'Türkiye TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelsin'

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Bracho Reyes, "Türkiye’nin TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun karşılığında petrokok almasını bekliyoruz." dedi.
'Türkiye TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelsin'

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, AA muhabirine iiki ülkenin ekonomik ilişkilerini değerlendirdi.

Bracho Reyes, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin benzerinin, 2002'de Venezuela'da da yaşandığını ifade ederek, bu darbe girişiminde de insanların oy verdikleri cumhurbaşkanını savunmak için sokaklara çıktıklarını söyledi.

Türkiye ve Venezuela'nın çok fazla ortak noktası olduğunu dile getiren Bracho Reyes, "Hem Venezuela’da hem Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişimlerinin arkasında emperyalist güçlerin, dış odaklı güçlerin olduğu aşikardır." ifadesini kullandı.

Bracho Reyes, Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Eloina Rodriguez Gomez ve Enerji ve Petrol Bakanı Eulogio del Pino'nun geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini ve konuşulan en önemli konulardan birinin ekonomik işbirliği olduğunu söyledi.

Venezuela'da halihazırda çalışan Türk şirketler bulunduğunu ve şirketlerin konut açığını gidermeye yönelik projelere destek verdiklerini belirten Bracho Reyes, "Şimdiye kadar ülkede Türk şirketler tarafından bin 448 konut yapıldı ve hükümet 1 milyondan fazla konutu teslim etti. Amacımız 2 milyona ulaşmak. Türkiye’nin yanı sıra bu projede İran, Belarus gibi ülkeler de yer almaktadır." dedi.

Bracho Reyes, 2011 yılında gündeme gelen ve petrol ve türevleri karşılığında konut yapılmasını öngören projenin, kurulacak karma komisyonda yeniden ele alınacağını ifade etti.

Proje kapsamında belirlenecek petrokok miktarı karşılığında konut yapılacağını anlatan Bracho Reyes, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda yapılacak Dünya Enerji Kongresi’ne Venezula Petrol Bakanı gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Başkanı Maduro ve Dışişleri Bakanı Rodriguez'in de bu toplantıya davet edilmesini söyledi. Şu anda Maduro, Türkiye tarafından iletilecek bir davet bekliyor. Davet karşılığında kendileri buraya gelecek ve yürütülecek toplantılar sonunda da önemli açıklamalar yapabilirler. Türkiye’nin TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun karşılığında petrokok almasını bekliyoruz. Türk yatırımcıları özel olarak çağırıyoruz. Onlara özel seçenekler, özel fırsatlar sunmaya çalışıyoruz. Türkiye ve Venezuela ilişkileri, konutların inşa edilmesi, enerji sektöründeki işbirliği ve yatırımlarla çok daha iyi yerlere gelecek.​"

"THY'nin Venezuela'yı merkez olarak seçmesini istiyoruz" 

Türk Hava Yolları'nın (THY) Latin Amerika'ya seferlerini başlattığını ve başkent Karakas'a direkt uçuş yapılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bracho Reyes, Venezuela’da sadece THY’ye özel bir terminal inşa etme imkanı sunduklarını vurguladı.

Bracho Reyes, Venezuela'da yakıt fiyatlarının oldukça uygun olduğunu ifade ederek, "Venezuela, Latin Amerika’da en stratejik noktalardan biri. Latin Amerika’nın giriş kapısı, Karayiplerin balkonu diyebiliriz. THY’ye tüm Güney Amerika Kıtası’nda yapacağı uçuşlar için Venezuela’yı merkez olarak kullanmasını teklif ettik. THY'nin, Venezuela’yı merkez olarak seçmesi ve buradan bütün Latin Amerika’ya yönelmesini istiyoruz." diye konuştu.