Türkiye tarihi zirveye hazır

Bölgesindeki jeopolitik yangın içinde Türkiye, enerji devlerini ağırlayacağı Dünya Enerji Kongresi’ne hazır. Putin’in de katılacağı zirve, Türkiye’ye yeni yatırım olanakları kazandırma açısından da önemli.
Türkiye tarihi zirveye hazır

Küresel enerji savaşlarının had safhaya ulaştığı bir ortamda Türkiye, 23. Dünya Enerji Kongresi'ne hazır. Ortadoğu'daki enerji kaynaklarını elde etmek amaçlı harita savaşlarının yaşandığı, Suriye ve Doğu Akdeniz'de Rusya ile ABD restleşmesinin hat safhaya çıktığı bir ortamda dünya devleri İstanbul'da buluşuyor.

JEOPOLİTİK YANGIN İÇİNDE

Bölgesindeki jeopolitik yangın içinde Türkiye, önceden karşıdan izlediği enerji politikalarına stratejik önemi ve artan yatırım olanakları ile şimdi hem ev hem de söz sahibi ülke konumunda. İstanbul'da dört gün sürecek olan zirveye, dünyanın en önemli enerji ithalat ve ihracatçısı ülkelerden üst düzey katılım gerçekleşecek. Aynı zamanda enerji şirketleri yeni yatırım olanaklarını bu zirvede değerlendirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşen kongrede 54'ü bakan düzeyinde olmak üzere 266 konuşmacı sunum yapacak.

TÜRK AKIMI'NDA İMZALAR GÜNDEMDE

Zirvenin en dikkat çekici ismi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacak. Türkiye ve Rusya arasında tekrar ivme kazanan ekonomik iş birliği, iki ülke liderinin yarın gerçekleştireceği görüşmenin de ana içeriğini oluşturacak. Rusya'nın tek taraflı yürürlüğe koyduğu vize uygulamasının, Türk iş adamlarını kapsayacak şekilde tekrar serbestleştirmesi de gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmede ayrıca Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde de hükümetlerarası anlaşmaya imza atılması ihtimal dahilinde.

KURULU GÜÇTE 2 KAT ARTIŞ

Son 12 yıllık süreçte kurulu gücünü 2 kat arttıran Türkiye; doğalgaz, nükleer, elektirik ve alternatif enerjiye yaptığı yatırımlarla öne çıkıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamasına göre; gelecek 10 yılda enerjiye 110 milyar dolar yatırım yapılacak. Türkiye bu anlamda yabancılar için de cazip bir ülke. TANAP, Türk Akımı gibi dev projelerle jeostratejik önemi artan Türkiye aynı zamanda 26 çeyrektir büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor.

resized_ed3ed-74246560resized_35c01c20c9c08vfff[1].jpg

NAKİL HATLARI ELİMİZİ GÜÇLENDİRİR

Türkiye, sahip olduğu jeopolitik konumu itibariyle, bölgesel petrol ve doğal gaz projelerinde öncü rol oynuyor. Mevcut ve planlanan olmak üzere; Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC), Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı (BTE), Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Türkiye-Yunanistan Enterkonnektörü (ITG), Irak-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı projeleri öne çıkıyor. Bu amaçla, Türkiye Petrolleri tarafından 2015 yılında 425 milyon doları yurt içi, 1,6 milyar doları yurt dışı olmak üzere toplam 2,06 milyar dolar yatırım harcaması yapıldı.

1.9 MİLYAR DOLAR YATIRIM

2015 yılında yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar 1,9 milyar doları aştı. Beş yıl önce Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü bin 511 megavat iken şimdi bu rakam 6 bin 294 megavata çıkmış durumda. Yani son beş yılda kurulu güç 4.2 kat arttı. 2023 yılında üretilen elektriğin en az yüzde 30'unun yenilenebilir kaynaklardan gelmesi hedefine doğru hızla ilerleniyor. Bu kapsamda gelecek 10 yıl içinde 30 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı da yapılacak. 4 nükleer santralin de yine hayata geçirilmesi planlanıyor.

KÖMÜRÜN GELECEĞİ DE MASAYA YATIRILACAK

Bu özellikleri dolayısıyla gözlerin çevrildiği Türkiye'de, 80 ülkeden gelen katılımcılar küresel enerji politikalarının geleceğine ışık tutacak. Kongrede kömürün geleceği de masaya yatırılacak. Küresel, bölgesel ve önde gelen kömür üretici ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadelede teknoloji odaklı çözüme yönelmenin önemini tartışacak. Çalıştayda, ileri kömür teknolojileri başlığı altında ise küresel iklim değişikliği riskini en aza indirme amacıyla imzalanan Paris Anlaşması sonrası kömürün geleceğinde, yüksek verimli ve düşük emisyonlu ileri teknolojilerin rolü, kömür gazlaştırma projeleri ve yatırımları değerlendirilecek.

Enerjideki büyüme ekonomiyi etkiler

Kongrenin ev sahipliğini yapacak olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, farklı ülkelerden mevkidaşlarıyla bir araya gelerek ikili görüşmeler yapacak. Sektörde hem dağıtım hem de üretim tarafında yatırımların hız kesmeden devam ettiğini belirten Bakan Albayrak, “Her sene yüzde 4-5 büyüyerek 10 yılda, 50 bin megavat yatırım ihtiyacının oluşacağı bir sürece doğru gidiyoruz. Yerli kömür ve güneş enerjisinde yıl sonuna kadar iki ihaleyi gerçekleştireceğiz" dedi. Albayrak, enerjideki yükselişin ekonomik potansiyelle paralel gittiğini ve Türkiye'nin yüzde 4,5'lik oranla enerjide Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduğunu hatırlattı.

TANAP

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi çerçevesinde doğal gazın 2018 yılı ortalarında Türkiye'ye, 2020 yılında da Avrupa'ya ulaşması bekleniyor. Kongrede önemli maddelerden biri olacak TANAP'ın finansman anlaşmaları ise yıl sonunda bitecek. Bugünki oturumlarda TANAP'ın Türkiye ve AB ilişkileri açısından taşıdığı önem de vurgulanacak.

MAVİ AKIM

Türkiye ve Rusya arasında bugüne kadar gerçekleştirilen enerji alanındaki en büyük proje: Mavi Akım. Mavi Akım'dan doğal gaz alımı 2003 Şubat ayında başladı. Rusya'dan, ülkemize doğrudan gaz sevkiyatına imkân sağlanıyor. Yıllık 16 milyar metre küp kapasiteli boru hattı ülkemizin jeopolitiği için önemli.

AZERİ hattı

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) ile başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Gürcistan üzerinden Ceyhan'a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor. Zirvede bu konu da ele alınacak.

TÜRK AKIMI

Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyor. Türk Akımı projesi, Türkiye'nin gerçek bir doğalgaz merkezi olarak Avrupa gaz piyasasında elini güçlendirecek. Projeden yılda 14 milyar metreküp doğalgaz alınması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor.

En çok enerji tüketen ülke

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke Türkiye oldu. Elektrik ve doğal gazda Çin'den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olan Türkiye, bu ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini yerli kaynaklardan karşılıyor. Enerji ithalatçısı olduğu için önemli bir pazar olarak görülen Türkiye'nin, bölgesindeki ülkeler arasında enerji koridorunun merkezinde bulunduğu için de önemi gün geçtikçe artıyor.

Yeni Şafak