"Türkiye’ye minnettarız"

"Türkiye’ye minnettarız"

Suriyelilere hiçbir Arap ülkesinin Türkiye kadar sahip çıkmadığını Türk hükümetinin ve halkının yaptıklarını ödeyemeyeceklerini söyleyen Hamza Mansour birkaç kendini bilmez Suriyelinin yaptıkları ile genelleme yapılmaması gerektiğini ve sorun çıkaranların da geri gönderilmesini istediklerini söyledi.

Suriye’den gelenlerin farklı farklı şehirlerden geldiklerini ve hepsini bir tutarak genelleme yapmanın yanlış bir bakış olacağını söyleyen Darüssefa Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Merhaba Arapça gazetesi editörü Hamza Mansour, “Türkiye’ye çok farklı yerlerden ve kültürden insanlar geldi. Suriyelilerin içinde çok cahil insanların olduğu gibi gerçekten seviyeli, elit, kültürlü insanlar da var. Bu her toplum için geçerlidir. Konya’da yaşayan hissesine Suriye’nin kenar yerlerinden biraz daha alt tabaka insanlar düşmüş olabilir. Ancak Larende’de Türk esnaflarla görüştüğümüzde Suriyeli esnaflardan rahatsız olmadıklarını sadece eli boş dolaşan gençlerden rahatsız olduklarını söylediler. Biz de Konya’da yaşayan Suriyelilere yardım etmek ve bir dayanışma oluşturmak amacıyla Darüssefa Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurduk. Bazen Suriyelerinin bazılarının Esad tarafından olay çıkarması için gönderildiği söyleniyor. Biz Türkiye’ye gelemeden önce baskı altında yaşıyorduk.  Burada rahatlığı ve özgürlüğü gören bir kesim var. Suriyelilerden olay çıkaranlar çadırlara gönderilirse bu diğerlerine de bir ders olurdu. Suriye meselesi diğer meselelerden farklıdır. Biz Suriye’de başka bir ülkeyle savaşmıyoruz. Biz kendi rejimimiz içinde boğuluyoruz ve kendi rejimimiz bizi öldürüyor. Biz ülkemizden çıkma, göç etme kararı aldıysak kendi kardeşimizi, akrabamızı öldürmemek içindir. Buradaki insanlar savaş bitene kadar kalıcı durumdalar. Bu sürecin böyle devam etmesi durumunda hem yerel halka hem de Suriyelilere büyük zararları olacak. Bu nedenle de bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.” dedi.

suriyeli--(1).jpg

YAŞANANLAR TÜM SURİYELİLER MAL EDİLMEMELİ

Birkaç kendini bilmezin yaptıklarının tüm Suriyelilere mal edilmemesi gerektiğini belirten Hamza Mansour, “Şu anda Konya’da yaşayan 80 bin Suriyeli var ve Suriyeliler karşı bir tepki oluştu. Bu tepkiyi kırabilmemiz için çalışıyoruz fakat ciddi bir desteğe de ihtiyacımız var. Suriyeliler Türkiye’de gördükleri iyiliği hiçbir Arap ülkesinden görmediler. Bizler ev sahipliği, misafirperverlik, ikram ve yardımlaşmayı gerçekten başka hiçbir ülkeden bu kadar görmedik. Bunun karşılığını da veremeyiz. Bir tek Allah verebilir.  Türkiye ülkenin kapılarını, kucağını her şeyini bizlere açtı. Bunu da hem hükümet olarak hem de halk olarak yaptı.  Benim bir Suriyeli olarak hiçbir sıkıntım yok. İnsan başkalarına saygılı olursa karşı taraftan da saygı görüyor. Suriyeliler ile ilgili birkaç kişi yüzünden oluşmuş yanlış bir algı var. Bu algının kırılması için sorun çıkaranların tespit edilip sınır dışı edilmesi gerekiyor.  Yoksa olay daha sıkıntılı bir hal alabilir.” ifadelerini kullandı.

suriyeli--(3).jpg

 VATANDAŞLIK SEVİNÇLE KARŞILANDI

Suriyelerin vatandaşlık konusunu büyük bir sevinçle karşıladığını ancak savaşın bitmesi durumunda büyük bir çoğunluğun geri döneceğini düşündüğünü de sözlerine ekleyen Hamza Mansour, “Suriyeliler vatandaşlık konusunu büyük bir sevinçle karşıladılar. Eğer Suriye’de savaş sona ererse ben eminim ki Suriyelilerin yüzde 80’i geri dönecek. Çünkü Suriyelilerin çok az bir kısmı Türkiye’ye entegre olabildiler. Konya’nın kültürü ile Halep’in kültürü arasında hiçbir fark yok ancak dil entegrasyon sürecini zorlaştırıyor. Dil öğrenilmediği takdirde uyum sağlanamaz. Geçici Koruma Kimliği ile resmi dairelerde hastanelerde sıkıntılar yaşanabiliyor. Vatandaşlığı aldığı takdirde birçok anlamda rahatlamış olunacak.  Şu bir gerçek ki savaş bittiği anda birçok Suriyeli geri dönecek. Kalıcı değiller ancak savaşın bitmesini bekliyorlar.” diye konuştu.  

suriyeli--(5).jpg

İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER