Turkiye: U okviru istrage protiv terorista FETO-a priveden 21 osumnjičenik

Naloge za privođenja izdalo je državno tužilaštvo u Istanbulu, a akcije privođenja provode se u više turskih gradova
Turkiye: U okviru istrage protiv terorista FETO-a priveden 21 osumnjičenik

Turske snage sigurnosti su u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO slobode lišile 21 osumnjičenu osobu, a u toku je potraga za još dvoje osumnjičenih, javlja Anadolu Agency (AA).

Naloge za lišavanje slobode izdao je Ured državnog tužilaštva u Istanbulu koji vodi istragu protiv protiv članova terorističke organizacije FETO koji su koristili tajni komunikacijski sistem ByLock.

Postupajući po nalogu, turske snage su u pet gradova slobode lišile 21 od ukupno 23 osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalim osumnjičenicima.

Među privedenim ima i ranije suspendiranih šest državnih službenika Turkiye.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna.