"Türkiye’de yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum"

47 yıllık kuyumcu Ertaş İnanoğlu, altındaki düşüşün bir süre daha devam edeceğini ifade ederek, "Ancak altın zirveyi sever ve yeniden yükselecektir" dedi.
"Türkiye’de yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum"

Altın fiyatları yaklaşık 10 gündür düşük seviyede seyrediyor. 24 ayar bazında 1 gram altın fiyatları 123 ile 126 TL arasında değişirken, önümüzdeki bir süre daha fiyatların bu seviyede kalması bekleniyor. Altın piyasasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan 47 yıllık kuyumcu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No'lu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ertaş İnanoğlu, altın fiyatlarındaki düşüşün biraz daha devam edeceğini ifade etti. Ancak bu süre sonra altının yeniden yükselişe geçeceğini vurgulayan İnanoğlu, "Altının düşmesinin nedeni hepimizi derinden etkileyen, alçakça yapılan darbe girişiminin ardından piyasanın normale dönmesi ve en önemlisi Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesidir. Rusya ile ilişkiler düzeldikten sonra piyasalar oturdu. Normal olarak yaklaşık 10 gündür altın fiyatları aynı yerlerde dolaşıyor yani 123 ile 126 TL arasında gidip, geliyor. Bu bir müddet daha bu şekilde devam edecektir. Tabi ki dünya piyasalarında ONS'un yükselmesinden kaynaklanan bir olayda otomatikman altında yükselme olacaktır. Altın çünkü zirveyi sever ve geldiği yeri asla unutmaz. Altın yine o zirveye oturacaktır" diye konuştu.

"Yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum"

Merkez Bankası'nın yastık altındaki altınları çıkarmak için yaptığı düzenlemeyle ilgili de İnanoğlu, "Şu anda Merkez Bankası'nın yapmış olduğu, Hükümetin politikasıyla yastık altındaki altınların tüm dünya borsaları içerisinde değerlendirilmesi söz konusu oldu. Bunlarda illere göre kimlerin ne kadar mevduat hesabı var, hangi ilde ne kadar altın var ortaya çıkmış olacak. Şu anda Mersin'de 235 milyon 812 bin TL'lik insanların bankada altın hesabı var. Bunları da Mersin nüfusuna bölecek olursak, kişi başına 135 TL'lik bir bankalarda insanların hesabı var. Türkiye'de kısa sürede 45 ton yastık altından altın çıkmıştı. Bu uygulamayla ve Hükümetin teşvik edeceği yüzde 1'lik dilim payla yastık altındaki altınların çıkacağını düşünüyorum. Şu anda yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum. Allah bir daha göstermesin bu darbe olayını ama insanlar bu olaydan sonra biraz tedirgin. İnsanlar bu yüzden aman altın filan almayalım, hiçbir şey yapmayalım, altın bizi bir yere götürmez, elimizdeki altınları bankaya, şuraya buraya da yatırmayalım diyorlar. Bu yüzden altın bankacılığı biraz yavaşlayabilir" şeklinde konuştu.

"Herkes kendi işini yapsın"

Altın bankacılığının kuyumcuları çok büyük bir ölçüde etkilediğini belirten Ertaş, "Yaklaşık 2 yıldan bu yana altın bankacılığı bizi kötü bir şekilde etkiledi. Biz bunu başından da söyledik, herkes kendi işini yapsın diye. Ama tabi olay farklı. İnsanlar bankalara hesap açıyorlar, altınlarını yatırıyorlar veya sanal ortamda bir şeyler yapıyorlar. Neticede burada otomatikten bankalardaki işlemlerin ne şekilde olup, ne şekilde yürüdüğünü daha sonra buradan zarar ettiğini söyleyen müşterilerimiz de oldu. Biz vatandaşa bu konuda gerekli açıklamayı yapıyoruz. Ancak bu bizim işleri bitirme noktasına getirdi. Kuyumcu esnafı zor günler geçiriyor" ifadelerini kullandı.

"Aileler düğünlerde artık çocuklar mesut olsun da birer halka ile bu işi bitirelim diyorlar"

Yaz aylarının düğün ayları olduğunu kaydeden Ertaş, "Bu sene de çok iyi geçmedi. Çünkü artık eski işler yok, eski düğünler yok. Eskisi gibi şu kadar altın alacaksınız, şu kadar bilezik alacaksınız diye bir konu yok. Ailelerimiz artık çocuklarımız mesut olsun da birer halka ile bu işi bitirelim diyorlar. Çünkü şu anda bazı şeyler çok pahalı. Evlenen çiftler de zor durumda evleniyorlar. Evlenecek gençlerimiz artık buraya geliyorlar, biz evleneceğiz, kendi işimizi kendimiz göreceğiz, birer yüzükle bu işi bitirelim diyorlar. Tüm Türkiye'de kuyumcuların iş hacmi yüzde 75 oranında gerilemiştir" dedi.

"Türkiye’de yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum"

"Türkiye’de yastık altında 5 tondan fazla altın olduğunu düşünüyorum"

Kaynak: