Türkiye'nin Balkanlar'a çok aktif dış politikası var

Makedonya Devlet Başkanı Çako, "Son 10-12 yıldan bu yana Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik çok aktif dış politikası var" dedi.
Türkiye'nin Balkanlar'a çok aktif dış politikası var

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, 10-12 yıldır Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik aktif dış politika izlediğini belirterek, "Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi, Ahmet Davutoğlu hükümetinin kurulması ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun dışişleri bakanı olarak görev almasının önümüzdeki dönemde de ilişkilerimize daha derinlemesine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz" dedi.

Çako, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevinin, Makedonya ile Türkiye arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Türk asılllı Makedonya vatandaşı olduğunu, Osmanlı döneminden Makedonya'ya göç eden ailenin çocuğu olarak 1985'te Gostivar'da doğduğunu anlatan Çako, "Ankara Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. İnsan bazen plan yapar, bazen de kader insanı bir yere götürür. Benim de siyasete atılmam böyle oldu. Hayatta farklı şeyler düşünürken kendimi bu görevde buldum" diye konuştu.

Makedonya ile Türkiye arasında çok köklü tarihi ilişkiler bulunduğuna işaret eden Çako, "Bunu biraz ticari ve ekonomik alana yansıtmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede Türkiye'ye sık sık ziyaretlerimiz oluyor" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 400-500 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Çako, şöyle konuştu:

"Tabi bu, istenilen rakam değil. Hedeflediğimiz rakam 1 milyar dolar seviyesine yükseltmek. Makedonya'da hatırı sayılır, önemli Türk şirketleri var. Daha farklı şirket ve holdingleri de getirmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda turizm, inşaat ve enerji alanında birçok açılımımız var. Düzenlediğimiz iş forumlarında yatırımcıları bu alanlara davet ediyoruz. Sadece Balkanlar'da değil, Güneydoğu Avrupa bölgesinde daha geniş coğrafyada Makedonya, dış yatırımcılara en iyi şartları vermektedir. Vergiler konusunda birçok kolaylık ve imtiyaz var. Serbest bölgelerimizde 10 yıllık vergi muafiyeti var. Buna benzer birçok kolaylıklarımız var."

Balkanlar'daki Osmanlı eserleri

Osmanlı'nın genişlerken, özellikle batıya Balkanlar üzerinden açıldığını, bu bölgelerde birçok eser bıraktığını dile getiren Çako, Türkler çekildikten sonra da eserlerin birçoğunun ayakta durduğunu, bazılarının ise eskimiş durumda olduğunu aktardı.

Çako, tarihi eser ve yapıların TİKA tarafından restore edildiğini, bu konuda önemli yardımlar gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "TİKA, oradaki eserleri korumak için çok önemli gayret sarf ediyor.Makedonya hükümeti olarak da bu konuda her türlü desteği veriyoruz" şeklinde konuştu.

Son 3 yıldır Makedonya'yı ziyaret eden turistlerin en çok Türkiye'den geldiğini vurgulayan Çako, bu sayının artacağını düşündüğünü söyledi. 

"Türkiye'nin, Balkanlar'a yönelik çok aktif dış politikası var"

"Son 10-12 yıldan bu yana Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik çok aktif dış politikası var" diyen Çako, "Bunu sadece teorik anlamda değil, orada yaşayanlar olarak fiilen de hissediyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi, Ahmet Davutoğlu hükümetinin kurulması, Mevlüt Çavuşoğlu'nun dışişleri bakanı olarak görev almasının, önümüzde dönemde de ilişkilerimize daha derinlemesine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Çako, Makedonya hükümetinde Türk asıllı bakan olarak görev almasının, hükümetinin Türklerin varlığını tamamen kabul ettiği anlamı taşıdığını belirterek, "Özellikle Türk asıllı olduğumuz içinMakedonya - Türkiye ilişkilerine katkı sağlamamız için seçildiğimizi söyleyebiliriz. Makedonyahükümetinde Türk asıllı bakan olmak çok derin, güzel bir duygu. Özellikle Türkiye ilişkilerinden sorumlu bakan olmak, büyük onur veriyor bana" görüşünü paylaştı.

Anadolu Ajansının, Balkanlar'da ve bölgede çok aktif  olduğuna dikkati çeken Çako, "Balkan koordinatörlüğü Bosna Hersek'te bulunuyor ama Makedonya'da da temsilcileri var. Gittiğimiz her yerde ve ülkede sağ olsunlar, Anadolu Ajansından çok ilgi görüyoruz. Geçenlerde Macaristan'daydık. Orada da Anadolu Ajansına mülakatımız oldu" ifadesini kullandı.