Türkiye'nin 3. büyüğü TETAŞ

Türkiye'nin 3. büyüğü TETAŞ

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdürü Münib Karakılıç, net satış rakamları baz alınarak yapılan sıralamada TETAŞ'ın 2013 yılında Türkiye'nin en büyük dördüncü, 2014 yılında ise üçüncü şirketi olduğunu söyledi.

Karakılıç, AA muhabirine TETAŞ'ın faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TETAŞ'ın, kamuya ek yük getirmeksizin, serbest piyasa dinamikleri içerisinde, şeffaf ve bağımsız, maliyet bazlı fiyatlandırma ilkeleri ve Hazine öngörüleri çerçevesinde elektrik toptan satış fiyatlarını belirlediğini ifade eden Karakılıç, 2012 yılı son çeyreğinde 20,80 Krş/kWh olan toptan satış tarifesinin, artan genel parametrelere rağmen, yüzde 16,5’lik bir düşüşle 17,85 Krş/kWh'ye gerilediğini kaydetti.

Türkiye'de her hane, işletme ve tesise daha ekonomik enerji verilmesine katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Karakılıç, "Bu fiyat başarısı olmasaydı, tüketici fiyatları bugün en az yüzde 16-20 daha da yüksek olacaktı" dedi.

Karakılıç, TETAŞ'ın uzun yıllardır beklediği, Akkuyu NGS ve Afşin Elbistan linyit santralindeki elektrik satın alma anlaşmasındaki anlaşmazlıkların çözüldüğünü belirtti.

Net satış rakamları baz alınarak yapılan sıralamada TETAŞ'ın 2013 yılında Türkiye'nin en büyük dördüncü, 2014 yılında ise üçüncü şirketi olduğunu dile getirdi.

- "EÜAŞ'a olan borcumuz da tamamen ödenmiştir"

TETAŞ'ın, Elektrik Dağıtım Şirketleri (TEDAŞ) ve perakende elektrik şirketlerine yaptığı enerji satış bedelinin aylık 2,1 milyar lira olduğunu belirten Karakılıç, TETAŞ'ın 2014 yılı sonu itibariyle TEDAŞ'tan 3 milyar lira olan alacağını tahsil ettiğini ve EÜAŞ'a olan 2,7 milyar lira borcunu da ödediğini bildirdi. 

TETAŞ'ın enerji aldığı işletmelere süresi içerisinde ödemelerini yaptığını, hiçbir resmi veya özel şirkete borçlarının bulunmadığını ifade eden Karakılıç, kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu Dicle, Vangölü ve Aras bölgelerinde geçen yıl sonu itibariyle sadece Vangölü elektrik dağıtım bölgesinden alacaklarının bulunduğunu dile getirdi. 

- "Toptan satış tarifesinde zam olmayacağı düşünüyoruz"

Toptan satış tarifesinde  bu yıl herhangi bir zam olmayacağını düşündüklerini belirten Karakılıç, buna karşılık ana maliyet unsurlarından doğalgaz, ithal ve yerli kömür kaynak maliyetleri ile döviz kuru öngörülerinde önemli bir artış veya azalış olması halinde, söz konusu tarifenin EPDK'nın onayının ardından revize edilebileceğini hatırlattı.

Karakılıç, mevcut durumda TEİAŞ’ın piyasa işletmeciliği görevini gerçekleştirmesinin kurumsal olarak artık mümkün olmayacağı görüşünden hareketle, piyasa yapısına daha şeffaf ve daha güvenilir bir zemin sağlamak için ticarete konu olan elektrik enerjisinin alımı ve satımının gerçekleştirilebileceği bir kuruluş olarak Elektrik Piyasaları İşletme AŞ'nin (EPİAŞ) teşkilatlandırıldığını ifade etti.

EPİAŞ'ın teşkilatlandırılması ile piyasa katılımcılarının günün her saatinde alım ve satım yapabileceğini dile getiren Karakılıç, fiyatların daha şeffaf ve güvenilir bir şekilde oluşacağını ve piyasaya daha doğru sinyallerin verileceğini, yeni dinamik bir ticaret alanının oluşturulacağını söyledi.