'Türkiye-Rusya-İsrail işbirliği enerjide 'akım'ı başlatacak'

Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı Livingston, "Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." dedi.
'Türkiye-Rusya-İsrail işbirliği enerjide 'akım'ı başlatacak'

Brüksel Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı David Livingston, İsrail'in ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi noktasında, son günlerde yaşanan diplomasi trafiğini ve bunun enerji dünyasında sebep olabileceği gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın Washington açısından sürpriz olduğunu ifade eden Livingston, "Aslında iki ülkenin birbirine enerji, politika ve ekonomi olarak ihtiyaç duyduğu göz önüne alınırsa yaşanan gelişmeler sürpriz olarak değerlendirilmemeliydi." diye konuştu.

"Türk Akımı projesinin gündeme geleceği konusunda sinyaller var"

Kremlin'e yakın Rus kaynakların Türk Akımı projesinin yenilenmiş haliyle gündeme geleceği konusunda sinyaller verdiğini belirten Livingston, şöyle devam etti:

"Bence önümüzdeki haftalarda Türk Akımı ya da ona benzer bir Türk boru hattı projesi duyacağız. Rusya için Türk Akımı'nın itibarını arttırmak Kuzey Akım-2 projesinin onaylanmasına daha az ihtiyaç duyduklarını gösterecek bir adım olacaktır. Rusya'nın doğalgaz alanlarında kullanmadığı ciddi bir kapasite var ve bu da Türk Akımı'nı beslemek için kullanılabilir. Bu kapasite hem Rusya içerisinde yerel kullanıcılar için kullanılabilir, hem de kalan kısmı hızlıca göndermek için aktif hale getirilebilir."

İsrail-Türkiye-Rusya işbirliği

Livingston, İsrail ile Türkiye'nin yakınlaşmasının Rusya'yla yapılan görüşmelerle paralel ilerlediğini hatırlatarak, "Eğer Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." değerlendirmesinde bulundu.