“Türkiye müdahalede daha fazla gecikmemeli”

Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için uzun süredir Afrin operasyonun hazırlıklarını yaptığını ifade eden Gazeteci Yazar İsmail Yaşa, Türkiye’nin bir an önce fiili adımı atıp Afrin operasyonunu başlatması gerektiğini söyledi.
“Türkiye müdahalede daha fazla gecikmemeli”

Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG, Türkiye'nin güney sınırını tehdit ederken, TSK'nın da bu noktada operasyon hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrin operasyonu için tüm hazırlıkların devam ettiğini ve operasyonun her an başlayabileceğini açıklamasını yapmıştı. Konu ile alakalı Gazeteci- Yazar İsmail Yaşa ve Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim ÜyesiProf.Dr. Şaban Halis Çalış Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

TERÖR ÖRGÜTLERİ TÜRKİYE İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT

Suriye’de olaylar başladığında PKK terör örgütü kendisine yeni alanlar açılacağı düşüncesiyle hareket ettiğini ifade eden Gazeteci- Yazar İsmail Yaşa, “İlk önce rejimle iş birliği yaptı. Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde sokak eylemlerini bastırdı. Bu sayede rejimden destek aldı. Daha sonra IŞID’e karşı ABD’nin desteğinin de arkasında alınca PKK Suriye’nin kuzeyinde daha önce hayalini bile kuramayacağı şekilde nüfuz alanını genişletti. Bu da Türkiye için çok ciddi tehdit oluşturmaya başladı. Yıllardan beri milyonlarca masum insanın kanına girmiş bir terör örgütü burnunuzun dibinde devletleşmeye çalışıyor. Bu Türkiye için çok ciddi bir tehdit. Türkiye daha önce müdahale edip önlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

12-2-1-001.jpg

“AFRİN’E OPERASYON ACİLEN BAŞLAMALI”

Türkiye’nin müdahalede daha fazla gecikmemesi gerektiğini ifade eden İsmail Yaşa,  “Çünkü artık terör örgütleri devlet gibi hareket etmeye başladı. Sözde sandık koyup seçim yapıyor. Yerel yönetimler belirliyor. Vergi topluyor. ABD’nin yaptığı yardımlarla ordu kuruyor. Bu artık sınırımızda yapılan kaçak yapı iyice büyümeden mutlaka yerler bir edilmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 hafta içerisinde operasyon yapılacağını söyledi. Türkiye uzun bir süredir bunun hazırlıklarını yapıyor. Artık hazırlıklar bitti ve operasyonların düğmesine basılacak. Bunlar açıklandıktan sonra artık Türkiye fiili olarak adım atıpAfrin’i temizlemezse Türkiye’nin de terörle mücadele konusundaki kararlılığı ciddi şekilde darbe alır. Dolayısıyla terör örgütlerinin arkasında kim olursa olsun Türkiye kararlılığını göstermelidir. Çünkü bu Türkiye için hayat memat meselesidir” dedi.

12-2-4.jpg

“NATO DA ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”

NATO’nun Türkiye için koskoca bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Yaşa, “Başka bir ülkenin güvenliğine yönelik en ufak bir saldırı olduğu zaman derhal ayağa kalkan NATO söz konusu Türkiye olunca adeta üç maymunu oynuyor. NATO demek ABD demek. PKK’nın Kuzey Irak’taki yapılanmasının desteklenmesinin ardında ABD olduğu göz önüne alındığında NATO’nun destek vermemesi normal. Ama bizim kimseyi bekleyecek olur alacak bir durumumuz yok. Buna Türkiye’nin ihtiyacı da yok. ABD de dâhil PKK’yı terör örgütü kabul ediyor ama desteğe devam ediyorlar. Söylenenler ve yapılanlar birbirine uymuyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIR”

Türkiye kendi güvenliği açısından yapılabilecek her şeyi yapmak hakkında sahip olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şaban Halis Çalış, “Burada Suriye’deki özellikle YPG üzerinden oluşturulabilecek herhangi bir oluşum Türkiye’nin milli menfaatlerine ve Türkiye’nin milli güvenliğine birinci derecede tehdittir. Dolayısıyla Türkiye gerekli tedbirleri almalıdır. Afrin de bunu bir parçasıdır” diye konuştu.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER