'Türkmen köylerimiz birer birer özgürlüğüne kavuşmaya başladı'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan, Azez-Cerablus hattındaki Türkmen köylerinin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında birer birer özgürlüğüne kavuşmaya başladığını belirtti.
'Türkmen köylerimiz birer birer özgürlüğüne kavuşmaya başladı'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, bir otelde düzenlenen "Fırat Kalkanı Harekatı'nın Suriye Türkmenlerine Yansımaları" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'de bin yıldır yaşayan Türkmenlerin 6 yıldır onur mücadelesi yürüttüğünü söyledi. 

Suriye'nin bir çok bölgesinde zulüm gören Türkmenlerin, Bayırbucak'ta da eziyetler çektiğini anlatan Bozoğlan, "Özellikle yoğun bombardıman nedeniyle yöremizin büyük bir kısmı elimizden gitti. Çatışmalar halen yer yer devam etmekle birlikte bölgede sivil insanımız bulunmamakta. Gençlerimiz ise halen kontrol altında tuttukları 6 köyümüzde, topraklarımızı korumak için mücadeleye devam ediyor." diye konuştu.

"Halep'te siviller, hastaneler, yardım konvoyları bile hedef alınıyor"

Bozoğlan, en yoğun Türkmen nüfusunu barındıran Halep'in şehir merkezinde ise son 2 aydır dünya tarihinin en korkunç ablukası ve bombardımanıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Halep'te bugün siviller, hastaneler, yardım konvoyları bile hedef alınıyor. Halep merkezde bulunan yarım milyon insanın büyük kısmı Türkmendir. Zira en çok hedef alınan mahalleler de Bağrıyanık, Hayderiye, Şeyh Hızır ve Bostan Paşa mahalleleridir. Halep'in kuzeyinde ise tüm bu olumsuz tabloya karşılık güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Zira Halep'in kuzey kırsalında özellikle Azez-Cerablus hattındaki Türkmen köylerimiz Fırat Kalkanı Harekatı ile birer birer özgürlüğüne kavuşmaya başlamıştır. Azez-Cerablus hattı olarak nitelendirdiğimiz bölge, 142 Türkmen köyünün bulunduğu ve 350-400 bin nüfuslu bir Türkmen yöresidir."

Bozoğlan, "Türkiye'nin güvenlik hattı, Kerkük'ten başlar, Musul'dan, Rakka'dan, Halep'ten geçer ve Bayırbucak'tan Akdeniz'e ulaşır. Bu hat boyunca uzanan Türkmen yurtlarının korunması ve güçlenmesi Türkiye'nin güvenliğinin garantisidir." dedi.

Sınır hattına Türkmenlerin yerleştirilmesi gerektiğini belirten Bozoğlan, "PYD/YPG unsurları, Fırat'ın doğusu ile yetinme noktasında samimi değil." dedi.