"Türkiye'nin tohumluğunun yüzde 40'ını biz üretiyoruz"

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Mehmet Taşan, "Türkiye'nin tohumluğunun yüzde 40'ını biz üretiyoruz." dedi.
"Türkiye'nin tohumluğunun yüzde 40'ını biz üretiyoruz"

TİGEM'e bağlı Konya'nın Sarayönü ilçesindeki Gözlü Tarım İşletmesi'nde sertifikalı hububat üretim desenindeki çeşitler ile yurt içi ve dışı araştırma kuruluşlarınca yeni tescil edilmiş çeşitlerin deneme parsellerinde tanıtımı yapıldı.

Taşan, Gözlü Tarım İşletmesi'ndeki törende, tarla günlerinin tarımcılar için en önemli yayım metotlarından olduğunu söyledi.

Çiftçilere intikal ettirebilecek yenilikleri bu tür organizasyonlarla görüşlerine sunduklarını belirten Taşan, "TİGEM, ülkemizin önemli kuruluşlarından biri. Mazimiz Osmanlı Devleti’nin 1300'lü yıllarına dayanır. Asli görevimiz, çiftçimizin ihtiyaç duyduğu sertifikalı tohumluk ve damızlık hayvan yetiştirilmesinin sağlaması." diye konuştu.

Taşan, tohumculuktaki yeni düzenlemelerle özel sektörün de yerli tohum üretimine başladığını anlattı.

Gelişmiş ülkelerin tamamının sertifikalı tohumluk kullandığını hatırlatan Taşan, "Vatandaşı hem sertifikalı tohumluk kullanmaya hem de tohumluk kalitemizi artırarak daha iyi verim elde etmeyi amaçlıyoruz. TİGEM olarak Türkiye'nin tohumluğunun yüzde 40'ını biz üretiyoruz. Özel sektörde faaliyet gösteren tohum üreticilerine destek vermekteyiz." şeklinde konuştu.

TİGEM'in faaliyetleri ve hedeflerine de değinen Taşan, şöyle devam etti:

"TİGEM olarak sulu tarım arazilerimizi 250 bin dekardan 850 bin dekara yükselttik. Arazilerimizde yetiştirdiğimiz tohum ambarları da büyük ölçüde tamamlandı. Ayrıca, kuraklığa dayanıklı yeni desenlerin kullanımı için de görüşmelerimiz devam ediyor. 2014 yılında ülkemiz coğrafyasında 108 çeşit buğday, 35 çeşit arpa, 8 çeşit tiritkale ve 3 çeşit yulaf tohumu kullanılarak çeşitli verim adaptasyonları denemeleri yapıldı.

Bu denemelerde olumlu sonuçlar elde ettik. 2014'te 141 bin ton, 2015'te 145 bin ton sertifikalı hububat tohumluğu çiftçilere intikal ettirildi. 2016 hedefimiz ise 200 bin ton sertifikalı tohumluğu çiftçiyle buluşturmak."

Konuşmanın ardından Sarayönü ilçesindeki Gölcük Tarım İşletmesi Müdürlüğünün deneme ekimi yapılan demonstrasyon tarlalarına geçilerek, 53 çeşit ürünün tanıtımı yapıldı.

Program, katılımcılara verilen iftarla sona erdi.