"Türkiye'de bir tür paralel devlet var"

AP Dış İlişkiler Komitesinin olağanüstü toplantısında FETÖ’nün darbe girişimi görüşüldü. Sloven Liberal AP Üyesi Vajgl, Türkiye'de bir tür 'paralel devletin' bulunduğunu söyledi.
"Türkiye'de bir tür paralel devlet var"

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesinin olağanüstü toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi ele alındı.

Komite Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok, toplantıda yaptığı konuşmada, darbe girişimi sonrası gözaltılara dikkat çekerek, Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaşma tehlikesi olduğunu ancak şu aşamada kesin bir ifadede bulunmamak gerektiğini söyledi. 

İdam cezasının geri getirilmesinin AB üyelik müzakerelerini sonlandıracağını belirten Brok, ancak şu anda bir sonuca ulaşmalarının mümkün olmadığını, konuşmalardan ziyade bu konuda atılacak yasal adımlara bakacaklarını ifade etti.

"Üyelik konusunda Türkiye'ye net bir mesaj verilmeli"

Sloven Liberal AP Üyesi Ivo Vajgl ise Türkiye'de bir tür "paralel devletin" bulunduğunu belirtti. 

AB'nin, duygusal olmaktan ziyade, kendi stratejik çıkarları çerçevesinde hareket etmesi gerektiğine işaret eden Vajgl, Türkiye'nin AB açısından oldukça önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Vajgl, "Türkiye'nin başka seçenekleri olduğunu unutmamalıyız. Tüm devletlerin başka seçenekleri var. Özellikle de burada istenmiyorsa, Türkiye'nin seçeneği AB üyeliği değil. Putin'le Erdoğan'ın müttefik olması çok doğal gözüküyor. Birbirinin desteğini almamaya çalışacaklar ve dünyanın bir bölümde beraber çalışacaklardır." dedi.

Türkiye'nin desteğe ihtiyacı olduğunu, ancak AB'nin bunu sağlamadığını belirten Vajgl, AB'nin Türkiye'yi, Müslüman bir ülke isteyip istemediğine dair AB içi tartışmalarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Vajgl, üyelik konusunda Türkiye'ye net bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

"Gülen hareketinin kurumlarda yer aldığı sır değildi"

AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ise FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili gözaltılara değindi. Dün listelerin daha önce hazırlandığı yönündeki açıklamasına Türkiye'den gelen tepkilere değinen Hahn, "Birkaç saat içerisinde böyle listeler ortaya çıkarmak birçok yönetimin yapabileceği bir şey değil. Aylar önce Türkiye'deyken bana Gülen hareketi taraftarlarının yargı ve güvenlik güçleri gibi kurumlarda yer aldığında dair kayıtların olduğu söylenmişti. Bu bir sır değildi." diye konuştu.

Oturumu, FETÖ bağlantılı TUSKON'un Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt da takip etti. Yeşilyurt, görüntüsünün çekildiğini görünce yüzünü kapattı.