Türkiye-Rusya anlaştı! ABD ve İran'dan ilk çıkış

Tahran yönetimi, Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye ve Rusya arasında ulaşılan silahsız çözümün memnuniyet verici olduğunu açıkladı.
Türkiye-Rusya anlaştı! ABD ve İran'dan ilk çıkış

Türkiye ve Rusya'nın iç savaşın düğümünü çözecek İdlib'de silahsız bölge kurulması için anlaşmaya varması, dünyada ses getirmeye devam ediyor.

İRAN'DAN PEŞ PEŞE İKİ AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, aktif diplomasinin İdlib'deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu belirtti.

Zarif, Ankara ve Şam'a yaptığı ziyaretlerin, Tahran'daki Türkiye-Rusya-İran zirvesinin ve son olarak Soçi'deki görüşmenin ve aktif diplomasinin İdlib'deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de yazılı açıklamasında, Türkiye ile Rusya arasında İdlib'le ilgili alınan kararı olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Kasımi, Soçi'de alınan kararın Suriye'deki terörist kalıntılarının tamamen ortadan kaldırılması için önemli bir adım olduğunu ve siyasi çözüme katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

Kan ve şiddetin her türünün sona ermesinin ve İdlib'in teröristlerden temizlenmesinin İran'ın dış siyasetinin temel prensiplerinden biri olduğunu savunan Kasımi, Soçi'deki toplantının insani unsurların da dikkate alınarak Suriye'deki barışın kalıcı hale gelmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.

Kasımi, toplantının, başarılı geçen Astana süreci ile son Tahran zirvesindeki diplomatik çabalar çerçevesinde, Suriye halkının çilesinin süratle sona ermesinde olumlu bir rol oynamasını temenni ettiklerini ifade etti.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Anlaşmaya ilk uluslararası tepkiyi ABD verdi. Dışişleri Bakanlığı, İdlib'deki çatışmasızlığın kalıcı olmasını umduklarını belirtti. Bakanlık sözcüsü,"Türkiye ile Rusya'nın, İdlib'e askeri bir saldırıyı önlemeye yönelik adımlar attığını görmekten cesaretlendik. Suriye'de şiddeti azaltacak her samimi çabayı memnuniyetle  karşılıyoruz" dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA İDLİB KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLADI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in dün gerçekleştirdikleri zirvede, İdlib için anlaşmaya varılmıştı.

Buna göre, muhaliflerin elindeki tek vilayette 15 Ekim'den itibaren 15-20 kilometrelik silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak. Bu bölgedeki temas hattında Türk ve Rus askerleri koordineli bir şekilde devriye gezecek. Ağır silahların çekileceği bölge için Türk ve Rus askerleri ortak denetim mekanizması kuracak.

Ayrıca, İdlib'deki muhalifler bulundukları alanlarda kalmaya devam edecek, Türkiye ve Rusya'nın belirlediği radikal gruplar ise bölgeden çıkarılacak.