Türkiye ve AB arasında özel terör zirvesi

Türkiye ve AB arasında terörle mücadele konusunda Brüksel'de özel bir zirve düzenleniyor.
Türkiye ve AB arasında özel terör zirvesi

Türkiye ve AB arasında terörle mücadele konusunda Brüksel'de özel bir zirve düzenleniyor.

Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Tunç Üğdül başkanlığında MİT Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi yetkilileri temsil ediyor. AB tarafında ise masada AB Konseyi Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove başkanlığındaki heyet bulunuyor.

Taraflar zirvede yabancı savaşçılar ile Türkiye aleyhine faaliyette bulunan Avrupa'daki terör örgütleri konusunu ele alıyorlar. Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a en çok yabancı savaşçı gönderen AB üyeleri İrlanda, İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç ve Almanya'nın Ankara'dan beklentileri değerlendiriliyor. Türkiye'nin bu konuda yeteri kadar iş birliğinde bulunduğunu bildirmesi ve bunun devam edeceğine yönelik taahhüdünü yinelemesi bekleniyor.

Ankara aktif mücadele istiyor

Ankara'nın beklentisi ise AB'nin başta bölücü terör örgütü PKK olmak üzere PYD, YPG, DHKP-C ile PDY-FETÖ konusunda mücadelede daha fazla işbirliği ve aktif mücadelede bulunması yönünde.

Türkiye, AB'ye üye ülkelerde söz konusu terör örgütlerinin mali yapı ve kaynaklarıyla daha etkin mücadele edilmesi, kırmızı bültenle aranan kişilerin Türkiye'ye iadesinin hızlandırılması, bu örgütlerin Avrupa'daki faaliyetlerine son verilmesini istiyor. Özellikle bölücü terör örgütü PKK olmak üzere bu örgütlerin Avrupa üzerinden Türkiye'deki terör faaliyetlerini finanse ettikleri biliniyor.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan meclis kararı çıkaran Almanya'yla yapacağı iş birliğine ise şerh düşerek, bu konuda ikili ilişkilerdeki seyrin değerlendirileceğini bildirdi.Terör örgütü liderleri AB ülkelerinde 

Türkiye, AB'yi terörle mücadelede yeteri kadar destek vermemekle suçluyor. AB ülkelerinde çok sayıda PKK lideri ve mensubu yaşarken, bölücü terör örgütüne ait televizyon kanalları da AB üyesi Belçika'dan yayın yapıyor. Belçika bu konuda adım atmak istemezken, AB Komisyonu da üye devletleri terörle mücadele de Türkiye'yle işbirliğine gidilmesi yönünde teşvik etmiyor.

AB, terör kanunun değiştirilmesini istiyor

AB, bununla beraber vize serbestisi için Türkiye'den terörle mücadele kanunu değiştirmesini istiyor. Ancak Türkiye, PKK ve DAEŞ'le mücadele ettiği bir dönemde herhangi bir değişikliğe gidilmesini beklemenin gerçekçi olmadığını belirtiyor.

"Teröristlere çadır kurdurtacaksın.." 

Avrupa Parlamentosu (AP), terörle mücadele kanunda değişiklik dahil tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta aldığı vize serbestisi teklifini oylamama kararı almıştı. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş." ifadelerini kullanmıştı.

PKK'lılara yine izin

18 Mart'ta yapılan Türkiye-AB Zirvesi sırasında, zirvenin yapıldığı AB Konseyi binasının hemen arkasında PKK'nın çadır kurmasına izin verilmesi başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, tüm yetkililer ve Türk halkının tepkisini çekmişti. Son olarak, 27 Mayıs'ta Belçika, terör örgütü PKK‘ya gösteri yapması için yine izin verirken, AB Komisyonu da terör örgütünün sözde raporunu almıştı.