Türkiye, termal turizmde 'rehabilitasyon üssü' olacak

Sağlık Bakanlığı, "Termal Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri" ile bu alanda dünyanın üssü olabilmek için harekete geçti.
Türkiye, termal turizmde 'rehabilitasyon üssü' olacak

Sağlık Bakanlığı, günlük 700 bin yatak kapasitesine imkan tanıyan termal kaynaklarını sağlık hizmetinin verildiği "Termal Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri" ile bu alanda dünyanın üssü olabilmek için harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine, Türkiye'nin sağlık turizmi açısından referans ülke haline gelebilmesi için yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Termal sağlık turizmi ile ilgili mevzuatın yetersiz olduğunun tespit edildiğini belirten Tontuş, "Mevzuat Komisyonu'nun hazırladığı termal kür ve rehabilitasyon bölgeleri dediğimiz 1 milyon metrekareden az olmayan alanlarda ve termal su kaynağı olan bölgelerde, organize sanayi bölgelerine benzer bir şekilde organize sağlık bölgelerinin yapılandırılması sağlanacak" dedi.

"Türkiye, dünyanın önemli rehabilitasyon üslerinden birisi olabilir"

Ömer Tontuş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de yaşlı nüfusun her geçen gün arttığına dikkati çekerek, bu gruba giren kişilerin en sık kansere bağlı operasyon, diz, omuz ve kalça gibi eklem protezleri ameliyatları yaptırdığını söyledi.

Bu tür ameliyatlardan sonra hastalara bir süre rehabilitasyon sürecinin gerekli olduğunu vurgulayan Tontuş, "Kanser ameliyatları sonrasında, kişinin vücudunun uyum sağlayabilmesi için rehabilitasyon gerekiyor. Örneğin, bağırsağının bir kısmı alınan kişinin uyum sağlayabilmesi çin diyet programı ve rehabilitasyonu lazım" diye konuştu.

"Türkiye, bu tesisler açısından dünyanın önemli rehabilitasyon üslerinden birisi olacak" diyen Tontuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yaklaşık bin 500 kullanılabilir termal kaynak var. Ülkemiz, Himalayalardan başlayıp Hırvatistan'a kadar giden bir fay hattı üzerindeki termal kaynaklarıyla Avrupa'nın en önemli termal merkezidir. Bu kaynakların tamamına yakını tesis yapılabilme özelliğine sahiptir. Oysa, Japonya gibi ülkelerde termal kaynaklar tesis yapılmasına uygun koşullara sahip değildir. 

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, mevcut su debisi ile şu anda herhangi işlem yapılmadan çıkan ve doğaya salınan termal kaynaklarımız, günlük 700 bin yatak kapasitesini sağlayabiliyor. Dünyanın ihtiyacı yaklaşık bir milyon yatak kapasitesidir. Bu durumda Türkiye, termal tesislere bağlı rehabilitasyon hizmetlerinin önemli bir kısmını verebilecek durumda. Ancak şu ana kadar bununla ilgili bir hazırlık yapılmamıştı. Artık hazırlıklarımız tamam."