Türkiye’den Arakan’a uzanan köprü oldu

Lise eğitimini Konya’da tamamlayan ve üniversiteyi de Türkiye’de okumayı planlayan Bangladeşli Muhammed Osman Goni, Arakanlı mazlumların umut ışığı oldu.
Türkiye’den Arakan’a uzanan köprü oldu

Lise eğitimini Konya’da tamamlayan ve üniversiteyi de Türkiye’de okumayı planlayan Bangladeşli Muhammed Osman Goni, Arakanlı mazlumların umut ışığı oldu. Türkiye’de topladığı yardımları, dernek ve vakıflar aracılığıyla Arakan’a gönderen Goni, kısa sürede 200 aileye su kuyusu açılmasına vesile oldu.

b2-002.jpg

2015 yılında geldiği Konya’da Uluslararası İmam Hatip Lisesi’nde okuyarak burada eğitimini tamamlayan Bangladeşli Muhammed Osman Goni, ülkesiyle Myanmar arasında kalan Arakan bölgesindeki mazlum Müslümanların adeta umut ışığı haline geldi. Küçükken kurduğu yardım hayalini Türkiye’ye geldikten sonra gerçekleştiren Goni, Konya’daki Bangladeşli arkadaşlarıyla bir araya gelerek Bangladeş-Arakan Yardımlaşma Platformunu kurdu. Başkanlığını yürüttüğü bu platformda çalışmalarını gerçekleştiren Goni, Türkiye’de elde ettiği yardım gelirlerini farklı dernek ve vakıflar vasıtasıyla Arakan’a ulaştırarak orada zulüm altında olan mazlumların elçisi haline geldi. Yardım faaliyetlerinin artarak devam ettiğini belirten Osman Goni, Kurban Bayramında da Arakan’a kurbanlık ulaşımı sağlayacaklarını dile getirdi.

ba7.jpg

HAYALLERİNİ KONYA’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

4 yıl önce geldiği Konya’da yıllardır kurduğu hayalini gerçekleştirdiğini söyleyen Bangladeş-Arakan Yardımlaşma Platformu Başkanı Muhammed Osman Goni, “Konya Uluslararası İmam Hatip Lisesi’nden bu yıl mezun oldum. 2015 yılında Türkiye’ye gelmiştim. 2017 yılının yazında Türkiye’den ülkeme gittiğimde Bangladeş’le Myanmar arasında kalan kalan Müslüman bölgesi olan Arakan’da durumun daha da kötüye gittiğini fark etim. Arakanlı Müslümanların sürekli işkence ve zulüm altında olduğunu küçüklükten beri duyuyordum. Ben de küçük yaşta olmama rağmen bir gün onlara merhem olabilmeyi istiyordum. Bir gün Müslüman bir ülkeye gidip o ülkenin devlet yetkilileri ve durumu iyi olan insanlarıyla beraber bir çalışma yürütüp Arakan’a yardım kampanyası başlatmayı istiyordum. Elhamdülillah duamız kabul oldu. Müslüman ülke olarak Türkiye’ye geldim ve çok memnun oldum. Burada yardım faaliyetlerinin sıkça yapıldığını duydum ve harekete geçtim” ifadelerini kullandı.

ban9.jpg

‘TÜRKİYE, MYANMAR’I YALNIZ BIRAKMADI’

Türkiye’nin Myanmar’daki Müslümanları hiçbir zaman yalnız bırakmadığını belirten Goni, “Türkiye’nin yardımıyla Arakan’da şuana kadar 200 aileye su kuyusu açılmasına vesile olduk. Bu hafta memleketime döneceğim. Okullar açılmadan eylül ayına kadar da oradaki insanlarımıza ağırlıklı olarak yardım etmeyi düşünüyorum. Türkiye’deki Müslümanlar onları hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bundan sonra da bırakmayacağını düşünüyorum. Filistin, Suriye, Yemen gibi ülkelerde de zor durum var fakat Arakan’da durum biraz daha ağır gözüküyor. Çünkü Myanmarlılar siz Bangaldeşlisiniz, Bangladeşliler de Myanmarlısınız diyor. Tamamen vatansız bir millet olarak gözüküyorlar ve oradan oraya sürekli savruluyorlar. O yüzden her zaman onların yanında olmamız ve desteklememiz gerekiyor. Arakanlıların hepsi bizim Müslüman kardeşlerimizdir” şeklinde konuştu.

DERNEK VE VAKIFLAR DESTEK OLUYOR

Yardım çalışmalarının dernek ve vakıf destekleriyle artarak devam ettiğini dile getiren Goni, “Yardımları ilk olarak Diyanet Vakfı’nın aracılığıyla yaptık. Ardından daha fazla kesime ulaşmak amacıyla buradaki Bangladeşli arkadaşlarımızla birlik olduk. Diyanet Vakfı, Yeryüzü İyilik Hareketi gibi kurumların aracılığıyla yardımları toplayıp Bangladeş’e gönderiyoruz ve onlar bu yardımları ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırıyorlar. Kurban bayramı için de planımız var. Oradaki birçok insan sene boyunca et yiyemiyor. Allah nasip ederse Kurban bayramında oradaki insanlara kurbanlıklar ulaştırmayı düşünüyoruz. Daha sonra da orada yetimhane açmayı planlamaktayız. Türkiye ile ortak kardeşlik yetimhanesi kurmayı düşünüyoruz. Çünkü gıda, barınma ihtiyaçları giderilebiliyor ama eğitim çok önemlidir. Oradaki gençleri eğitebilirsek bir gün kendi ayakları üzerinde durabilirler. Biz de bir öğrenci olarak böyle bir girişimde bulunduk” dedi.

bang.jpg

‘YARDIM YAPARKEN EĞİTİME AĞIRLIK VERİLMELİDİR’

Yardım faaliyetinde bulunan kuruluşlara seslenen Goni, “Türkiye’de birçok vakıf ve dernekler var. Bir Bangladeşli Müslüman genç olarak tavsiyem var. İnsanlar yardım yaparken o kurumlara eğitim ağırlıklı yardım yaparsa daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Mazlumiyet bu şekilde daha da azalacaktır. Şuanda bir toplumu yeniden yapılandırabilmek için eğitim çok önemlidir. Arakan’ın sadece yüzde 20’sinin eğitimli olduğunu görüyoruz. Geriye kalan yüzde 80’i maalesef eğitimsiz insanlardan oluşmaktadır. Vakıflardan eğitime ağırlık vermelerini rica ediyoruz. Bangladeş hükümeti hesaba yatırılan yardım paralarını tam manasıyla gerekli yerlere ulaştırmamaktadır. Bu vesileyle yardımseverlerden ricamız parasal veya ürün olarak yapacakları yardımlarını vakıflar aracılığıyla yapmaları yönündedir. O zaman direkt oraya ulaşıp ihtiyaç sahiplerine teslim edilmektedir. Yardımda bulunmak isteyenler bizlere 0533 771 32 42 nolu telefondan veya [email protected] mail adresinden ulaşım sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.

banggggg.jpg

bangladel-zzzzz.jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ