TSE Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım: Türkiye'de söz sahibiyiz

TSE damgalı ve patentli ürün konusunda Türkiye’de üst sıralarda olan Konya, Türkiye’nin Çin’i olarak tasvir ediliyor. Mehmet Yıldırım, Konya'nın üretim anlamında Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü sırada olduğuna vurgu yaptı.
TSE Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım: Türkiye'de söz sahibiyiz

TSE damgalı ve patentli ürün konusunda Türkiye’de üst sıralarda olan Konya, Türkiye’nin Çin’i olarak tasvir ediliyor. Konya’nın üretim anlamında Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü sırada olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “TSE olarak Konya sanayisine yapmış olduğumuz incelemeler gösteriyor ki; otomotiv ve gıda sektöründe, Türkiye’de söz sahibiyiz” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), 132 sayılı Kanun ile kurularak asli görevleri içerisinde; standart hazırlama, öz standartların piyasadaki denetimlerini ve gözetimlerini belgelendirilmesinin sağlanması yer alıyor. TSE Konya Bölge Koordinatörlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren TSE Bölge Koordinatörü Mehmet Yıldırım, “TSE Konya Bölge Koordinatörlüğü olarak ithalat denetimleri, piyasadaki hizmet yeri belgelendirmesi hizmet yeri belgelendirmesi, ürün belgelendirmesi ve sistem belgelendirmesi faaliyetlerini yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz faaliyetlerle standartların yayınlanması ile ilgili kurum ve kuruluşlarla köprü vazifesini gösteriyoruz. TSE, devlet adına bir garantör vazifesi üstlenir. TSE damgasını gördüğünüz ürünler üzerinde devlet, garantör anlamına gelmektedir. Bizim belgelendirmiş olduğumuz ürün ve hizmet değerlerinin belirli bir denetimden geçtiğini, yönetmelikte geçen belirli standartlar çerçevesinde denetlendiğini ve bu denetim sonucunda da standartlara uygun olduğu anlamına gelir” diye konuştu.

mehmet-yildirim.jpg

“TSE’YE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Ürünlerde belirli standart ve kalitenin yakalanması, vatandaşların mağduriyetinin ortadan kalkması ve ürünlerin daha kaliteli, faydalı, sağlıklı ve güvenilir olmasının sağlanmasında TSE’ye büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Yıldırım, “Ürün standartları çerçevesinde piyasada belge verdiğimiz kuruluşları yılda en az bir kez mutlaka denetleriz. Yürürlükteki yönetmelikte yer alan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ederiz. Gerekli durumlarda firmalardan numune alırız, gerekli yerlerde firma içerisinde deneylerini gerçekleştirip bu deney sonucunda da ürün kalitesi yönünden raporlandırma yaparız. Bu raporları da vermiş olduğumuz belge ile müşterilerin bilgisine sunarız. Burada müşteri, ürünlerin üzerindeki TSE damgasını gördüğü zaman, TSE tarafından denetlendiğini, standartlara uygun olduğunu ve kaliteli olduğu anlamına geldiğinden dolayı güvenilir bir şekilde ürünleri kullanmaya devam ederler” şeklinde konuştu.

--(1)-002.jpg

TSE, 2835 BELGELENDİRME YAPTI

TSE’nin Konya’da farkı sistemlerde 2835 adet belge verdiğine vurgu yapan Yıldırım, "Bunlardan 569 tanesi sistem belgelendirmesi, 1087 tanesi hizmet yeri belgelendirmesi ve 1179 tanesi ürün belgelendirmesidir. Ayrıca Afyonkarahisar Temsilciliğimiz de 348, Aksaray Temsilciliğimizde de 188 adet hizmet yeri belgelendirmemiz bulunmaktadır. Bunların dışında da gözetim hizmetleri dediğimiz araç kontrol merkezimiz var. Burada tip onayı, araç kontrolü ve ADR kontrolleri gerçekleştirmekteyiz. Burada da firmalar ferdi olarak müracaat ederler. Günlük olarak işlemleri yürütün deriz” ifadelerini kullandı.

--(2)-002.jpg

“TÜRKİYE’DE SÖZ SAHİBİYİZ”

Konya’nın üretim anlamında Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü sırada olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Bursa, Gaziantep ve Çukurova Bölgesini Konya olarak hizmet alanımız küçük olmasına rağmen geçmiş bulunmaktayız. TSE olarak Konya sanayisine yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda otomotiv ve gıda sektöründe, sanayi olarak Türkiye’de söz sahibiyiz. Otomotiv yedek parçasında tüm dünya otomotiv markalarının yedek parçası Konya’da üretilmekte. Bu firmalarımızın birçoğu ürün ve sistem belgesine sahipler” dedi.

--(3)-002.jpg

“FİRMALARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Gıda sektöründe Konya’nın Türkiye’de söz sahibi olduğunun altını çizen Yıldırım, “Baktığımız zaman bunlar içerisinde birçok süt, et ve bisküvi ürünleri yer alıyor. Özellikle süt sektöründe Türkiye’nin 3’te 1 üretimini Konya, Aksaray ve Karaman illerimiz yapıyor. Bu konuda da enstitü olarak elimizden geldiği kadar firmalarımızın önünü açmaya çalışıyoruz. İlgili mevzuat ve yönetmelik gereği yapmış olduğumuz faaliyetlerde bizim standartlarımızı nasıl uygulayabilirler, bu standartları uygularken nelere dikkat etmeleri gerekiyor, hangi deneyleri yapmaları gerekiyor, bu deneyler sonucunda neleri kaydetmeleri gerekiyor gibi hususlarda firmalarımıza bilgiler veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

--(4)-002.jpg

“ÜRETİLEN ÜRÜNLER YURTDIŞINA GİDİYOR”

Konya sanayisinde kaliteli üretimler yapıldığına dikkat çeken Yıldırım, “Konya sanayimize ülkemizin Çin’i olarak bakıyorlar. Çin aslında kötü mal üretmiyor. Çin aslında, tüm dünyaya mal üretiyor. Üretmiş olduğu malı da tüm dünyaya satıyor. Bunu yaparken ürettiği mal da kalitesiz değil. Kalitesiz malı dünyaya satamazsınız. Demek ki Çin kalitesiz mal üretmiyor. Ama tüm dünyaya hükmetmeye karıştığı içinde bizimde Çin’e karşı bir tavrımız var. Ben aslında bu benzetmeyi Konya için seviyorum. Çünkü Konya’da bir şeyleri başarmışız. Her türlü şeyi üretebiliyoruz ve tüm Türkiye’ye ve dünyaya satabiliyoruz. İhracat ayağımıza baktığımız zaman çok az gibi görünebiliyor. Ama kayıtlara baktığımız zaman tam tersi görülüyor. Buradan Amerika, Japonya, Çin, Arap yarımadası ve Afrika ülkelerine de mal satılıyor. Karaman’daki bisküvi fabrikalarına baktığımız zaman, yüzde 80’ni ihracata gidiyor. Otomotiv sektörüne baktığımız zaman üretilen parçalar da yurtdışına gidiyor. Bu açıdan da iyi bir konumdayız” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR