'Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin iyi olmasından daha makul bir şey olamaz'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yaptığı ziyarete ilişkin, "Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin yoğun olmasından ve Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin iyi olmasından daha makul bir şey olamaz." dedi.
'Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin iyi olmasından daha makul bir şey olamaz'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Habertürk kanalına verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Batı'nın tutumunu eleştiren Çelik, "Demokrasinin kalitesinin arttırılması için hassasiyet gösterdiklerini söyleyenlerin, Türkiye'de demokrasinin varlığını tehlikeye düşüren bir darbe girişimi karşısında sadece kınamakla yetinen açıklamalar yapması, Ankara'ya gelerek fiziki dayanışmalarını göstermemeleri, Türkiye-AB ilişkileri ve AB üyesi devletlerle ikili ilişkilerde kaydedilmiş son derece vizyonsuz bir tutumdur." şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın St. Petersburg şehrine yaptığı ziyaretin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya ile ilişkilere her zaman son derece önem verdi. Hatta kendisinin yasaklı olduğu, 11. Cumhurbaşkanımız (Abdullah) Gül'ün Başbakan olduğu dönemde bir Avrupa turu yapmıştı. O çerçevede Başkan Putin kendisini Rusya'ya davet etmişti ve o zaman da çok iyi bir görüşme olmuştu. O günden itibaren bu görüşmeler hep dostça ve son derece yakın ilişki içerisinde geçer. Her iki lider de birbirlerine verdikleri sözleri tutma konusunda azami gayret gösterdiler.

Suriye meselesi gibi tam olarak anlaşamadığımız, zaman zaman karşı karşıya geldiğimiz büyük bir meselede bile o meseleyi paranteze alarak enerji, turizm, ekonomik ilişkiler gibi diğer konularda ilişkilerimizi sürdürmeyi başardık. Bu ziyaret bir şekilde akamete uğramış ilişkilerimizin yeniden kaldığı yerden başlaması ve daha büyük bir ivme ile devamı için çok önemlidir. Türkiye-Rusya arasındaki ajandanın ilk maddesi Suriye."

Çelik, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle Türkiye'nin Suriye politikasını da sabote etmeyi amaçladığını ifade etti.

"Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin iyi olmasından daha makul bir şey olamaz"

AB Bakanı Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yaptığı ziyaret ve iki ülke arasındaki yakınlaşmanın, "Türkiye'nin ekseni Rusya'ya doğru kayıyor, yeni bir müttefiklik doğuyor." şeklinde yorumlanmasını da değerlendirdi.

Yabancı basın mensuplarından da kendisine zaman zaman "Türkiye Avrupa'dan kopup Rusya'ya mı yaklaşıyor?" şeklinde soru yöneltildiğini belirten Çelik, "AB ne zaman Türkiye konusunda bir vizyonsuzluk ortaya koysa, Türkiye'ye vermesi gereken desteği ya da Türkiye'yle açması gereken sayfaları açmasa, kendisiyle yüzleşmek yerine hemen Türkiye'ye dönük suçlayıcı propagandaya başlıyor." diye konuştu.

Bazı ülkelerin ve bazı siyasetçilerin Türkiye'de eksen kayması olduğu, Türkiye'nin Rusya ya da İslam ülkeleriyle yakınlaştığı yönünde değerlendirmeler yaptığını belirten Çelik, "Aslında uzun zamandır bu, AB'nin Türkiye'yle gerçek ve anlamlı ilişkiler kuramadığı zamanlarda ortaya çıkan bir söz. Nitekim son zamanlarda bana sıkça soruldu, benim de söylediğim şudur: Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin yoğun olmasından ve Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinin iyi olmasından daha makul bir şey olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

'Buna psikiyatristlerin ve ilahiyatçıların bakması lazım'

Basketbolcu Enes Kanter’in soyadını “Gülen” olarak değiştirmesine ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için kullandığı ifadelere ilişkin Çelik, "Bunun altını çiziyorum: Buna psikiyatristlerin ve ilahiyatçıların bakması lazım. Benim bilebildiğim kadarıyla Fetullah Gülen için kullandığı ifadelerin bazılarını Müslümanlar sadece Allah için kullanırlar. Bazılarını da sadece peygamberimiz için kullanırlar.” dedi.