Türkiye’yi ithal bağımlılığından “yerli ve yenilenebilir” kurtaracak

23. Dünya Enerji Kongresi bitti ama Kongrenin yankıları uzun süre devam edeceğe benziyor.
Türkiye’yi ithal bağımlılığından “yerli ve yenilenebilir” kurtaracak

Enerjinin Kalbi, Yakın Geleceğin Enerji Merkezi Türkiye’de Attı

İstanbul son dönemlerin en önemli zirvelerinden birine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızı ev sahipliğinde düzenlenen Kongrede Rusya, Azerbaycan, Venezuela, KKTC Devlet Başkanları, dünyanın dört bir tarafından 50’nin üzerinde Bakan ve enerjinin geleceğini bugünden inşa edecek liderler ve küresel aktörler bir araya geldi. 

4 gün süren Kongrede, 60 oturumda 250’den fazla konuşmacı enerjinin her alanını ele aldılar.

altunyaldiz-1.jpeg

Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız Panelde Konuştu

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, 'Yenilenebilir Enerji Sistemleri: Büyük Ölçekli Projelerin Entegrasyonu' adlı oturumda konuştu. Altunyaldız; “Son yıllarda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yüzde 33’e ulaştı ve bu oran giderek artıyor. Giderek daha fazla güneş ve rüzgâr yatırımı devreye giriyor. Bürokrasinin azaltılması, izin ve ruhsatların daha kolay alınması için çalışıyoruz. Neler öğrendik? Birincisi daha iyi planlama, yani üretim hattıyla iletim arasında şebekenin iyi yönetilmesi. İkincisi talebin iyi bir şekilde kontrol edilmesi. Üçüncüsü de iletimin başarılı şekilde sağlanması.” 

Ziya Altunyaldız, sürdürülebilir ve güvenli elektrik üretimin temini için rüzgâr türbinlerinin yüzde 90’dan fazlasının Rüzgâr İzleme ve Tahmin Merkezlerinden takip edildiğini belirterek “Bunun amacı entegre ve sistematik üretim yapısına ulaşılmaktır. Böylece sistem tahmin ve planlanandan yüzde 5’ten daha az sapmayla elektrik üretimini temin etmektedir. Aynı sistem güneş panelleri için de kuruluyor” diye konuştu. 

altunyaldiz-2.jpeg

Türkiye’yi İthal Bağımlılığından “Yerli ve Yenilenebilir” Kurtaracak

Yenilenebilir enerjinin depolaması ve yedeklenmesi konusuna da değinen Altunyaldız, “Etkili bir depolama, yenilenebilir için kritik öneme sahip. Bunun sonucunda yenilenebilir enerji kaynakları, ezber bozan hale gelecektir. Depolama teknolojileriyle ilgili son yıllarda çok önemli projeler yapılıyor. Enerji piyasalarında yeni araçlar geliştiriliyor. Türkiye enerji açısından dışa bağımlı ama yenilenebilir kaynakların artışı bu bağımlığın azaltılmasında etkili olacaktır” dedi. 

Altunyaldız, sistemin bütün ayaklarının işbirliği halinde çalışmasının şebeke istikrarı ve verimlilik için önem taşıdığını ifade ederek “İletim, dağıtım ve santral operatörleri bilgilerini, planlarını birbirleriyle paylaşmalılar. Bu sayede sistemin etkinliği ve güvenliği artacaktır. Diğer taraftan, elektrik üretim, iletim ve dağıtımında ulusal planlarla bölgesel planların entegrasyonu elektrik tedariki ve kullanımında bölgesel çözümleri beraberinde getirecektir.” dedi.