"Türkiye klinik araştırmalarda büyük potansiyele sahip"

Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Altuntaş:- "Türkiye olarak, klinik araştırmalarda dünyada ilk 10 ülke arasında olmak, dünyada gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının yüzde 3’üne ulaşmak ve 4 milyar dolar civarı pazar elde etme potansiyelimiz mevcut"
"Türkiye klinik araştırmalarda büyük potansiyele sahip"

İSTANBUL (AA) - Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye'nin klinik araştırmalarda dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu, dünyada gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının yüzde 3’üne ulaşmak ve 4 milyar dolar civarı pazar elde etme potansiyeli olduğunu ifade etti.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Altuntaş, yaptığı yazılı açıklamada, aferezin kanser tedavisinden nörolojik hastalıkların tedavisine, böbrek hastalıklarından hematolojik hastalıklara, kök hücre tedavisinden tümör aşılarına kadar çok geniş yelpazede faaliyet gösteren kan ile ilgilenen bir bilim dalı olduğunu hatırlattı.

Dünya Aferez Birliği Başkanlığı döneminde özellikle gelişmekte olan ülkelerde aferez biliminin gelişmesi için çaba sarf edeceğini belirten Altuntaş, şunları aktardı:

"Bu ülkelerde veya bölgelerde eğitim faaliyetlerini artırmayı hedefliyoruz, bu ülkeleri birliğe üye olmaları için davet edeceğiz. Genç bilim insanlarının yetişmesi, nitelikli insan gücünün ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu amaçla Dünya Aferez Birliği Okulu konsepti altında eğitim ve öğretim faaliyetleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca, uluslararası araştırma iş birliğinin ve kültürünün gelişmesi için araştırma alt grubu kurup çalışmaların yaygınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz."

Altuntaş, nüfus özellikleri, hastalık tipleri, yetişmiş hekim ve sağlık personeli kapasitesi ve altyapı göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin klinik araştırmalar konusundaki potansiyelinin yüksek olmasına karşın mevcut durumda global klinik araştırmalardan gerekli payı alamadığını vurgulayarak, "Türkiye ilaç pazarı büyüklüğüne göre ilk 15 ülke içinde olmasına rağmen klinik araştırma sıralamasında 31-37 sıra arasında değişiyor. Dünyada yapılan klinik araştırmalardaki payımız yüzde 0,7-1 arasında değişiyor. Dünyadaki pazar büyüklüğü 120 milyar dolar, ancak şu anda Türkiye'nin klinik araştırmalardan aldığı pay 150 milyon dolar. Türkiye olarak, klinik araştırmalarda dünyada ilk 10 ülke arasında olmak, dünyada gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının yüzde 3’üne ulaşmak ve 4 milyar dolar civarı pazar elde etme potansiyelimiz mevcut." ifadelerini kullandı.

Ülkemizde, terapötik aferez uygulamalarının birçok bilim alanında başarı ile uygulandığını belirten Altuntaş, aferezin başta hematoloji olmak üzere, çok çeşitli hastalıkların tedavisinde başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.

Kaynak: