Türkmendağı düşmedi

Türkmendağı düşmedi

Türkmandağı’nın düştüğü konusundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve bazı bölgelerin sürekli olarak el değiştirdiğini söyleyen İsmail Yaşa bu bölgede Türkiye’nin desteğinin beklendiğini ancak bu konuda sorunları kökten çözecek adımların atılmadığını söyledi.

Türkmendağı’nın düşüp düşmediği konusunda tartışmalar var. Türkmendağı düştü diyenler olduğu gibi buna karşılık kim düştü diyorsa oradaki mücadeleyi baltalıyor diyenler de var. Bu konuda bir iç çatışma yaşanıyor. Türkmendağı’nda sarkaç gibi bir ileri bir geri şu anda bu bölgede durumu ne rejim müttefiklerinin lehine ne de Türkmenlerin lehine bir sonuç alınabiliyor.  Bir bölge kaybediliyor daha sonra geri alınıyor. Bu şekilde bir durum yaşanıyor. Türkiye’nin desteği bekleniyor ancak Türkiye bu bölgede Türkmenlerin lehine sorunu kökten halledecek desteği veremedi. Maalesef Türkiye’nin desteği bu konuda yetersiz kalıyor. Rejimin arkasında Rusya, ABD gibi her türlü güç var.  Zaten uzun süredir de çatışmalar yaşandığı için göç dalgası ihtimali her zaman var. Ancak ben bu bölgeden çok büyük bir göç dalgasının geleceğini düşünmüyorum. Gelecek olanlar zaten geldi. O bölgeden de gelebilecek bir göçün Türkiye’ye bir ağırlığının olacağını düşünmüyorum.” dedi.

ismail-yasa-003.jpg

TÜRKİYE SURİYE’YE MÜDAHALEDE GEÇ KALDI

Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki sorunların çözümünde gerekli adımları atmakta geç kaldığını ve bu nedenle de sorunun daha da büyüdüğünü söyleyen Yaşa, “Suriye’de bu kriz ortaya çıktığında Suriye’nin kuzeyinin, Kuzey Irak’a benzemesi zamanla orada defakto bir yapının ortaya çıkarılması, Suriye’nin bölünmesi, Türkiye’nin Arap dünyası ile kara bağlantısının kopması şeklinde tehlikenin varlığı sürekli gündeme getiriliyordu. O zamanlar Suriye’nin kuzeyi boş bir arazi konumundaydı. O dönemde Türkiye’nin yapması gereken bir şekilde oraya müdahale edip Türkiye’nin zararına olacak bir şey yaptırmam demesi gerekiyordu. Dolayısıyla da PKK ilerliyor. Ciddi manada o bölgede demografik yapı da değişti. Araplar ve Türkler göçe zorlandı. Dolayısıyla orada bir yapı belirdi ve bu yapı da gün geçtikçe büyüyor. Bu bölgede Amerika tarafından sürekli oyalanıyoruz.” şeklinde konuştu.

turkmendagi-(2).jpg

KANDİL KUZEY SURİYE’YE TAŞINDI

Askerimizin Kuzey Irakta şehit olmasını istemezken kendi ülkemizde şehitler vermeye başladık şeklinde konuşan Yaşa “Türkiye bölgeye insani yardımı çok iyi yapıyor. Mültecilere çok iyi ev sahipliği yapıyor. Bunlar kesinlikle inkâr edilmez. Türkiye rejimin değil de halkın yanında yer alarak ahlaki ve insani açıdan çok iyi bir noktada durdu. Fakat ülkemiz Türkiye’nin milli çıkarlarını engelleyecek yapıların oluşmasına müdahale edemedi. PKK saldırıları oluyor ve biz Kandil’i bombalıyoruz ama Kandil’in büyük bir kısmı Kuzey Suriye’ye taşınmış durumda bulunuyor. Türkiye’de sokak savaşı yapan teröristler Kuzey Suriye’de eğitim alıp bizim askerimize polisimize saldırıyor. Kanmışlı’ya Kobani’ye müdahale edemedikten sonra, bu bataklığı kurutmadıktan sonra Türkiye içinde de terörü bitirmek o kadar kolay olmayacaktır. Türkiye’de PKK’nin yeniden terör eylemlerine başlamasının en büyük nedeni de Kuzey Suriye’deki kazanımlarını korumak ve Türkiye’yi buradan uzak tutmaktı. Biz zamanında Kuzey Suriye’ye askerimiz ölmesin diye müdahale etmedik fakat Kuzey Suriye’de şehit olmasından korktuğumuz askerimiz kendi topraklarımızda bu kez şehit olmaya başladı.” ifadelerini kullandı. 

İSMAİL KOÇ