Türkiye'de 5 bin civarında ALS hastası var

Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye'de de beğeniyle takip edilen 'Bir kova buz kampanyası' ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor. Türkiye'de 5 bin civarında ALS hastası var.
Türkiye'de 5 bin civarında ALS hastası var

Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye'de de beğeniyle takip edilen 'Bir kova buz kampanyası' ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor. ALS hastalığı olan kişiler ile empati kurabilmek ve maddi yardım toplayabilmek için gerçekleştirilen kampanya hızla yayılıyor.

Merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybı sonucu meydana gelen ALS hastalığının Türkiye'de yaklaşık 3500 ila 5 bin arasında kişiyi etkilediği bildirildi. ALS'nin motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olduğu, hastalığın yüzde 90-95'ı tesadüfi (sporadik), yüzde 3-10'u ailesel (familyal) olarak ortaya çıktığı ifade edildi.

HASTALIĞIN SEYRİ

Genellikle 40 ila 75 yaş arası kişilerde görülen ALS hastalığında kaslarda güç kaybı gözlemlendiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, Hastalığın diğer belirtilerni ise; cisimleri kavrama gücünün azalması, cisimleri tutma ve kaldırmada zorluk hissi, yorgunluk, kas ağrıları, kas krampları, kas seğirmeleri, anlaşılmaz ve bozuk konuşma kol ve bacaklarda zayıflık olarak sıraladı. Kaslardaki güçsüzlük derecesi ve hastalığın ilerleyişinin hastadan hastaya değiştiğini hatırlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, "Solunum kaslarının giderek daha fazla etkilenmesi ve buna bağlı solunum güçlüğü hastalıkta gelinen son aşama olur. ALS hastalığında genel olarak duyular, idrar ve bağırsak işlevleri, cinsel işlevler etkilenmez. Kalp kası zarar görmez. Göz kasları çoğu kez en son etkilenen kas olur, kimi zaman da hiç etkilenmez. Kişinin zihni yetenekleri normaldir. ALS hastalığına yakalanan kişilerin 3 ile 5 yıl yaşayabildikleri söylense de, dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi hastalık ile uzun yıllar mücadele etmekte olan kişiler de vardır.