Türkiye'de 2017 böyle geçti (2)

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderildi- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ
Türkiye'de 2017 böyle geçti (2)

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, anayasa değişikliği halk oylaması kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesine başvurmayacaklarını açıkladı.

İstanbul Ortaköy'deki terör saldırısının faili Abdulkadir Masharipov, tutuklandı

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Şubat ayının önemli olayları şöyle:

1 ŞUBAT

- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2016 ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödüle layık görülenler, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

- AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca, AK Parti Genel Merkezinde, "Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri Töreni" düzenlendi. Törene katılan Başbakan Binali Yıldırım, sivil tolum kuruluşlarının en önemli görevlerinden birinin, çalıştıkları alanda toplumsal kucaklaşmayı, birlikteliği sağlama, ülkenin sorunlarına karşı ilgisiz kalmama olduğunu belirtti.

- Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme birimdeki raportörlük görevinden, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantısı olması nedeniyle ihraç edilen M.Ö., yasadışı yollardan Yunanistan'a geçmek isterken yakalandı.

- HSYK 2. Dairesi, FETÖ soruşturması kapsamında, ByLock kullandığı tespit edilen 7 hakim ve savcıyı daha açığa aldı.

2 ŞUBAT

- Manisa'nın Turgutlu ilçesinde FETÖ/PDY yönelik soruşturma kapsamında aralarında örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni M.A.S'nin de bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ soruşturması kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandıkları gerekçesiyle tutuklanan 235 polis hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iki ayrı iddianame hazırlandı.

- Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı, 2000'den sonra emekli olanların da intibaktan yararlanabilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesine müracaat etti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabulün ardından gerçekleştirilen ortak açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp 'İslamist terör'ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz, bununla mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

- Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Terör sadece Almanya'nın, Türkiye'nin meselesi değil. Dünyanın başının belasıdır. Amerika için de çok büyük tehdittir. El-Kaide'den en büyük bedel ödeyen Amerika'dır. Dolayısıyla DEAŞ başta olmak üzere bütün terör örgütlerini bölgeden temizlemek hepimizin ortak sorumluluğudur diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

3 ŞUBAT

- Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 11 şüpheli, ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2012'deki avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavı sorularının FETÖ tarafından sızdırıldığı iddiasına ilişkin 82 hakim ve savcı hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- Kayseri'de çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu halk otobüsüne patlayıcı yüklü araçla düzenlenen terör saldırısında yaralanan askerlerden ulaştırma çavuş Mesut Yaşar (25), tedavi gördüğü hastanede 49 gün sonra şehit oldu.

- Hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ'a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 28'i tutuklu 35 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, 6 şüphelinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, tüm sanıkların da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

- Mersin Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

4 ŞUBAT

- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun istifasını istediği Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, TBMM divan üyeliğinden istifa etti.

5 ŞUBAT

- Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen, terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon kapsamında, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 60 kişi gözaltına alındı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 komutan hakkında, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Gaziantep ve Kilis'teki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Akar, Fırat Kalkanı ve terörle mücadele harekatlarına ilişkin son durum ve gelişmelerle ilgili bilgi ve değerlendirmeleri aldı.

6 ŞUBAT

- Balıkesir merkezli 12 ilde FETÖ/PDY mensuplarına yönelik operasyonda, aralarında kurmay subayların da bulunduğu 28 asker gözaltına alındı.

- Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 29 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda, 763 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyal ile iki ruhsatsız tabanca, dört tüfek ve 372 fişeği ele geçirildi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün ceza infaz kurumlarındaki yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ilk iddianamede, 45'i tutuklu 49 şüpheli hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

- İstanbul Bağcılar'da, 4 aylık kızı ile 5 yaşındaki oğlunu boğarak öldürdüğü öne sürülen kadın tutuklandı.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Varlık Fonu'na ilişkin, "Öyle Düyun-u Umumiye falan gibi sözlerin de son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonunun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, milli bir oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılan bir adımdır." ifadelerini kullandı.

- Ankara'da, meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan eski CHP İzmir Milletvekili Enver Öktem, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

- Adana merkezli 5 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 40 şüpheliden 29'u tutuklandı. Tutuklananlar arasında "ByLock" programını emniyet mensuplarının telefonlarına yüklediği belirlenen "Hamza" kod adlı M.S'nin de bulunduğu öğrenildi.

7 ŞUBAT

- Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri arasında oynanan basketbol maçı sırasında, Fenerbahçe taraftarlarına hakaret içerikli tezahürat yaptırdığı iddiasıyla Volkan Demirel hakkında resen soruşturma başlattı.

- İçişleri Bakanlığının onayıyla Diyarbakır Valiliği tarafından Kocaköy Belediye Başkanvekilliğine, Kaymakam Yusuf Turhan görevlendirildi.

- İzmir'deki "askeri casusluk ve kumpas" davası soruşturmasının devamı niteliğindeki FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan, meslekten ihraç edilen ve halen görevde bulunan Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı personelinden eski Hazine Müsteşarlığı Hazine Müfettişler Kurulu Başkanı İ.T ve hukuk müşaviri T.Y'nin de aralarında olduğu 6 kişi tutuklandı.

- İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C, uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- Ordu'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda, örgütün Doğu Anadolu Dershaneler Sorumlusu olduğu öne sürülen kişi yakalandı.

- HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince hakkında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle talimatla ifadesinin alınması için Bakırköy Adliyesi'ne getirildi.

- Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi.

8 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile bu gece telefonda görüştü. Terörden arındırılmış güvenli bölge, mülteci krizi ve terörle mücadele başlıkları gündeme geldiği görüşmede, CIA Direktörü Mike Pompeo'nun ilk yurt dışı ziyaretini yarın Türkiye'ye gerçekleştireceği, ziyaret kapsamında Türk yetkililerle PYD ve FETÖ başta olmak üzere gündem maddelerini istişare edeceği kaydedildi.

- Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliğince, uyuşturucu ticareti iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'nin tutuklanmasına yönelik yakalama kararı verildi.

- İstanbul Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilen 10 şüpheliden 9'u tutuklandı, 1'i serbest bırakıldı.

9 ŞUBAT

- Uyuşturucu ticareti iddiasıyla gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra savcılığın itirazıyla tekrar gözaltına alınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

- Gaziantep'te terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda sansasyonel eylem hazırlığında oldukları belirlenen 4 kişi gözaltına alındı. Operasyonda yaklaşık 150 kilogram ağırlığında, metalle güçlendirilen 24 canlı bomba bel kuşağı ve 14 kilogram TNT, çok sayıda bomba düzeneği ile uzun namlulu silah ele geçirildi.

- İlk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren CIA Direktörü Mike Pompeo Ankara'ya geldi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan bir eski vali yardımcısı ve 2 eski kaymakam tutuklandı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, CIA Direktörü Pompeo'yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabulde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

- Genelkurmay Başkanlığı, Rus savaş uçağının, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde kazaen vurduğu binaya isabet eden bomba ile 3 askerin şehit olduğu, biri ağır 11 askerin yaralandığı bildirdi.

10 ŞUBAT

- Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği CIA Direktörü Pompeo'ya, Türkiye'nin FETÖ ile mücadeleye yönelik yaklaşımını ve bu çerçevede ABD yönetiminden beklentilerini aktardı. Yıldırım, örgüt lideri Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade süreci dahil, örgütün ABD'deki yapılanması ile mücadele konusunda ABD'nin tüm ilgili makamlarından iş birliği talebini tekrarladı.

- Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde, Rusya'ya ait bir savaş uçağı tarafından DEAŞ hedeflerine düzenlenen hava harekatında kazaen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının olduğu bir binaya bomba isabet etmesine ilişkin Genelkurmay Başkanlığından yazılı açıklama yapıldı. Genelkurmay, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'da 3 askerin şehit olduğu olayla ilgili olarak, "9 Şubat 2017 tarihinde uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır." açıklamasında bulundu.

- "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini" içeren 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderildi.

11 ŞUBAT

- 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturmada Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığında yapılan aramada, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Varank'ın isim ve adreslerinin yazılı olduğu not ele geçirildi.

- İstanbul Ortaköy'deki terör saldırısının faili Abdulkadir Masharipov tutuklandı.

- Adana'da terör örgütü DEAŞ'a üye oldukları gerekçesiyle tutuklanan Lübnan uyruklu Danimarka vatandaşı Mahamad Laban ile Irak uyruklu İsveç vatandaşı Mohammed Tefik Saleh'in sahte kimliklerle Türkiye'ye giriş yaptığı ve sansasyonel eylem düzenlemek için Avrupa ülkelerine geçmeye çalıştığı belirlendi.

13 ŞUBAT

- MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, tedbirli ve parti üyeliğinden kesin çıkarma talepli olarak Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığına sevk edildi.

14 ŞUBAT

- Terör örgütü PKK'ya yönelik Ankara, Van, Muş ve Ağrı'da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, aralarında Sırrı Sakık'ın yeğeni V.S'nin de bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan CHP Parti Meclisi üyesi Sera Kadıgil hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

- İstanbul Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin 25 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, 16 sanığın beraatını, 9 sanığın ise "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan üçer yıldan 22 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

- İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran 2016'da, 45 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırıyla ilgili 45 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "terör örgütü kurmak ve yönetme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "tasarlayarak öldürme", "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etme" ve "nitelikli mala zarar verme" suçlarından 46 kez ağırlaştırmış müebbet ile değişen oranlarda hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

- FETÖ'nün futbol yapılanması davası kapsamında tutuklu yargılanan eski futbolcu İsmail Demiriz'in tahliyesine karar verildi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği halk oylaması kararıyla ilgili, "Anayasa Mahkemesine başvurmayacağız." dedi.

15 ŞUBAT

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yükseköğretim Genel Kurulunda, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, hem yurt içi hem de yurt dışındaki terörle mücadele sırasında şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen vatandaşların üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarının, talepleri halinde, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine ilişkin bir karar aldık." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında İstanbul'da, Ordu dernekleri ve federasyonları üyeleriyle bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin kanunu Anayasa Mahkemesine götürmeme kararının belli çevrelerde hayal kırıklığı yarattığını belirterek, "Sorun sadece Cumhuriyet Halk Partisi sorunu değil sorun Adalet ve Kalkınma Partisi sorunu değil, sorun Milliyetçi Hareket Partisi sorunu değil, sorun memleket sorunu. Dolayısıyla kararı, millet verecektir. Biz milletimize güveniyoruz, sağduyusuna güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, silahlı saldırıyla öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında, saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş ile telefon irtibatı olduğu tespit edilen bir kişi gözaltına alındı.

16 ŞUBAT

- Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Terörün olmadığı yer yok. Terörden korkmak, terörle korkutmak ancak ve ancak terörün işine yarar, teröristlerin işine yarar. Onun için ben gururla ve güvenle söylüyorum; Amerika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli, Avrupa, Paris ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli, Saraybosna ne kadar güvenliyse Ankara da o kadar güvenli, Bakü ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenli." ifadelerini kullandı.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'da Türk imamların evlerinde yapılan aramalara ilişkin, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün Türk din görevlilerine yönelik ajanlık iftirasının ardından başlatılan bu soruşturma ve yapılan baskınlar, Alman makamlarının Türkiye'nin aleyhine çalışan terör örgütlerinin ve teröristlerin iddialarına ne kadar kolay itibar ettiğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin referandum kapsamında parti teşkilatlarına genelge gönderdi. Buna göre, referandumda aynı tercihler içinde bulunacakları siyasi parti ya da partilerle gerek görüldüğü takdirde belirli sınır ve eşikler çerçevesinde ortak çalışmalar yapılabileceğini belirtti.

- Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), anayasa değişikliğinin 16 Nisan'da halkoyuna sunulmasına ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre, süreç başladı. Türkiye'de seçmenler, anayasal düzenlemelere ilişkin yedinci kez yapılacak halk oylamasında sandık başına gidecek.

- Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu sürecinde seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

- Beykoz'da düştüğü 61 metrelik kuyudan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve birçok kurum ile kuruluşun destek verdiği 11 günlük çalışmayla kurtarılan "Kuyu" adlı köpek, Beykoz İtfaiyesi'ne teslim edildi.

17 ŞUBAT

- Başbakan Yıldırım ile Malta Başbakanı Joseph Muscat, 1,5 saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Malta daima Türkiye'yi AB'ye tam üyeliği konusunda destekleyen, şartsız, koşulsuz destek veren bir ülke, bunu takdir ediyoruz. Malta'nın dönem başkanlığı içerisinde de AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, yeni fasılların açılması ve güncellenmesine karar verilen AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz." dedi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford'un görüşmesinde, bölgede güvenliğin sağlanmasına yönelik başta PKK ve DEAŞ olmak üzere Suriye ve Irak'taki terör örgütleri ile mücadele konularında görüş birliği teyit edildi.

- Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, Savcılar Sitesi'ne bomba yüklü araçla terör saldırısı düzenlendi. Terör saldırısında 2 kişi şehit oldu, 48 kişi yaralandı.

- Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki terör saldırısında şehit olan 11 yaşındaki Ahmet Oktay Günak'ın, lojmandaki yavru kediyi doyurmak isterken evden çıktığı sırada yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

18 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın El-Arabiya kanalına verdiği mülakatta, "El-Bab temizlendikten sonra hedef Münbiç'tir" dedi.

- Erdoğan, Malatya'da yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış töreninin yapıldığı Malatya Büyükşehir Belediyesinin yanındaki meydanda halka hitap ederek, "El Bab'ı DEAŞ'ın katil sürülerine dar eden kahraman Mehmetçiklerimizi selamlıyorum. Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Onlar nasıl gece gündüz bu millet için, ülkenin istiklal ve istikbali için canlarını ortaya koyuyorsa, biz de taş üstüne taş koymanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye'yi büyütmek, dünyada hak ettiği yere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Uzak yakın demeden, zengin fakir ayrımı gözetmeden, dünyanın dört bir yanında bayrağımızı yükseltmenin yollarını arıyoruz." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, Almanya seyahatinde uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Rakka Operasyonu'na ilişkin, "Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz." dedi. Yıldırım, ABD'nin, YPG ile Rakka'ya girmesi halinde Türkiye'nin tutumunun ne olacağı sorusu üzerine, "Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur." değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, "El Bab'dan sonra Rakka'nın DEAŞ'tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu biliyorsunuz. Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim." ifadesini kullandı.

- Başbakan Yıldırım, Almanya'yı ziyareti kapsamında katıldığı 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı Pence ile bir araya geldi. Görüşmede, Yıldırım'ın terör örgütü FETÖ ile mücadele ve lideri Fethullah Gülen'in iadesi konusunda yeni ABD yönetimiyle her türlü işbirliğine hazır olunduğunun altını çizdiği, bu konudaki beklentilerin ABD yönetimince karşılanmasının ilişkilerde yeni bir sayfa açacağından bahsettiği bildirildi.

- Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün askıya çıkarılacak ve 26 Şubat'a kadar askıda kalacak.

- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında aranan eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ile savcı Adnan Çimen, İstanbul'da yakalandı.

19 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan konuşmasında, "Her şeyden önce Türkiye'de CHP'nin dediği gibi rejim değişmiyor. Yürütme ortadan kalkmıyor, Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı inşallah 16 Nisan olacak. Demokrasiyi zayıflatmak şöyle dursun, güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

- Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Askeri ve güvenlik alanında önemli uluslararası forumlardan biri sayılan 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak ve bazı temaslarda bulunmak için Almanya'da bulunan Başbakan Yıldırım, bu kapsamında, IKBY Başkanı Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, terörle mücadele konusundaki kararlılığın vurgulandığı, terör gruplarının bölgede yol açtığı tahribat ve rahatsızlık üzerinde durulduğu bildirildi.

20 ŞUBAT

- Başbakan Binali Yıldırım, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın son gününde Almanya'nın Münih kentinde gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Binali Yıldırım, "Rakka'da, El Bab'daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten Özgür Suriye Ordusu'na destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz, 'New day' (Yeni bir gün) diyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Hem sandıktan önceki referandum sürecinde mitinglerin, gösterilerin, bütün 'evet', 'hayır' diyen herkesin, her çevrenin güvenliğinin garanti altına alınması aynı şekilde sandık günü, sandık güvenliğinin garanti altına alınması ve sandıktaki sonuçların şeffaf ve güvenlikli bir şekilde sayılmasını temin etmek için neler yapılacağı titizlikle gözden geçirildi." dedi.

- HSYK 2. Dairesi FETÖ/PDY ile bağlantısı tespit edilen 227 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti. Meslekten ihraç edilen hakim ve savcı sayısı toplam 3 bin 886 oldu.

- HSYK 3. Dairesince, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması konusunda sosyal medyada paylaşımda bulunduğu iddia edilen Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu hakkında inceleme izni verildi.

- "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptıklarına ilişkin, haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ile eski savcılar Adnan Çimen ve Sadrettin Sarıkaya, "resmi evrakta sahtecilik" suçundan da tutuklandı.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü yakalama kararıyla aranan 35 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

- Kadıköy Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nde bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezinin giriş kapısında, gece saatlerinde yangın çıktı. Güvenlik kamerası görüntülerinin incelenmesi üzerine olayın kundaklama olduğu belirlendi.

21 ŞUBAT

- HSYK'nın FETÖ/PDY ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 227 hakim ve cumhuriyet savcısının meslekten çıkarılmalarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yer aldı.

- Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılanacağı davanın görülmesine Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandıkları davada, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı Zeybek, sanıkların "terör örgütü üyeliği" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 17 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

- Ankara Kızılay'da bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısına ilişkin aranan şüpheli Vahit Ayçil'in, eylemden 2 gün önce FETÖ şüphelisi akademisyen ablasıyla görüştüğü belirlendi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alınan Hayrabolu Kaymakamı Kürşad Özdemir ile Kocaeli Körfez Adliyesi Hakimi Metin Kolotooğlu, sevk edildiği hakimlikçe tutuklandı.

- Diyarbakır'daki terör soruşturması kapsamında, hakkında açılan davada verilen tahliye kararına itirazın ardından Ankara'da gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken tutuklandı.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir konuşmada "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

22 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına avukatı aracılığıyla dilekçe göndererek, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlar nedeniyle tüm şüphelilerden şikayetçi oldu. Erdoğan'ın avukatının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede "Sayın Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında şahsına yönelik olarak planlanan ve işlenen suçların yanında deruhte ettiği Cumhurbaşkanlığı makamının temsil ettiği Türk milletinin birliğine ve diğer değerlere yönelik işlenen suçlar nedeniyle tüm şüphelilerden şikayetçidir." ifadesine yer verildi.

- Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla 45'i tutuklu 185 kişinin yargılandığı dava kapsamında aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da bulunduğu çok sayıda sanığın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirlendi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" sonucunda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general, 17 subay olmak üzere 9'u firari 15'i tutuklu 24 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul'daki ''Ana darbe iddianamesi"nde, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen ile "Yurtta Sulh Konseyi'' İstanbul yapılanmasında yer aldığı belirtilen aralarında Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler'in de bulunduğu 10 şüpheli hakkında, doksan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve yüz yetmiş dörder yıla kadar hapis, diğer 13 şüpheli hakkında da en az üçer kez olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet ile 30 yıla kadar hapis cezası istendi.

- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğretilebilecek yabancı dillere yenileri eklendi. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bazı dillerde eğitim ve öğretim yapılması hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran 2016'da terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen ve 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili 46 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin kabulüne karar verdi.

- Milli Savunma Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecek.

- Kadıköy'de, Müjdat Gezen Sanat Merkezini kundakladığı öne sürülen şüpheli yakalandı. Kadıköy'de, Müjdat Gezen Sanat Merkezini kundakladığı iddiasıyla gözaltına alınan M.A.A'nın, Gezen'in, Osmanlı padişahlarından Abdülhamid Han'ın torununa hakaret ettiğini, buna tepki olarak alkollü olmasının da etkisiyle olayı gerçekleştirdiğini söylediği bildirildi.

23 ŞUBAT

- Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Özgür Suriye Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinin merkezini de ele geçirdi.

- Kadıköy'deki Müjdat Gezen Sanat Merkezini kundakladığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrolle serbest bırakılan şüpheli M.A.A. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Şüpheli M.A.A, hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının ardından tekrar gözaltına alındı.

24 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ben şuna inanıyorum, idam talebi parlamentoya gelecek. Temennim odur ki parlamentodan geçtiği anda bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Fakat bir sıkıntı, anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16'sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse, şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz." değerlendirmesinde bulundu.

- Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Dünya DEAŞ ile mücadele ediyormuş gibi davranıyor. Gerçekte mücadele eden yok. Tek mücadeleyi veren Türkiye. Fırat Kalkanı ile elhamdülillah Bab'ı da hallettiler ve oradaki insanlar normal hayatlarına döndü." dedi.

- Genelkurmay Başkanlığınca, 24 Şubat 2017 itibarıyla Bab'ın tüm mahallelerinde kontrol sağlandığı, halen kontrol altına alınan bölgelerde bulunan engel, mayın ve EYP'lerin temizlenmesi faaliyetlerinin sürdüğü bildirildi. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında toplam 230 meskun mahal ve bin 925 kilometrekare alanda kontrol sağlandığı kaydedildi.

- Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde başlayan çalışmalar çerçevesinde; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) ekibi, kurulması planlanan "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için çalışmalar yapmak üzere Antarktika'ya hareket etti.

- Kadıköy'de Müjdat Gezen Sanat Merkezini kundakladığı iddia edilen ve adli kontrolle serbest bırakılmasının ardından savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan şüpheli M.A.A, nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

25 ŞUBAT

- AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı'yla 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için kampanya startını verdi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir defa, Başbakan'ın bozkurt işareti eline yakışmış, samimi ve milli duruşuna tam oturmuştur. Rahatsız olanlar kendi işine bakmalıdır. Ne yapsaydı, başka ülkelerin sembollerini mi kullansaydı? Türk milletinin ferdine bozkurt yapmak düşer, fitnecilere yiyecek ekmek yoktur." değerlendirmesini yaptı.

26 ŞUBAT

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde, CHP'nin eski yöneticileri, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve il başkanlarıyla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Bu Meclisi bir kişi, hiçbir gerekçe göstermeden feshedebilecek. Fesih yetkisi var, 'Kapattım, yeniden seçime gittim' diyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetki bir kişiye veriliyor. Neden, hangi gerekçeyle?" değerlendirmesini yaptı.

27 ŞUBAT

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin soruları yanıtladı. Kurtulmuş, Hürriyet gazetesindeki "Karargah rahatsız" başlıklı habere ilişkin, "Öyle anlaşılıyor ki birileri Türkiye'de sivil siyasi iradeyle, hükümetle Türk Silahlı Kuvvetlerinin uyumlu bir şekilde çalışmasından rahatsızlık duyuyor. Birileri 15 Temmuz'daki o felaketten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerimizin itibarını yerle bir eden o 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yeniden itibar kazanarak, yeniden halkla bütünleşme sürecine girerek operasyonlar yapmasından, bu operasyonlarda da başarılı olmasından öyle anlaşılıyor ki birileri rahatsızlık duyuyor." dedi.

- Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasında, aralarında eski Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Orhan Arslan'ın da olduğu 16 kişi tutuklandı.

28 ŞUBAT

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hürriyet gazetesinde 25 Şubat'ta ön sayfada "7 eleştiriye 7 yanıt", iç sayfada da "Karargah rahatsız" başlığında yayınlanan haberlere ilişkin, "İsmini verdiğiniz gazetede ön sayfada atılan başlık, tabii içeride atılan başlık, çok çok daha çirkindi ve 7 soruya 7 cevap, öbür tarafta 'Karargah rahatsız' başlığı gibi ifadeler, bunlar tabii bizleri rahatsız ettiği gibi Türk Silahlı Kuvvetlerini haydi haydi rahatsız etmiştir. Çünkü bizim rahatsız olduğumuz bir konuda silahlı kuvvetlerimizin rahatsız olmaması mümkün değildir. Çünkü biz aynı vücudun azaları gibiyiz. Silahlı Kuvvetler rahatsız oluyorsa biz rahatsız oluruz. Eğer biz rahatsız olmuşsak Silahlı Kuvvetler hayda hayda rahatsız olur. Zira bu işin başı neresidir? Devlettir, hükümettir." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, "Burada yapılan çok açık net söylüyorum; atılan başlık bir terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Böyle bir başlığı atmaya bir defa bu gazetenin ne yönetimi ne patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Onun için de bu işin hukuki süreci neyse bu zaten şu anda bazı adımlar atılmış vaziyette. Bizler bunun takipçisi olacağız." dedi.

- Genelkurmay Başkanlığından "Yapılan değerlendirmenin içeriği, dikkat ve hassasiyetle düzenlenmiş, 'Karargah Rahatsız', 'Karargah'ta Rahatsızlık', 'Türk Silahlı Kuvvetlerinde Rahatsızlık' gibi ibareler söz konusu dahi olmamıştır. Sorulan sorulara özetle, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç politika malzemesi haline getirilmemesi, şahsi işlerden uzak tutulması gerektiği' ifade edilmiştir." açıklaması yapıldı.

Kaynak: