Türkler yılda 1 tüp diş macunu tüketiyor

Ağız ve diş sağlığının önemiyle ilgili farkındalık son yıllarda artsa da Türkiye, diş fırçası ve macunu kullanım oranlarında Avrupa'nın çok gerisinde yer alıyor.
Türkler yılda 1 tüp diş macunu tüketiyor

Ağız ve diş sağlığının önemiyle ilgili farkındalık son yıllarda artsa da Türkiye, diş fırçası ve macunu kullanım oranlarında Avrupa'nın çok gerisinde yer alıyor.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte ağız ve diş sağlığı hakkında toplumda farkındalığın arttığını ancak bunların yine de yetersiz kaldığına işaret eden Artunç, özellikle ilkokullarda bu yönde eğitim çalışması yaparak diş macunu ve fırçası kullanımıyla ilgili alışkanlık kazandırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Artunç, Türkiye'de 5 yaş grubunda çürük görülme sıklığının yüzde 70, 12-15 yaş grubunda yüzde 60, 35-44 civarında ise yüzde 75 civarında olduğunu dile getirdi.

Avrupalılar 4, Türkler 1 tüp macun tüketiyor

Türkiye'de diş fırçası ve macunu kullanım oranlarının yetersizliğine işaret eden Prof. Dr. Artunç, "Türkiye'de diş macunu kullanım oranı 120 gram yani bir tüp civarında. Bu rakam Almanya'da 500, İngiltere ve İtalya'da 400 gram seviyesinde" dedi.

Türkiye'deki diş macunu kullanım oranının 2005 yılında 85 gram civarında olduğunun altını çizen Artunç, "Yılda tüketilen macun miktarı son yıllarda artış gösterse de halen gelişmiş ülkelerin gerisinde bulunmaktadır" diye konuştu.

Diş sağlığı açısından 6 ayda bir fırça değişiminin yapılması gerektiğini ancak bunda da istenilen seviyeye ulaşılamadığını kaydeden Artunç, Türkiye'de 2005 yılında diş fırçası tüketiminin 0,48 seviyesinde iken şu anda 1 seviyelerine ulaştığını ifade etti.