Turkiye: U akciji protiv terorističkih struktura FETO-a u Oružanim snagama uhvaćena 21 osoba

Izdati su nalozi za hapšenje 36 osoba, a operacije su provedene u 10 gradova, među kojima je i Istanbul
Turkiye: U akciji protiv terorističkih struktura FETO-a u Oružanim snagama uhvaćena 21 osoba

U okviru akcije provedene u deset gradova u Turkiye, među kojima je i Istanbul, usmjerene protiv struktura terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Oružanim snagama Turkiye (TSK) uhvaćena je 21 osoba, javlja Anadolu Agency (AA)

U okviru istraga koje vodi Istražni ured za borbu protiv terorizma pri Tužilaštvu u Istanbulu, nastavljene su aktivnosti na dešifriranju komunikacije osumnjičenih za povezanih s pripadnicima FETO-a, kao i operacije na osnovu prikupljenih dokaza i priznanja pokajnika.

Izdat je nalog za hapšenje 36 osumnjičenih, među kojima su i vojnici u aktivnoj službi.

Među osobama za čije je hapšenje izdat nalog nalaze se pripadnik Komande zračnih snaga, suspendovani podoficir, kapetan u aktivnoj službi, službenik Komande žandarmerije, penzionisani major, dvojica podoficira u aktivnoj službi Kopnenih snaga, službenik u aktivnoj službi, narednik u aktivnoj službi, suspendovani kapetan, penzionisani pukovnik, službenik Komande za pomorske snage, dvojica narednika u aktivnoj službi, dvojica penzionisanih podoficira i 20 pitomaca zatvorenih vojnih škola.

Operacija je organizirana u deset gradova, među kojima je i Istanbul.

Uhvaćena je 21 osoba, a traga se za ostalima.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.