Türkiye'den muhteşem sıçrayış! Gücümüze güç kattık

Yerlilik oranı 16 yılda yüzde 24’ten yüzde 60’lara çıkan milli savunma araçları Türkiye’nin gücüne güç kattı. Gemiden uçağa, helikopterden tanka, SİHA’dan tüfeğe birçok proje, vatandaşın yüzünü güldürüyor.
Türkiye'den muhteşem sıçrayış! Gücümüze güç kattık

Savunma sanayiinde yerli ve milli hamleler meyvelerini verdi. Beyin ve üretim gücünü seferber eden Türkiye, AK Parti iktidarında geçen son 16 yılda envanterine büyük güç kattı. Hükümetin desteği, özel sektörün girişimleri, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının katılımı Türkiye’nin savunma alanında çıtasını yükseltti. 

2002 yılında savunma sanayiinde yerli üretim oranı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarının sadece yüzde 24’ünü karşılarken bugün ulaşılan rakam yüzde 60’lar düzeyinde. 2023 hedefinde yerli üretim oranını en az yüzde 80’e çıkarmak var. 2002’de savunmada her 100 birimden 76’sını ithal eder noktada bulunan ve ‘kendi tüfeğini bile yapamaz’ düzeydeki Türkiye, şimdi yurtdışı operasyonlarını yüzde 90’ların üzerinde yerli üretim sistemlerle yapıyor.

SİHA’LAR KUVVET ÇARPANI

Yüzde 100’e yakın oranda yerli imkanlarla üretilmiş silahlı ve silahsız insansız hava araçları (SİHA-İHA) Türkiye için operasyonlarda büyük bir kuvvet çarpanı oldu. Tamamen milli yazılım kullanan SİHA’lar yurt içi ve yurt dışında teröristlerin korkulu rüyası haline geldi. 

Bunun yanında Türk Donanması, Milli Gemi (MİLGEM) projesiyle iki korveti bünyesine kattı, dünyada gemi tasarlayıp üreten 10 ülke arasına girdi. ‘ADA’ sınıfı iki korvetin daha inşası sürerken, sıra milli imkanlarla üretilecek ‘İ’ sınıfı 4 adet fırkateyne geldi. Gemi projelerindeki yerlilik oranı ortalama yüzde 65 olarak gerçekleşti. Ayrıca bir adet tank çıkarma gemisi envantere katıldı, birinin de üretimi sürüyor. Türkiye’yi ‘mini uçak gemisi sahibi’ yapacak havuzlu çıkarma gemisi ‘Anadolu’ ise 2021 yılında hizmete girecek.

HÜRKUŞ GÜN SAYIYOR

İlk yerli temel eğitim uçağı Hürkuş, silahlı versiyonuyla terörle mücadelede görev üstlenmek için gün sayıyor. Cirit, UMTAS ya da MAM tipi akıllı roketleri atma kabiliyetine sahip Hürkuş, Pakistan’a ihracı için anlaşma yapılan milli taarruz helikopteri T-129 ATAK’la birlikte gökyüzünde dans edecek. 

7-155.jpg

Tasarım ve üretimi Türk mühendisler tarafından yapılan Türkiye’nin ilk özgün helikopteri T-625’te de son aşamaya gelindi. Başta VIP hizmet olmak üzere ambulans, arama-kurtarma ve askeri amaçlar gibi birçok tipte geliştirilmesi öngörülen özgün helikopter ilk uçuşunu bu sene içerisinde yapacak.

TFX, ALTAY, MPT-76...

Türkiye’yi son teknoloji savaş jeti üretebilen sayılı ülkeler arasına sokacak Milli Muharip Uçak (MMU) projesi sürüyor. ‘TFX’ olarak kodlanan 5. nesil savaş uçağının ilk protopinin 2023 yılında gökyüzünde olması, 2030’da ise seri üretime geçilmesi hedefleniyor. 

Envantere girecek milli savaş jetleri F-16’ların yerini alacak. Savunmada bir diğer kilometre taşı olan yeni nesil ana muharebe tankı Altay’da ise ihale aşaması tamamlandı. Milli tankın seri üretimi 2020 itibariyle başlayacak. Tankın üretim bandından yerli motoruyla birlikte çıkacağı belirtiliyor. 

z42sl_1528617706_1411.jpg

Milli imkanlarla başarılan en önemli işlerden biri de piyade tüfeği oldu. 42 aşamadan oluşan NATO testini dünyada geçebilen tek tüfek olarak nam salan MPT-76, Afrin operasyonunu yürüten Mehmetçiğin ellerindeydi. 2018 Nisan itibariyle güvenlik güçlerine bu tüfekten 16 binin üzerinde teslim edildiği belirtiliyor.