Türkiye’nin kalbi; KONYA Konya’nın ise ALTINEKİN

İSMAİL POÇAN - YENİ HABER
Türkiye’nin kalbi; KONYA Konya’nın ise ALTINEKİN

Araştırmacı- Yazar Latif Yerli, Altınekin’in tanıtımı amacıyla yazdığı "Dünden Bugüne Altınekin" adlı kitabını çıkardı. Eserin Altınekin’i tarihi, coğrafi, ticari, ekonomik, tarımsal, hayvansal, kültürel ve sosyal yönden anlatan bir çalışma olduğunu söyleyen Yerli, “Altınekin verimli toprakları ve geniş arazileri ile Konya’nın kalbidir” dedi.

LATİF YERLİ KİMDİR?

1986 yılında Altınekin’de doğdum. İlkokul, Ortaokul ve liseyi Altınekin’de tamamladım. 2008 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Coğrafya Bölümü’nden mezun oldum. Selçuk Üniversitesi Coğrafya ve Eğitim, Sütçü İmam Üniversitesi Fiziki Coğrafya alanına yüksek lisans yaptım. Şu anda da Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nda çalışmaktayım.

turkiyenin-kalbi-konya-(2).jpg

ALTINEKİN HAKKINDA BİLGİ ALARAK SÖZE BAŞLAMAK İSTİYORUM?

Türkiye’de Konya tahıl ambarı olarak anılmaktadır. Konya’da da Altınekin Konya’nın tahıl deposu görevini üstlenmektedir. Bunun yanında şeker pancarı, ayçiçeği, kabak çekirdeği, ve fasulye üretiminde Konya’da ön sıralarda yer almaktadır. Bu sebeplerden Altınekin’i verimli toprakları ve geniş arazileri ile Konya’nın kalbi olarak adlandırabiliriz. Hayvancılık alanında son dönemde sıçrayan Altınekin, modern bir şekilde büyükbaş hayvancılık üzerine yoğunlaşmıştır.

KİTABI YAZMAKTAKİ AMACINIZ NEYDİ?

Altınekin’le ilgili basılı yayın olmadığını fark ettim. Böyle kültürel ve folklorik yayınlar diğer ilçelerde hemen her yıl yayınlanıyor. Memleketim olan Altınekin'de de bu eksikliği ben gidermek istedim Bu kitabı Altınekin’de hem bir eksikliği gidermek için hem de memleketimi bir nebze de olsun layıkıyla tanıtabilmek için bu işe başladım. Ayrıca geleceğe bırakacağımız bir çalışma amacı olsun istedim. Kitabın içeriğinde Altınekin'in tarihsel gelişimi, coğrafi yapısı, tarihi yapıları, nüfus bilgileri, kurumları, ekonomik dinamikleri, örf adetleri, kültürel ve sosyal faaliyetleri, yanında şehitlerimiz, Altınekin'in yetiştirdikleri, mahalleler ve Altınekin'e dair birçok şey bu kitabın içerisinde yer aldı.  Altınekin diğer ilçeler gibi gelişim ve değişim gösteren bir ilçe tabi ki gelişim ve değişime bağlı olarak ilerleyen zamanlarda güncellemeler düzeltmeler ve eklemelerle birlikte yeni baskılar yapabiliriz.

KİTAP NE KADAR ZAMANDA HAZIRLANDI?

Hem tezimden hem de 2011’de Mustafa Çimen arkadaşım ile yaptığımız çalışmadan kaynaklanan bir altyapım olduğu için kitabı hazırlamam çok uzun sürmedi. Fotoğraf çekimleri, içerik çalışmaları ve diğer çalışmalar yaklaşık beş ay bir sürede tamamlandı.

turkiyenin-kalbi-konya-(1).jpg

ALTINEKİN İLE İLGİLİ FARKLI DÜŞÜNCELERİNİZ VARMI?

 “Altınekin'de vakti zamanında güçlü bir vakıf olan Ebu Fadıl Ahmed vakfıyla ilgili bilimsel bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Yine bunun dışında iki yıldır düşündüğüm ve proje haline getirdiğim içerisinde seninde olduğun bir dergi projem var. Altınekin ile ilgili 3 ayda bir bülten şeklinde bir dergi projem var şartlar olgunlaşınca bu projeyi de hayata geçireceğiz.

 

KİTABIN EN İLGİ ÇEKEN BÖLÜMÜ NERESİ?

 “Altınekin Sözlüğü, Altınekin'e özgü sözcüklerin yine Altınekin'e özgü kullanılması ve anlamlarında yazılmasıyla oluşturulan bir bölümdür.  Tabi popüler kültürün içerisinde yetişen genç nesil bu eski Anadolu Türkçesi sözcükleri ve anlamlarını görünce ilgisini çekiyor. Yine tarihi yapıtlar bölümü ilgi çekiyor çünkü araştırılmamış bölgeler olan birçok yapıtı fotoğraflamaya ve açıklamaya çalıştım.

ALTINEKİN’DE ÖNE ÇIKAN TARİHİ YAPITLAR NELERİDİR?

Altınekin tarihi de çok eski dönemlere dayanmaktadır. Kale höyüğünde yapılan yüzey araştırmalarında 5 bin yıl öncesine ait seramiklere ve tabakalara rastlanılmıştır. Zıvarık Hanı ise Selçuklu’lar döneminde ticaret yolu üzerinde bulunduğundan bölge için büyük önem sahip. Yine Osmanlı dönemine ait Ali Paşa Camii dönemin Altınekin’de dini merkezi olarak kullanılmıştır. Ayrıca bölgenin önemli yerlerinden olan Zengicek Kalesi, Selçuklular döneminde kervan yolu üzerinde bulunan Zulmanda Hanı, Dedeler’e adını veren Taşgun Baba ve Şeyh-i Kebir Türbesi, Koçyaka İsimsiz Türbe, Oğuzeli Büyük Camii, Oğuzeli Küçük Cami, ve Perta Antik kenti bölgedeki önemli tarihi yapılardır.