Türkiye'nin savunma gücü Konya olacak

Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Konya 2. Savunma Sanayi Zirvesi yoğun bir katılımla başladı.
Türkiye'nin savunma gücü Konya olacak

Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Savunma Sanayi Zirvesinin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın Türkiye’nin toplam Savunma ve Havvacılık Sanayi ihracatının yüzde 94.5’ini yapan 5 şehir arasında yer aldığının altını çizerek, “Büyük bir başarı hikayesi yazan Konyalı sanayicilerimiz, Huğlu ve Üzümlü’deki silah üreticilerimiz imkansızı başararak adeta tekeden süt çıkardılar” dedi.

Konya’da savunma sanayine çalışan 100’ün üzerinde firma olduğunu ve bu firmaların 3 binin üzerinde istihdam sağladığını belirten Kütükcü, Savunma sanayinin kullandığı havan parçaları, silah, mermi, roket başlıkları, zırhlı araç parça ve ekipmanları gibi birçok ürün şehrimizde üretiliyor. Konya, askeri silahların ve diğer silahların parçaları alanında İstanbul’un ardından Türkiye’nin en büyük üreticisi durumunda. Yine motorize tank ve diğer zırhlı araçları ile bunların parçaları alanında da varlığımızı gösteriyoruz. Ayrıca ihracatta da yükselen bir başarı ivmesi gösteriyoruz. Savunma ve Havacılık Sanayi sektörümüz, geçtiğimiz yıl sanayi sektörleri içerisinde yüzde 36.85 ile ihracatını en fazla artıran sektör oldu ve Amerika’dan İngiltere’ye, Avrupa ülkelerinden Çin’e kadar 86 ülkeye ihracat yaptı.  Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracatını yüzde 14 artırarak, yükseliş ivmesini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.


Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü
 

KSO’dan sektöre bir milyon dolarlık proje

Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak sektörün daha ileriye gitmesi için bir kümelenme projesi hayata geçirdiklerini, ayrıca sektör sanayicilerine bir milyon doların üzerinde destek sağlayacak Ur-Ge projesinin başvurusunu da Ekonomi Bakanlığına yaptıklarını kaydetti.

Konuşmasında Huğlu ve Üzümlü’deki silah üreticilerine özel olarak teşekkür eden Kütükcü, “Buralarda, dağların arasında, küçücük atölyelerde üretim yapan, alın terleten kardeşlerimizin her birisi benim gözümde birer kahraman” dedi.

Konya’nın potansiyeli milli menfaatlerimiz açısından elzem

Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya’nın yatırım avantajlarından bahsederek, “Konya, 9 organize sanayi bölgesi, 44 küçük sanayi sitesi, 10 özel sanayi alanı ile ülke ekonomisine katkı vermektedir. İlimizdeki OSB’lerde yaklaşık 3500 hektar planlı endüstri alanı bulunmaktadır. İlimizin zenginlikleri, beşeri sermayesi, ulaşım altyapısı, demir ve karayolları yatırımı, alt yapısı hazır sanayi alanları, yatırımcılar için önemli bir avantaj. Konya sanayisi, başta savunma sanayi olmak üzere her sektörde varlığını hissettirmektedir. Konya’nın potansiyelinin savunma sanayinde de değerlendirilmesi milli menfaatlerimiz açısından da elzemdir. Konya, mevcut üretim potansiyelinin yanı sıra güvenli jeopolitik konumuyla da ana sanayi için önemli bir bölgede yer almaktadır” diye konuştu. 

Altunyaldız’dan KSO’ya teşekkür

Zirvenin açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, Konya’nın üretim sevgisinin heyecan verici olduğunu söyleyerek, “Bu toplantı umudumuzu tazelememize vesile oldu. Konya Sanayi Odamıza, Savunma Sanayi Müsteşarlığımıza, SASAD’a, Valimize teşekkür ediyorum” dedi.


AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız
 

Altunyaldız sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer maziyi atiyle birleştirmek, bir köprü olmak istiyorsanız hedefleriniz, vizyonunuz ve bunları yapacak insan kaynağınız olması lazım. Türkiye bugün Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde 2023, 2071 hedefleri koydu. Ekonomide önemli başarılar elde ettik, milli gelirimizi 3 kat, ihracatımızı 5 kat artırmayı başardık. Üretmeyi, üretim teknolojisine sahip olmayı, onu yüksek teknolojiyle birleştirmeyi asla ihmal etmedik. Savunma sanayide son derece önemli, kıymetli bir alan. Eğer bu bölgede yaşıyorsanız, savunma sanayinizi yerlileştirme ve millileştirmede yüksek orana ulaştıramazsanız işiniz zor. Dünyada bugün Savunmada 100 büyük firma arasında iki Türk firması varsa ve onlar üst sıralardaysa bu Türk savunma sanayinin çok önemli bir yere geldiğini gösterir. Bugün yerlilik oranımız yüzde 60’a ulaştıysa bu kararlığın ve oluşturulan ekosistemin eseridir.”

Konya bir merkez haline geldi

Programa katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ise konuşmasında Konya’da gördüklerinden etkilendiğini ifade ederek, “Konya, savunma sanayi konusunda ciddi bir merkez haline geldi” dedi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik
 

Çelik, “Üretimde, ihracatta en iyisini yapmak durumundayız. Bir fazla istihdam, ülkemize bir kuruş fazla döviz getirmek için, insanımızın refah seviyesini artırmak için hep beraber çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projeler hayata geçiriyoruz. Ar-Ge merkezlerinin sayısının mutlaka artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ciddi desteklerimiz var. Ar-Ge merkezlerinde çalışan üniversitelerin temel bilimlerinden mezun kardeşlerimizin iki yıllık maaşı bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Yüzde 95’lere kadar varan vergi indirimleri var. Bunun için Konya’da da Ar-Ge merkezlerinin artmasında çok büyük yarar var” diye konuştu.  

Türkiye’nin savunmadaki başarısı

Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar da, savunma sanayi ile ilgili bir sunum yaptı. 170 imalatçı firması olan derneğin önemli bir sektörü temsil ettiğini söyleyen Yaşar, “Türk savunma ve havacılık sanayi Türkiye’nin özgün ileri teknoloji üreten ve ihraç eden gücüdür. Tank yaptık, zırhlı araçlar, yüzer köprüler yaptık. ATAK helikopterinin 20.’si Konya’da teslim edildi, Hürkuş’tan füzemizi attık, uydumuz yapılıyor.  Bugün dünyada kendi insansız hava aracından kendi füzesini atan 5 ya da 6 ülkeden biriyiz. Sektörde şu anda kişi başı ciro 170 bin dolar. Bu uluslar arası anlamda çok güzel bir rakam. Bu başarı hepimizin” ifadelerini kullandı.

Konya özgül ağırlığı olan bir şehir

Konya’nın Türkiye’de özgül ağırlığı olan bir şehir olduğunu vurgulayan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de, Konya’nın savunma sanayi alanında gösterdiği başarının şehirde güzel şeyler yaşandığının göstergesi olduğunu belirtti.

Birinci önceliklerinin yüksek teknoloji ürün geliştirerek, tam bağımsızlık elde etmek olduğunu kaydeden Tüfekçi, şunları söyledi: “Bunu yapmak için insan kaynağına, sanayiye ve ana sanayinin hemen altında çok sayıda alt yükleniciye ihtiyacımız var. Küçük sanayicileri sektörde teknoloji üreten bir hale getirebilirsek hayal edemeyeceğimiz bir gelişme sağlarız.”

Konuşmaların ardından 9’u ana sanayi olmak üzere 28 savunma sanayi firmasının stant açarak ürünlerini teşhir ettiği savunma sanayi sergisinin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri açılışın ardından sergiyi gezdi.

Sergiden notlar:

*Sergide Makine ve Kimya Enstitüsü’nün üretmiş olduğu MPT76 Milli Piyade Tüfeği ve KNT Keskin Nişancı Tüfeği de sergileniyor.

*TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM (Seyir Füzesi) HASSAS GÜDÜM KİTİ, terör örgütlerine yönelik mağara ve sığınaklara karşı kullanılan nüfus edici bomba, sergilenen ürünler arasında.

*Konya’da bir firma tarafından üretilen mini insansız araç ANKEBOT ile başka bir firmanın yaptığı füze rampası da, ziyaretçilerini bekliyor.