Türkiye'den Davos'a G-20 damgası

Dünya Ekonomi Forumu’na 6 sene sonra yeniden Başbakan seviyesinde katılan Türkiye’nin, bu yıl G-20 dönem başkanlığını da yürütüyor olması katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Türkiye'den Davos'a G-20 damgası

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) ilk gününde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun G-20 dönem başkanın olarak ana konuşmacı olarak katıldığı özel bir oturum düzenlendi.

Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, G20'nin dünya ekonomisinin elitleri olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Karar verilmesinde, konsültasyon aşamasında G20 çok daha katılımcı olduğundan nüfusların büyük bir kısmıyla dünya ekonomisinin de son derece önemli bir kısmını temsil etmekte ve çok etkin sonuçlar ortaya koymaktadır” ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise AA muhabirine yaptığı değerlendirmede bu yılki Davos'taki forumun Türkiye açısından önemli olduğunu çünkü, Türkiye'nin G20 dönem başkanı olarak Davos'ta bulunduğunu belirtmişti.

Babacan, "Çok kişiyle ikili görüşmemiz oldu. Sayın Başbakanımızın çok sayıda iş adamıyla görüşmesi oldu. O da iyi oldu çünkü birçok iş adamı bu vesileyle burada ilk defa Sayın Başbakanımızla tanışmış oldu. Temas güven oluşturmada faydalı oluyor. Türkiye’ye daha çok iş, daha çok yatırım çekmek istiyorsak, burası gerçekten önemli bir fırsat” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Başbakan Davutoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’dan katıldığı Davos’taki forumda çok sayıda devlet adamı ve iş dünyası temsilcisi ile bir araya geldi. Davutoğlu, Davos'taki forum toplantıları kapsamında pek çok ikili temasta da bulundu.

G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla ve yoğun bir gündemle Davos toplantılarına katılan Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının ilk gününde Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Avusturya Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner ile ikinci gününde Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Sırbistan Başbakanı Alexander Vucic, Malezya Başbakanı Dato' Sri Najib Tun Abdul Razak, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile üçüncü gününde ise Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, BM Genel Kurul Başkanı ve Sırbistan eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Davutoğlu uluslararası iş çevreleri, B20Türkiye grubu ve kanaat önderleriyle de buluştu.

Forum boyunca Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan çok sayıda ikili görüşmelerde bulundu. 

G-20 Merkez Bankası Başkanları 9 Şubat’ta İstanbul’da

Merkez Bankası Erdem Başçı da Davos'ta yaptığı açıklamada, ülkelerin tecrübelerinin paylaşılması ve değerlendirilmesi amacıyla G20 Merkez Bankası başkanlarını 9 Şubat 2015'te İstanbul’da toplantıya çağırdığını belirterek, “Katılım teyitlerini aldık. O toplantıda ülkeler, özellikle makro ihtiyati alanda kendi tecrübelerini paylaşacaklar, hangi araç daha etkili oldu, hangi araç daha az etkili oldu. Bu şekilde bir tecrübe paylaşımı ve değerlendirme toplantısı yapacağız. Bu sadece Merkez Bankası başkanlarının kendi aralarında toplandığı ilk G20 toplantısı olacak” demişti.