Türkiye'den dev adım

Her türlü cihazı üreten, ancak çip teknolojisinde dışa bağımlı olan Türkiye, yeni fabrika ile dev bir adım atacak. ASELSAN ile Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulacak çip fabrikasının temeli, yarın Ankara'da atılacak.
Türkiye'den dev adım

İnşasında dahi Türkiye'de ilk defa denenen teknolojilerin kullanılacağı çip fabrikası, savunma radarı, elektrikli araç, yüksek hızlı tren, 4G ve 5G telefon sistemlerine teknoloji üretecek ve Türkiye bu alanda dünyanın 4. ülkesi olacak. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, deneme üretimlerinden beklenenin çok üzerinde sonuç alınması üzerine ASELSAN ve BİLKENT yönetimlerinin ortak şirket kurduğunu, üretimin başlamasıyla Türkiye'nin ticari nano mikro çip üretimi yapabilen dünyadaki 4. ülke konumuna yükseleceğini söyledi.

Peki bu çiplerle neler yapılacak? İşte cevapları:

- Başta savunma, uzak, enerji olmak üzere hemen hemen her elektronik sektörde ürün geliştirmek için kullanılacak.

- Savunma kalkanlarında kullanılacak. Radarlar, Türk savunma, havacılık ve uzay sanayi kuruluşlarının geliştirdiği sistemlerde kullanılacak. Bu çiplerle daha gelişmiş sistemler üretilebilecek.
- Elektrikli araç, hızlı tren gibi araçlarda kullanılacak. Bu sayede Türkiye daha güçlü hızlı tren ve elektrikli otomobil motorları üretebilecek.
- Şu anda kullanılan çiplerden 10 ile 100 kat daha güçlü olacak.
- Telefonda 4G ve 5G teknolojilerini geliştirmeye zemin hazırlayacak. Baz istasyonlarında daha güçlü teknoloji kullanılacak, cepten internet hızlanacak.
- Güneş enerjisi, hidroelektrik santraller ya da rüzgar enerjisiyle üretilmiş elektriğin taşınırken yüzde 20'sinin kaybedilmesinin önüne geçilecek. Yani Türkiye'nin elektriği yüzde 20 artacak.