"Türkiye-Sırbistan ilişkileri şu anda en üst noktasında"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "Türkiye-Sırbistan ilişkileri şu anda en üst noktasındadır. Bu da sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kıymetli dostu Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in ortaya koymuş olduğu iş birliği, samimiyet ve dostluğun en önemli katkısıdır
"Türkiye-Sırbistan ilişkileri şu anda en üst noktasında"

BELGRAD (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin en üst noktada olduğunu belirterek, "Bu da sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kıymetli dostu Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in ortaya koymuş olduğu iş birliği, samimiyet ve dostluğun en önemli katkısıdır." dedi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki resmi temaslarını tamamlayan Soylu, Sırp mevkidaşı Nebojsa Stefanovic ile görüşmesi ve "Bilişim Suçları ve Bilgi Güvenliği" konulu bakanlar konferansı hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Soylu, Sırbistan'a bilişim ve siber güvenlik alanında düzenlenen konferans için geldiğini belirterek, "Konferans, bölge ülkeleri ve aynı coğrafyanın çocuklarını bir araya getirdi. Belki de dünya için çok önemli konuşulması gereken bir konuyu gündeme taşıdık. Bütün ülkeler tecrübelerini ortaya koydu. Ortak alınması gereken tedbirleri, ilkeleri, kuralları, bugün yaşadığımız bir takım eksiklikleri dile getirdik." diye konuştu.

Sosyal medya, siber dünya ve siber alemde gerekli tedbirler alınmaz, ilkeler ve kurallar konusunda ortak adımlar atılmazsa söz konusu mecraların yeni dönem soğuk savaşının kapılarını açacağına işaret eden Soylu, "Bir taraftan suçluyu ve terörizmi meşru göstermeye çalışan diğer taraftan da bunu öncelikli bir şekilde yaygınlaştırmaya çalışan sosyal medya ve siber alemde hızla koşmaya çalışan bir yapılanma söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, kamuoyu ve ticari sektör dahil olmak üzere bütün bunlardan istifade etmeye çalışan ve vatandaşın memnuniyetini artıran bir yapının da olduğunu belirterek, "Bir taraftan memnuniyet var bir taraftan veri güvenliğimizi, kişisel verilerimizi, devlet mahremiyetimizi ve aynı zamanda ticari mahremiyetimizi tehdit altına alan bir anlayış söz konusu." dedi.

Bilişimin, entegrasyon ve koordinasyonla, hem maliyet düşüren hem de rahat adım atılmasını sağlayan bir fırsatlar penceresi olduğunu dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda bu entegrasyon ve koordinasyonun nasıl yapılabileceği konuşuluyor. Nasıl tedbirler alınabileceği, şirketler, devlet kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar nezdinde ifade ediliyor. Özellikle gelecek nesillerimiz şirketlerimizin para kazanma hevesine esir edilmemeli. Altın bir kural olması lazım. Buradan çıkacak değerlendirme uluslararası anlamda itibar görecektir."

- "Her iki ülke suçlulara göz açtırmayacaktır"

Soylu, dün Sırp mevkidaşı Nebojsa Stefanovic ile ikili görüşme gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Burada terörden güvenlik iş birliğine kadar, polis akademilerinde gerçekleştirdiğimiz iş birliğine kadar, uyuşturucu, düzensiz göç gibi ortak konu başlıklarımızı değerlendirdik. Aynı zamanda, kendi güvenlik alanımızın dışında gerek ticaret, turizm ve altyapı alanlarında gerçekleştirdiğimiz iş birliği noktalarımızı memnuniyetle istişare ettik." dedi.

Dün imzalanan güvenlik alanında iş birliği niyet beyanının önemli olduğunu kaydeden Soylu, "Türkiye-Sırbistan ilişkileri şu anda en üst noktasındadır. Bu da sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kıymetli dostu Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in ortaya koymuş olduğu iş birliği, samimiyet ve dostluğun en önemli katkısıdır. Kültürel, ticaret ve altyapı iş birliğimizin kararlılığını burada bir kez daha ifade ettik." diye konuştu.

Soylu, Sırbistan'ın 15 Temmuz'da tereddütsüz bir duruş sergilediğini ve bunu devam ettirdiğini yineleyerek, "Sırbistan, FETÖ okulları ve kuruluşları olsun bütün dünyadan adım adım ileride. Bu da bizi ve ülkemizi Sırbistan'a karşı müteşekkir kılmaktadır. Özellikle Sırbistan'a gelen Türk turist sayısında çok ciddi artışlar söz konusu. Vatandaşlarımızın dönüşte gerek buradaki dostlarımızın misafirperverliği ve gerekse tarihi güzelliklerden elde ettikleri izlenimler Türkiye'de paylaşılıyor. Bu da bizim açımızdan önemli." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de turist sayısının bu yıl 42 milyona ulaştığını aktaran Soylu, "Türkiye gerek güvenliği gerekse de hizmetleri açısından çok üstün noktaya taşınmaktadır. Türkiye'de bir rekor kırılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile de görüştüğünü belirterek, "Ardından Başbakan Ana Brnabic ile bir araya geldik. İlişkilerimizi gözden geçirme fırsatı oldu. Sırbistan'a FETÖ ile mücadelede verdikleri destekten ötürü şükranlarımızı ifade ettik. Tüm Sırbistan halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

Evrakların önemli olmadığını suç ve suçlularla yapılacak fiili mücadelenin önemli olduğunu vurgulayan Soylu, "Bu konuda da kararlılığımız nettir. Her iki ülke de suçlulara göz açtırmayacaktır. İki ülke de bu konuda tek ülke olarak hareket etmektedir." diye konuştu.

Kaynak: