Türkiye'nin gazı kesilmeyecek

Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği arasında dün imzalanan doğalgaz anlaşmasıyla Rusya Ukrayna'ya gaz akışını sürdüreceğeni açıkladı. Bu anlaşmayla Türkiye'de doğalgaz kesintileri olacak mı korkusu da aşıldı.
Türkiye'nin gazı kesilmeyecek

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz krizi çözüldü ve 'kış paketi' olarak tanımlanan sevkiyatın başlaması ile ilgili anlaşma imzalandı. Türkiye'nin Batı Hattı'ndan yaptığı alımlarda doğalgaz kesinti riski ortadan kalkmış oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile anlaşma sağlanamaması durumunda Türkiye'nin alternatifi olmadığı uyarısında bulunmuştu.

Doğu Ukrayna'daki Rusya yanlısı isyancılar ile Kiev arasındaki ateşkese rağmen bölgedeki gerilim devam ediyor. Ancak varılan anlaşmayla, taraflar arasında yaşanabilecek bir "doğalgaz savaşının", kış aylarında gazı Ukrayna'dan transit alan AB ülkelerini yakıtsız bırakması ihtimali giderilmiş oluyor.

Brüksel'de imzalanan anlaşma, görevi yarın yeni kadroya devredecek olan Avrupa Komisyonu ve Başkanı Jose Manuel Barroso'nun son büyük işlemi oldu.

Toplam değeri 4.6 milyar dolar olan anlaşma Ukrayna'nın eski borçları için Rusya'ya yıl sonuna kadar iki taksitte 3.1 milyar dolar ödemesini öngörüyor. Ukrayna, AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) vereceği 1.5 milyar dolarla da Mart ayına kadar Rusya'dan almak istediği 4 milyar metreküp gazın bedelini, nakit ödemede ısrar eden Gazprom'a ödeyecek.

Avrupa Komisyonu'nun yaptığı yazılı açıklamada, "Şimdiye kadar görülmemiş miktarlarda AB yardımı, zamanında ödenecektir. IMF, Ukrayna'ya gaz ödemeleri için elindeki her türlü imkanı kullanacağı konusunda güvence vermiştir" denildi.

Barroso ise, "Artık Avrupa halkının bu kış üşümesi için bir neden kalmadı" dedi.

Ukrayna'ya uluslararası finans kuruluşlarından mali yardımın devamı için çalışmaların yapıldığı belirtilen Komisyon açıklamasında, "Her üç taraf da Ukrayna'nın yeterli mali kaynağa sahip olacağına güvenmektedirler" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya gaz akışını Haziran ayında kesmişti.

Rusya AB'nin Ukrayna'yı finans etme taahhüdüne girmesini isterken, Ukrayna da AB'nin anlaşmaya dahil olmasını, Moskova'nın sözünden dönmesine karşı güvence olarak görüyor.