Turkiye: Medvjedić koji je preživio gubitak majke našao sigurno utočište

Mladunče medvjeda, koje su 19. aprila pronašli stanovnici Hakarija, hrani se mlijekom iz flašice, budući da još uvijek nije u stanju jesti isključivo čvrstu hranu
Turkiye: Medvjedić koji je preživio gubitak majke našao sigurno utočište

Mladunče medvjeda, koje se nije moglo samostalno hraniti nakon gubitka majke, pronašlo je sigurno utočište među ljudima u istočnom turskom gradu Vanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladunče medvjeda, koje su 19. aprila pronašli stanovnici Hakarija, u naselju Cukurca, predato je organima za zaštitu životinja.

Medvjedić po imenu Hacuvan (izvedeno iz Hakkari-Cukurca-Van) potom je prebačen u Centar za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja Univerziteta Yuzuncu Yil u Vanu radi njege i liječenja.

Kada je mladunče ozdravilo i počelo rasti, sprijateljilo se s ljudima koji o njemu brinu i s kojima se svakodnevno igra. Hrani su mlijekom iz flašice, budući da još uvijek nije u stanju jesti isključivo čvrstu hranu.

Direktor Centra Lokman Aslan otkrio je da je mjedvjedić dovezen u lošem stanju zbog pothranjenosti.

“Bio je iscrpljen i prije svega poboljšali smo njegovo zdravstveno stanje", rekao je Aslan, dodavši da su se o njemu brinuli kao o bebi.

Istakao je da su ga nakon liječenja pokušali poslati majci nazad u prirodu, ali je nisu uspjeli pronaći uprkos četverodnevnoj potrazi.

Rekao je da će iz tog razloga medvjedića poslati u Bursu, na zapadu Turkiye, kako bi sa svojom vrstom mogao odrastati u prirodnom okruženju.