Türkiye'de bir ilk

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova'da yapımı tamamlanan, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise en büyük Geofit Bahçesi'nin açılış törenine katıldı.
Türkiye'de bir ilk

Bakan Eker, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu törende konuşan Bakan Eker, "Bioçeşitlilik, bir coğrafyanın en büyük zenginliğidir" dedi.
Tarımı sadece, kırsal alanda yaşayan köylü vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek olarak görmediklerini söyleyen Bakan Eker, "Biz tarıma hep stratejik baktık. Hem ülkesel, hem bölgesel, hem küresel anlamda. Türkiyenin bu sahadaki önemli bir servet alanını, kalıcı servet alanını nasıl geliştirir, nasıl zenginleştirir, nasıl dünyanın önemli ülkeleri arasına yerleştiririz diye düşündük" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Konuşmasında, Türkiyenin tarımsal güç olarak Avrupanın birinci ülkesi haline geldiğini belirten Bakan Eker, "Türkiyeye eskiden hep tarım ülkesi deniyordu. Ama o ülkenin, Türkiyenin ilk tarım çerçeve kanunu, Cumhuriyet'in 83. yılında bizim tarafımızdan çıkarıldı. İlk tarım kanununu 2006 yılında biz çıkardık. Çerçeve kanunu ile Türkiyenin tarımsal stratejisinin çizgileri orada çizildi. Ar-Ge politikamız da araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız destekler de, gen kaynaklarını korunması da, üreticilere ödenilen destek miktarının 5 kat artırılması da hep bu stratejinin bir parçası oldu. Allaha şükür bugün 12 sene öncesine göre Türkiyede çiftçi devletten 5 kat daha fazla destek alıyor. 1 milyar 800 milyon lira ile Türkiyenin bütün çiftçilerinin 2002 yılında aldığı toplam destek bu kadardı. Dün Tarım Bakanlığının bütçesi görüşüldü. 2015te 10 milyar Türk Lirası. Şu anda Türkiyenin tarım sektörü 61 milyar dolarlık hâsılası ile Avrupa Birliğinin 1incisi haline geldi. Türkiye, Avrupada birinci tarımsal güç haline geldi" diye konuştu.
Türkiyenin Expo 2016ya ev sahipliği yapacağını dile getiren Bakan Eker, "2016 yılında Türkiye, 160 yıllık Expo tarihinde ilk defa Antalyada Çiçek ve Çocuk temalı bir expo ile evrensel Expo'ya ev sahipliği yapacak" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Mehdi Ekere Yalova Valisi Selim Cebiroğlu tarafından 'Eker Soğanı Tablosu' hediye edildi. Bakan Eker ise projeyi yöneten ekibe plaket ve çiçek verdi. Bakan Eker ve beraberindeki protokol mensupları toplam 20 bin metrekare alanda kurulan Türkiye Geofit Bahçesinin açılışını gerçekleştirdi.