgija, otorinolaringologija, onkologija, transplantacija kose, oftamologija… Turkiye je zdravstvenim turizmom postala destinacija koliko i s uobičajenim turizmom, jer postoje ljudski kadar i infrastruktura privatnog sektora. U privatnom sektoru postoje i iznimno dobri uslovi. Predviđamo da će se javni sektor dodatno razviti“, rekao je Memisoglu.

Na kraju je kazao kako usluge kućnih posjeta u Istanbulu koristi više od 80.000 pacijenata.