Türkiye'nin lezzetleri Konya'da buluştu

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 40 farklı firma yöresel lezzetlerini tanıtmak için “Yöresel Ürün Günleri” kapsamında Konya’da buluştu.
Türkiye'nin lezzetleri Konya'da buluştu

Erzincan’ın yöresel lezzetlerini Konyalılara tanıtmak amacıyla Konya’ya geldiklerini söyleyen Erzincan Yöre Pazarım Firma İşletmecisi İbrahim Demirbüken, “Erzincan’a özgür meşhur yöresel lezzetlerimizden tulum peyniri, tereyağı ve bal gibi ürünlerimizi Konyalılara sunuyoruz. Ancak özellikle kendi üretimimiz olan tulum peyniri ve yağımız lokomotif ürünlerimizdir. Ürünlerimizin kendine has özellikleri de vardır. Mesela tulum peynirimiz keçi sütünden yapılır. Tam yağlıdır. Tavaya koyduğunuzda yağ kullanmadan pişirebilirsiniz. Bir başka özelliği de damağı kaşındırır. Yani Türkiye’nin en önemli peynirlerinden bir tanesi diyebilirim. Tereyağımızı da kaymaktan değil yoğurttan yaparız. Önce sütü kaynatıp yoğurt yaparız. Yoğurdu da yayığa atıp yağını alırız. Kaymak yağına göre yarı yarıya yağ çıkar ancak iyi ve temiz yağ çıkar.  Bizim yörelerin rakımı yüksektir. Rakım yer yer 3000-3500 metreyi bulabilmektedir. Rakım yüksek olunca hayvanlar farklı farklı bitkilerden beslendiğinden ortaya orijinal ve güzel ürünler çıkıyor. Balımız aynı şekilde tamamen şekersiz ve çok kaliteli bir baldır. Kara kovanı da süzme balı da vardır. Bunun yanında fasulyemiz de çok meşhurdur. Mesela fasulyemiz normal bir tencerede 15 dakikada pişer ve kabuk bırakmaz. Hiç et kullanmadan da son derece lezzetlidir. Bu ürünlerimizi Konya’mıza gelerek tanıtıyoruz. Konya’nın da bu anlamda ilgisinden memnunuz.” dedi.

“FUARLAR ŞEHİRLERİN AYNASIDIR”

Bu tür fuarların kendilerini ve yöresel lezzetlerini tanıtmada büyük katkısının olduğunu da ifade eden Demirbüken, “Bu fuarlara bir bakıma şehirlerin aynası diyebiliriz. Öncelikle insanlar yörenizin ürünlerini tanıyor. Bunun yanında bölgenizin insanı hakkında bilgi sahibi oluyor. Bunun yanında gittiğimiz yerlerde de insanlar değişik tatları tanıyabiliyorlar. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde düzenlenen tarım ürünleri fuarlarına katılıyoruz. Hem memleketimiz Erzincan’ı hem de memleketimizin ürünlerini tanıtıyoruz. Bu sefer de nasip oldu ve Konya’ya geldik. Ayrıca 7 seneden beri internet üzerinden tüm dünyaya ürün gönderiyoruz. Özellikle tulum peynirimizi, tereyağımızı, balımızı başta Türkiye olmak üzere yurt dışına da gönderebiliyoruz. Japonya’ya bile soğuk zincir tereyağı gönderebiliyoruz. Şu anda da Erzincan’dan günlük 100-150 civarında kargo çıkıyor.” şeklinde konuştu.

“BAL ALIRKEN GERÇEK BAL OLMASINA DİKKAT EDİN”

Piyasadaki her balın kaliteli olmadığını bal seçerken son derece dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Erzurum Özden Bal Sahibi Vahit Özden, “Her bal kaliteli değildir. Bugün meyve türünden ballar vardır. Rakımı yüksek olmayan yerlerin balları hakiki olsa bile kaliteli değildir. Biz 1900 metrenin üstünde rakıma sahip olan yerlerde bal üretiriz. Balımız o nedenle de az olur ama çok kaliteli olur. Piyasadaki balların büyük çoğunluğu hakiki bal değildir. Güven duymadığınız balı almayın. Sürekli bal yiyen insan balın içine şeker katılıp katılmadığını aromasından anlayabilir ancak çoğu insan bunu fark edemeyebilir. Ballarımız sertifikalı olup bal müsabakalarında birincilikleri vardır. Ballarımızda oldukça iddialıyız. Ürünlerimizi Erzurum Aşkale’de üretiriz. Yüzde yüz garantilidir. Müşterilerimizin güvenini kazanabilmek için önce balımızı göndeririz eğer bal bizim dediğimiz gibi çıkarsa balımızın parasını gönderin, çıkmazsa çöpe atın para da istemiyoruz deriz. Bu güvenceyi verebilen başka bir bal üreticisi tanımıyorum.  Bizi bu kadar iddialı konuşturan şey balımızın hilesinin hurdasının olmamasıdır. Gerçek bir balda hiçbir manada bir katkı maddesi bulunmaz. Ayrıca ballarımız uluslararası kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmıştır. İl Tarım Müdürlükleri tarafından üçer aylık periyotlarla kontrol ediliriz. Hakikiliğin yanında katkısız olduğu konusunda da kontrol ediliyoruz.” dedi.

 “TAMAMEN DOĞAL ZEYTİNLER ÜRETİYORUZ”

Muğla Milas’ta üç kuşaktır zeytin yetiştiriciliği yapan Zeytin Deryası işletmecisi Ferhat Günaltay da Konya’da bulunmaktan mutlu olduklarını dile getirerek,  “Konya’ya da 38 çeşit zeytinle geldik. Bunun yanında Ege’ye özel peynir çeşitlerimiz de var.  Aslında daha fazla zeytin çeşidi var ancak bizim yetiştirebildiklerimiz bu kadar. En küçüğünden en büyüğüne boy boy zeytin çeşitlerimiz bulunmaktadır. Hepsinin cinsi, kalitesi, yapılışı farklıdır. Bunun dışında özel kahvaltılık ürünlerimiz de bulunmaktadır. Zeytinlerimiz tamamen doğaldır. Kesinlikle kimyasal kullanmıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 80’i kendi üretimimizdir. Çünkü Ege Bölgesi’nde siyah zeytin yetişmez. Siyah zeytinlerimiz de Gemlik zeytinidir. Pazar gününe kadar buradayız. Konyalıların ilgisini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İZMİT PİŞMANİYESİNİ TANITMAYA GELDİK”

İzmit’in simgesi olan pişmaniyeyi hem Konyalılara tanıtmak hem de elde imalatın nasıl yapıldığını göstermek ve sıcak sıcak pişmaniye ikram etmek için Konya’ya geldiklerini söyleyen İnan Pişmaniye işletmecisi Mehmet Demir, “Konya’da olmaktan da son derece mutluyuz. Konyalıların ilgi ve alakasından son derece memnunuz. Pişmaniye şeker, un ve yağ karışımından oluşur. Güneş görmediği sürece uzun zaman muhafaza edilebilir. İnsanlar sıcak sıcak yiyebilsinler diye buraya da bir stant açtık. Burada pişmaniyenin nasıl yapıldığını canlı canlı görebiliyorlar.  Pişmaniye İzmit’in simge ürünü diyebiliriz. Diğer illerde yapılan pişmaniyelerin ustaları da İzmit’ten gitmiştir. Yani İzmit denince akla pişmaniye gelir.” diye konuştu.  Novada Outlet Konya’da gerçekleşen Yöresel Ürün Günleri Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ