Türkiye'nin astım ve KOAH raporu açıklandı

Astım KOAH Projesi kapsamında, ilaç firması Abdi İbrahim'in katkılarıyla 60 ilde 2 bin yeni tanı alan astım ve KOAH hastası üzerinde hazırlanan astım ve KOAH raporu açıklandı.
Türkiye'nin astım ve KOAH raporu açıklandı

Astım KOAH (ASKO) Projesi kapsamında, ilaç firması Abdi İbrahim'in katkılarıyla 60 ilde 2 bin yeni tanı alan astım ve KOAH hastası üzerinde hazırlanan astım ve KOAH raporu açıklandı.

ASKO Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 100'den fazla merkezde, 120'nin üzerinde doktor tarafından yürütülen raporda, 2 bine yakın hastanın incelendiğini bildirdi.

Raporda, hastaların çocukluklarında tütün ürünlerine pasif içici olarak maruz kalma öykülerinin dikkati çektiğini ifade eden Mısırlıgil, tütün ürünleri kullanan ya da pasif olarak etkilenen kişilerin hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. 

Astıma sıklıkla üst solunum yolu hastalıkları, KOAH'a hipertansiyonun daha sık eşlik ettiğini kaydeden Mısırlıgil, özellikle çocuk yaşlardan itibaren pasif içici olanların hastalığa yakalanma oranlarının astımda yüzde 57, KOAH'ta ise yüzde 65 seviyesinde olduğunu söyledi.

"Türkiye'de bu kapsamda yapılan ilk araştırma"

Abdi İbrahim Medikal Direktörü Dr. Murat Yaycı da raporun 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde açıklandığını belirterek, raporla son dönemlerin en önemli hastalıklarından astım ve KOAH'a dikkati çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Yaycı, "Abdi İbrahim olarak dokunduğumuz hayatları iyileştirmek misyonumuzdan hareketle Türkiye'nin astım-KOAH haritasını çıkaran ekiple çalışmalara katıldık. Hastalığın yeni tedavi yaklaşımlarının yanı sıra farkındalık yaratmak için büyük bir ekiple Türkiye genelinde geniş kapsamlı bir çalışmaya imza attık. Mevcut çalışmalara olan desteğimizin yanı sıra yapılacak yeni araştırmaların büyük önem taşıdığının bilincindeyiz." şeklinde konuştu.