Türkiye’nin en eski okullarından biri Konya’da! Ünlü isimler buradan mezun

Türkiye’nin en eski 26’ncı lisesi Konya’da bulunuyor ve asırlık çınar ismiyle anılıyor. Önemli isimlerin mezun olduğu okul, aynı zamanda Çanakkale’de verdiği şehitleri dolayısıyla da üç yıl mezun veremeyen okullardan biri unvanına sahip.
Türkiye’nin en eski okullarından biri Konya’da! Ünlü isimler buradan mezun

Türkiye’deki en eski eğitim kurumlarından biri olan ve Sultan Abdülhamit döneminde 1889 yılında kurulan Konya Lisesi, Türkiye'nin kuruluş tarihi itibariyle en eski 26’ncı lisesidir.

img-5381.jpg

Konya’da ilk lise Nizamiye Medresesi’nde 1 Eylül 1889 yılında açıldı. İkinci öğretim yılında, Gureba Hastanesi (Karma Ortaokulu) olarak yaptırılan fakat hastane olarak hiç kullanılmayan binaya taşındı.

img-5386.jpg

Daha sonra sınıf sayısı artırılarak, 1891 yılında eski Karma Ortaokulu’nun bugün Alaeddin Keykubad İmam Hatip Ortaokulu’nun bulunduğu binaya taşındı.

img-5357.jpg

KONYA İDADİSİ ADINI ALDI

1893 yılında yatılı kısım ilave edildi ve okul, Konya İdadisi adını aldı. Binanın kullanıma başlandığı ilk yıllarda, dönemin padişahı Sultan Reşat (V. Mehmet) zamanında yapılan ve Mimar Muzaffer’in Konya’daki ilk yapılarından olan Darü’l-Muallimin binası, Mondros Mütarekesi sonrasında (1918) kısa bir süre işgal kuvvetlerinin karargâhı oldu. Daha sonra bir ara Askeri Rüştiye olarak da kullanıldı. 1913 Eylül'ünde Konya İdadisi, Sultaniye çevrilerek Konya Sultanisi adını aldı.

img-5360.jpg

İSMİ ÇOK KEZ DEĞİŞTİ

Konya Lisesi kurulduğu günden bugüne kadar farklı okul isimleriyle anıldı. Sultani Dönemi (1913-1923), Konya Erkek Lisesi Dönemi (1923-1972), Gazi Lisesi ve Konya Lisesi Dönemi (1973-1998), 1998 yılında Konya Lisesi ve Gazi Lisesi olarak ikiye ayrılmış, bu şekliyle bir yıl eğitim ve öğretime devam etmiştir. 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında yabancı dil ağırlıklı liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi nedeniyle okul, Konya (Anadolu) Lisesi ismini aldı. Daha sonra her iki okul Meram Konya Lisesi adı altında birleştirildi. Sayısız değerler yetiştiren Konya Lisesi; 1889'da aldığı maarif bayrağını azimle ve gururla geleceğe taşımaya devam ediyor.

img-5368.jpg

3 YIL MEZUN VEREMEDİ

Çanakkale Savaşları’nda, yaşına bakılmaksızın kilosu 45’in üzerinde ve eli silah tutan, askere alındığı, herkesin cepheye gittiği zaman, Konya Lisesi de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. 1918-1920 yılları arasında hiç mezun veremeyen Konya Lisesi, Çanakkale’de verdiği şehitleri dolayısıyla üç yıl mezun veremeyen okullardan biri unvanına sahiptir.

img-5378.jpg

ÖNEMLİ İSİMLER BU LİSEDE OKUDU

Konya Lisesi, Türkiye’ye sayısız değer yetiştirmiş, mazisi olan köklü, seçkin eğitim ve öğretim kurumlardan biridir. Asırlık çınar, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski başbakanlardan Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak, Millî Savunma Bakanlığı yapmış Vecdi Gönül, eski sağlık bakanlarından Vefa Tanır, ünlü edebiyatçı Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi önemli isimlerin eğitim hayatında yer alan Türkiye’nin en köklü liselerinden biri olarak eğitim hayatına devam ediyor.

 Muhabir
Etiketler :