Türkiye'yi "zirve"de temsil etmek için yarışıyorlar

Türkiye'yi "zirve"de temsil etmek için yarışıyorlar

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Yurt Dışı Tırmanışları Milli Takım aday kadrosundaki sporcular, Niğde Aladağlar'da 8 gün sürecek zorlu hazırlık tırmanışları ve dağ geçiş programında, zorlu doğa şartları ile mücadele ediyor.

Ülkenin değişik dağcılık kulüplerinden gelen 8 antrenör ile 6'sı kadın 25 dağcı, TDF Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağevi'nde bir araya geldi.

2016 yılı yurt dışı tırmanışları milli takım kadrosuna seçilebilmek için 8 zirve tırmanışı ve 6 kamp bölgesine dağ geçişi ile hazırlanacak sporcular, Cımbar Boğazı'ndan kampın ilk gecesini geçirecekleri Dipsiz Göl mevkisine doğru tırmanışa geçti.

TDF Başkan Yardımcısı Yusuf Biltekin, tırmanış öncesinde katılımcılara kamp programı hakkında bilgi verdi.

Biltekin, dağcıların durumunu görmek ve bugüne kadar yaptıkları idmanlara bir haftalık Aladağlar kampı ile katkı yapmak istediklerini belirtti. 

Yusuf Biltekin, ilk gün Dipsiz Göl'de kamp yapılacağını, Büyük Demirkazık tırmanışının ardından Çelik Buyduran bölgesi kamp alanına varılacağını aktararak, "Üçüncü gün Kızılkaya, Karasay ve Emler tırmanışları gerçekleştirilecek. Daha sonra Eznevit, Kaldı, Alaca, Yedigöller geçiş ve zirve tırmanışları yapılacak. Büyükgöl ve Maden Boğazı Karagöl kampına geçişin ardından faaliyetimiz, Dağevi'ne varışla sona erecek.'' diye konuştu.

Karaca: "Dağcı doğayla yarışır"

TDF Başkanı Alaattin Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağcılık sporunun bir yarışma olmadığını ifade etti.

Dağcıların zor şartlarda doğayla mücadele ettiklerine dikkati çeken Karaca, "Dağcı doğayla yarışır. Dağcılıkta rakip yok, müsabaka olmaz, tek rakibimiz doğadır." dedi.

Milli takım kadrosunu kesinleştirmek ve 7 bin metrede zorlu koşullara hazırlamak için Aladağlar'da kamp yapmayı tercih ettiklerini vurgulayan Karaca, şunları kaydetti:

"Niğde Aladağlar'da kampa giren dağcılarımızdan, 8 gün boyunca zorlu tırmanışlar, testler ve kontroller neticesinde başarılı olanlar, ülkemizi yurt dışındaki tırmanışlarda temsil edecek. Yüksek irtifa tırmanıcıları arasında çok popüler olan, Tacikistan'da 7105 metre yüksekliğindeki Korjenevskaya ve Kırgızistan'da Trans-Alay sıradağlarının en yüksek noktası olan 7134 metre yüksekliğindeki Lenin zirvesi tırmanışlarına, sporcularımızın hazır ve antrenmanlı gitmeleri için gayret ediyoruz."

Konya'dan ilk kez milli takım aday kadrosuna davet edilen Ereğli Dağcılık Kulübü (ERDAK) Onursal Başkanı Metin Helimoğlu, Aladağlar kamp heyecanını eşi, çocukları ve torunu ile yaşadı.

Helimoğlu, mutluluğunu ''Ereğli'yi, Konya'yı ve ülkemi temsil etmenin onur ve mutluluğu ile 7134 metre yükseklikte Türk bayrağını dalgalandırmanın şimdiden heyecanını yaşıyorum.'' sözleriyle dile getirdi.

Kampa Malatya'dan katılan Emre Sözbir, Türkiye'de dağcılık alanında sporcu sayısının az olduğuna işaret ederek, "Buradaki 25 kişi arasında olmaktan gurur duyuyorum. Ailem de bu başarıma çok sevindi. Daima bana destek oluyorlar." şeklinde konuştu.