Türkiye’nin haneleri sanatseverlerle buluştu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Haneler Sergisi’ni sanatseverlerle buluşturdu.
Türkiye’nin haneleri sanatseverlerle buluştu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında Haneler Sergisi’ni sanatseverlerle buluşturdu. Minyatür Sanatçısı Dilek Yerlikaya; “Eserlerin yok olması tehlikesi olduğu için kaynak oluşturmak istedik” dedi

Fakülte binasında açılan sergide konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı; “Konya geçmişte başkentlik yapmış, köklü ve zengin bir kültür havzasıdır. Bu önemli kültür merkezinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak, geçmişten gelen bilgi ve sanat birikimini, yaptığımız çalışmalar ve sanatsal faaliyetler üzerinde değerlendirerek gelecek nesillere aktarmak çabasındayız. Fakültemiz Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nün katkılarıyla hazırlanmış olan ve yeni nesil gelenekleriyle bağlarını koparmamak adına hanelerin minyatür sanatıyla tasvir edildiği ‘Haneler’ sergisi bu çabamızın bir neticesidir. Bu sergide emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

turkiyenin-2.jpg

“PROJE 2015 YILINDA ŞEKİLLENDİ”

Minyatür Sanatçısı Dilek Yerlikaya ise; “Bu proje Haneler’in tasvirlenmesi amacı ile 2015 yılında projelendirilmişti. İnsanların kullanıma sunulmuş en önemli vakıf eserleri; mimari yapılardır. İşte bu anlayış içerisinde bir ekip kurarak vakıf yapıların toplum bilincinde farkındalığının oluşturulması için sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. Mimari yapıların tasvirlerini minyatür sanatıyla resmetmek ve bizden sonraki kuşaklara yapılarla ilgili görsel vesikalar bırakarak ileride olması ihtimal doğal afetler sonrasında yok olma tehlikesi içinde olan vakıf eserlerine kaynak oluşturmaktı. Mimari tasvirlerini günümüz minyatür anlayışı ile yorumlamak ve zaman içerisindeki değişimlerin izlenmesine olanak sağlamaktı. Haneler işte bu bakış açısı ile 2015 yılında şekillenmeye başladı ve 2018 yılında İstanbul Yeditepe Bienali kapsamında hayata geçmiştir. Uygulama ve tanıtım sürecinden sonra projemiz sanatseverlerle buluşmuştur.” şeklinde konuştu.

turkiyenin-3.jpg

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ